Site icon Din guidé i streaming världen

Dreamfilm, Swefilmer och Nyafilmer – Är Dreamfilm olagligt?

är dreamfilm olagligt?

Är Dreamfilm olagligt?

Dreamfilm, Swefilmer, Nyafilmer och så vidare. Det finns otaliga piratsidor som gör det möjligt att streama filmer och serier helt kostnadsfritt. Men den stora frågan är ju, är det lagligt? Att driva piratsidor som dessa ingår inte inom ramen för vad som är okej enligt lag, men för dig som användare är det lite av en gråzon. Att titta på filmer som andra användare laddat upp illegalt på exempelvis Youtube, är inte olagligt. Däremot är det det inte okej att ladda upp filmer som man inte har upphovsrätt till. Så hur är det då med Dreamfilm, får tittare streama lagligt?

Den positiva nyheten är att du som tittar på Dreamfilm inte gör något fel. Det är upphovsmännen bakom sajten som har ansvar för om de filmer som de lägger upp är godkända eller inte. Det är inte ditt ansvar som användare av en tjänst, att avgöra om materialet är lagligt eller inte, det är alltså Dreamfilms ansvar. Man kan jämföra det med PiratBay, en sida där många laddar ner filmer och serier. Detta är inte lagligt eftersom du sparar ner en kopia på din hårddisk. När du använder dig av Dreamfilm streamar du endast, du sparar alltså inte filen och därmed är det lagligt. Vi på Streamat uppmanar inte till att streama film, serier eller sport på på icke godkända sidor!

Använd inte din vanliga e-mail 

Många streamingsidor, som exempelvis Dreamfilm, vill att du ska registrera dig när du använder tjänsten, ofta genom din e-mail. Ett tips är att använda en annan e-mail än din vanliga eftersom du kommer få massvis av reklam- och spamutskick.

Du bör även undvika att ladda ner uppspelningsmjukvara. Ibland vill den här sortens tjänster att användaren laddar ner uppspelningsprogram, risken är dock att hela datorn blir infekterad av skadlig kod. Du kommer även märka att streamingsidor som Dreamfilm är bombade med reklam, aggressiv sådan. Men se till att inte klicka på något, du vill undvika att få virus på din enhet.

Dreamfilms administratör häktades under 2015 och fick ett ultimatum, antingen stänga ner sidan och frias, eller behålla sidan online och bli häktad igen. Kort efter att Dreamfilm stängdes ner öppnas en ny sida, DreamfilmHD. Personerna bakom sidan blev snart häktade och dömda till fängelse. Därtill måste dessa fyra personer betala 1,3 miljoner kronor i skadestånd. Dessutom har filmbolaget SF stämt nya Dreamfilm på 10 miljoner i skadestånd.

Nya Dreamfilm – Streamtajm 

Dreamfilm var omåttligt populära under de åren som sidan fanns uppe. Det andra försöket, DreamfilmHD lades snabbt ner. Men självklart kunde man inte hålla fingrarna borta utan skapade därför Streamtajm. Streamtajm ligger också i gråzonen, precis som Dreamfilm gjorde. Du som använder tjänsten gör dock som sagt inget fel. I och med att du själv inte sparar ner filer till datorn eller delar upp, gör du ingenting olagligt. Det finns dock alltid en liten risk även för användare, man kan bli ertappad och få dryga böter. Nya filmer hos Dreamfilm var en stor anledning till varför sajten var så enormt populär. Även Streamtajm lägger upp helt nya filmer, sådana som ibland går på bio.

Swefilmer – kort lycka

För dig som tidigare använt streamingtjänster har du onekligen varit inne hos Swefilmer. Swefilmer var utan tvekan en av de största piratsajterna under perioden 2011 till 2015. Användare hos Swefilmer råkade inte i knipa, men huvudmannen samt en 23-åring från Kungsbacka, åkte fast rejält. Huvudmannen åkte i fängelse i tre år plus ska betala ett skadestånd på 14 miljoner kronor. 23-åringen från Kungsbacka fick villkorlig dom samt 120 timmars samhällstjänst.

