Written by 11:25 f m Streaming

Hur streaming förändrat populärkulturen  

Vintage bokhylla

De senaste trettio åren har en markant förändring ägt rum gällande hur vi konsumerar populärkultur. Idag är kassettband, videofilmer på VHS samt CD-skivor ett minne blott. Vi förlitar oss i stället på streaming för att konsumera musik TV och film online.  

Streaming är kort och gott en teknik som syftar till att överföra digitalt ljud- eller videoinnehåll samtidigt som en användare lyssnar eller tittar. Materialet kan strömmas från ett privat nätverk eller via nätet. Man kan nyttja tekniken för att spela upp lagrade filer från webbsajter eller för att spela upp innehåll live, så kallad “livestreaming”. Fördelen med streaming jämfört med exempelvis nedladdning är att man kan få tillgång till musik, spel eller film online utan att behöva ladda ner hela mediefiler först. 

Studier pekar på att svenskarna är sålda på streaming! Hela 89 procent av oss använder streaming- och playtjänster idag enligt Internetstiftelsen. I det här inlägget kikar vi närmare på hur streaming har förändrat populärkulturen.  

Streaming inom gaming 

Gamingvärlden är inte längre reserverad för den med möjlighet att bege sig till en landbaserad anläggning för att delta. Digitala plattformar har förändrat gamingbranschen i grunden och gjort den mer tillgänglig för alla, oberoende av geografisk ort eller tidszon. Nuförtiden är det minst lika vanligt att såväl delta i, eller att titta på, en pokerturnering eller ett blackjack-event genom streamingtjänster som Twitch, eller direkt på den uppsjö av digitala plattformar tillgängliga online, som att bege sig till det lokala casinot för att göra samma sak.  

Det senare är inte enbart begränsat till poker eller blackjack. Via PlayPilot och Sveriges Schackförbund kan man till exempel hitta livesändningar av turneringar i schack – ett annat klassiskt och alltjämt populärt spel. Som kuriosa kan slutligen nämnas att det inte bara är streaming som påverkat populärkulturen utan även tvärtom. Populärkultur förblir en essentiell källa till inspiration för spelutvecklare vid utveckling av spel och slots med populärkulturella teman som TV-serier eller musik från ikoniska rockband.  

Streaming inom film 

Visst lever biografen fortfarande kvar som kulturinstitution i de flesta mellanstora till stora städer i Sverige idag. Det finns trots allt en särskild charm med att kura ihop sig i en rymlig biofåtölj och konsumera film på stor skärm med utmärkt ljud. Faktum är dock att fenomenet streaming skakat om även filmbranschen.  

Svenska Filminstitutet har bland annat tagit fram rapporter som visar att svenska filmskapare – trots framgång på internationella filmfestivaler – har svårt att nå sin publik i Sverige. Andelen biobesökare på svenska filmer har sjunkit och den svenska filmindustrin brottar med stora lönsamhetsproblem. En faktor är givetvis att publiken mer och mer har gått över till att streama film genom streamingtjänster som Netflix, HBO och SF Film. Det gör att filmskapare måste jobba hårdare än någonsin för att skapa incitament för biobesök och för att nå fram i det oändliga mediebrus som idag omger gemene cineast.  

Samtidigt har streamingtjänster verkat för en ökad demokratisering bland filmskapare och breddat medielandskapet till att även välkomna mindre, smalare filmer som annars inte haft möjlighet att konkurrera med blockbusters på de stora biodukarna.  

Streaming av musik  

Det är nästan hisnande att tänka sig en tid då man var tvungen att klistra sig fast vid radion för att kunna lyssna på de senaste hitsen. Streaming har gjort musikbranschen mer tillgänglig än någonsin. För de flesta av oss är det idag en självklarhet att streama favoritartister via iTunes eller att ladda ner hela musikalbum (mot en månatlig prenumerationsavgift) på Spotify.  

Idag är det inte endast ett fåtal större skivbolag som dikterar vilka artister som slår stort och som får nå ut. Streaming har gjort att det numer även finns utrymme för mer smala, indieartister. Dessa kan på ett lättare sätt nå ut till lyssnare genom digital streaming utan att behöva förlita sig på en enorm skivbolagsjätte i ryggen. För konsumenter är det dessutom relativt prisvärt att hänga med i sin musikgenre och upptäcka nya artister och stilar eftersom det senare inte längre förutsätter ett dyrt inköp av en CD-skiva som förr. 

Last modified: oktober 20, 2022
Close