Alternativ till illegala streamingtjänster

Om du vill slippa den där lilla oroskänslan av att använda illegala streamingtjänster kan det vara bra att kolla upp dina alternativ. Vad många gillar med streamingtjänster är att det mesta går att hitta, både Netflix enorma utbud men även HBO, Prime och fler. När du betalar abonnemang hos exempelvis Netflix kan du ta del av utbudet som de har, dock finns ju inte allt där. Game of Thrones är exempelvis från HBO, så du behöver ett abonnemang där också om du vill se den serien. Dock är det bra att fundera lite över vad det viktiga är. Vilka serier och filmer måste du absolut se? Finns dessa hos några lagliga streamingtjänster, som Netflix?

Abonnemangen är kostnadseffektiva och ligger bara runt en hundralapp i månaden. Då får du kolla på hela utbudet helt lagligt. Dessutom får du flera användare, så att ni i familjen kan kolla på olika saker samtidigt och till samma fasta månadsavgift.

Skydda dig med VPN

För dig som vill fortsätta använda streamingtjänster som är kostnadsfria, som hos Popcorn Time, Streamtajm och liknande, är det viktigt att du skyddar dig. Även om du som tittare ligger i gråzonen vill du ändå inte att någon ska veta vem du är eller var du sitter någonstans. Genom att ladda ner VPN (Virtuellt Privat Nätverk) kan det se ut som att du är uppkopplad mot samma nätverk som någon annan i en annan del av världen. Många använder VPN för att hålla sig dolda när de streamar film. Men även för dig redan betalar för Netflix, kan VPN hjälpa dig komma åt Netflix utbud i USA. Vi på Streamat uppmanar inte för illegal streaming!

När du använder VPN går all trafik via en server någon helt annanstans i världen. Detta skyddar dig mot såväl spårning samt intrång. Din vanliga IP-adress syns inte heller, så myndigheter kan inte hitta dig eller hindra dig från att besöka exempelvis streamingsajter.

Nu hoppas vi att du fått en liten klarare bild om huruvida streaming är något du känner dig på det torra med eller inte. Något du alltid bör göra är att läsa på om huruvida den streamingsajt just du använder är laglig eller inte. Använd alltid VPN för säkerhetens skull och överväg även att välja lagliga alternativ som Netflix, Prime, HBO eller ViaPlay.

Vanliga frågor om Dreamfilm

Är Dreamfilm olagligt?

Att använda sig av tjänst likt Dreamfilm när man ska kolla på film är gråzon. Läs mer här så får du reda på svaret!

Dreamfilm nere?

2015 beslöt sig teamet bakom Dreamfilm att stänga ner sidan. Troligen beror det på att det de höll på med stred mot ett antal lagar kring Copyright samt de filmer som de delade gratis via tjänsten

Alternativ till Dreamfilm?

Det har på senare år kommit upp ett flertal liknande tjänster likt Dreamfilm. NyaFilmer, Streamtajm och Putlocker är ett fåtal värt nämna

Vem stod bakom Dreamfilm?

Man vet ännu ingenting om dom som stod bakom Dreamfilm – men troligen är det ett större team som även har varit involverade i Swefilmer, Swesub, NyaFilmer och andra liknande sidor

Vad är NyaFilmer?

NyaFilmer.vip eller tidigare Nyafilmer HD är piratsajt där du kan streama film och serier gratis. Det är dock en gråzon såvida det är lagligt eller inte – läs mer!

Vad har hänt med NyaFilmer?

NyaFilmer byter ofta namn på deras domän på grund ut av att dom blir blockerade av internetleverantören. De använder nu namnet NyaFilmer.vip som tidigare var NyaFilmer.wtf eller NyaFilmer.hd

Nya Dreamfilm?

Svaret på Nya Dreamfilm är ännu oklart. Men ur ren spekulation är Nyafilmer bakom samma streamingsida

(Visited 154 561 times, 1 visits today)
Exit mobile version