Site icon Din guide i streaming-världen

Videokonferens – här är de bästa plattformarna

videokonferens

Videokonferens – här är de bästa verktygen

Allteftersom marknaden expanderar utanför Sveriges gränser ökar behovet av bra videokonferens utrustning. För att minska onödiga resor, särskilt med flyg, är det bättre att investera i plattformar och utrustning som gör videokonferensen så lik verkligheten som möjligt. Idag finns det många stora aktörer inom videokonferens, bland annat Pexip, Skype, Zoom, Google hangouts och Polycom.

Idag finns det jättebra teknik för att hålla professionella konferenser över video. Dels finns snabb internetuppkoppling som förhindrar hackig bild och fördröjningar. Dessutom finns det företag som tillverkar konferensmaterial, som skärmar, ljudsystem och liknande. Beroende på vilken kapacitet ni behöver, exempelvis om ni ska hålla videokonferens för hundra deltagare, eller endast mindre möten, finns bra alternativ.

Anslut till möten via videokonferens

Tack vare det stora utbud av bra material för videokonferenser, är avstånden idag inte betydelsefulla. Du kan idag hålla videokonferens med företag på en annan kontinent. Alltid med bra uppkoppling, utan fördröjning och med kristallklar bild. Dock krävs riktiga verktyg inom konferens. Självklart går det att hålla konferens över Skype, men risken är att samtalet bryts eller laggar. För företag som investerar i riktiga verktyg för videokonferens kan man sedan sänka många andra kostnader man tidigare hade för att resa till konferenser. Det finns en rad fördelar med videokonferens, bland annat:

Beroende på hur du vill utforma dina möten online finns det vissa produkter som är viktiga att investera i. Bland annat:

För dig som behöver kunna hålla videokonferenser för fler än fyra deltagare bör du satsa på ett videokonferenssystem med såväl hård- som mjukvara. Vanliga datorer har sällan det utrymme som krävs för flera deltagare. För att spara pengar kan man använda mjukvaror som Skype eller Google hangouts. Här gäller det dock att ha en riktigt bra dator som kan leverera prestanda och kvalitet. Det finns mängder av prisklasser för videokonferenssystem, men en standardlösning kan hamna runt 30 000 till 40 000 kronor. Behöver ni endast köpa in hårdvara i form av kameror och mikrofoner samt högtalare kan priset vara lägre. För att veta hur dyrt och avancerat konferenssystem ni behöver kan det vara bra att göra en kartläggning över behoven.

Kartlägg behov för videokonferens 

För att kunna veta ungefär vilken budget ert företag bör lägga på konferensutrustning behöver ni först kartlägga era behov. Kolla igenom följande lista.

Om du endast behöver något enklare finns det en rad olika molntjänster. Bland annat Google hangouts, Google Meet, Zoom och Skype. Om ni däremot behöver ett större system kan det vara bättre att vända sig till konferenssystemsutvecklare som Polycom, Pexip eller Usera.

Google hangouts och Google Meet 

Både Google hangouts och Google Meet är kommunikationstjänster i molnet, alltså mjukvara online. Google har utvecklat hangouts som en kommunikationstjänst som inkluderar såväl snabbmeddelanden och videosamtal som SMS samt IP-telefoni. Via Google hangouts kan upp till 100 deltagare ha en gruppchatt. Dessutom kan man dela filer som foton, kartor och liknande. Du kan även hålla såväl röst- och videosamtal med högst tio personer, helt kostnadsfritt.

Medan Google hangouts erbjuder såväl telefonsamtal som videosamtal och chattar, är Google Meet en plattform renodlad för videokonferenser. Google Meet drar nytta av exakt samma säkra infrastruktur som det övriga globala nätverk som används av Google. Samtliga möten som sker i Google Meet är dessutom krypterade under tiden de överförs. För att hålla ett möte är det bara att skapa mötet på Google Meet och sedan dela ut länken till de som du vill bjuda in till mötet. Du behöver aldrig bekymra dig över om de andra deltagarna har ett särskilt konto eller rätt plug-in-program. Alla kan använda Google Meet. För den som befinner sig utomlands och som vare sig har Wi-Fi eller mobildata, kan man även delta i möten tack vare att det skapas ett telefonnummer för att ansluta till mötet. Om du ska hålla videokonferens för andra deltagare som använder sig konferensutrustning från exempelvis Polycom kan man ändå delta i Google Meet möten via Pexip Infinity Platform.

Pexip

Pexip är ett virtuellt mötesrum med smarta funktioner som skärmdelning samt chattalternativ. Pexip är dessutom kompatibelt med en rad andra möteslösningar, som exempelvis Google Meet. Fördelen är att det alltid är enkelt att bjuda in även externa parter till videokonferens, oavsett vilket system de använder. Via Pexip är det dessutom enkelt att bjuda in deltagare via en kalender-plugin. Via en möteslänk bjuder du enkelt in deltagare, oavsett om de använder Skype for Business, Pexip eller via telefon. 

Zoom

Zoom har fått alltmer uppmärksamhet under senaste åren. Detta är också ett kommunikationsföretag som är baserat i Kalifornien. Genom sin egen molnbaserade IT-plattform gör Zoom det enkelt att hålla såväl videosamtal som chatt. Zoom är dessutom en superbra tjänst för de som behöver kunna hålla distansutbildningar eller arbeta på distans. Zoom fungerar som så att varje person som vill ansluta till ett Zoom-möte går in via ett och samma nummer. Detta telefonnummer ringer du upp för att ansluta till mötet. Du kan delta via webbläsare, alltså genom en länk till mötet, men även genom appar, vanlig telefon samt videokonferenssystem.

Skype

Skype är en gammal välbeprövad kommunikationstjänst som grundades redan 2003 av den svenske entreprenören Niklas Zennström samt kollegan Janus Friis från Danmark. Idag ägs dock Skype av Microsoft. Skype är utvecklat för IP-telefoni. Det enda som behövs är alltså en mobil, en dator eller ett konferenssystem. För dig som vill kunna ringa utomlands utan att skaffa ett mobilabonnemang kan du enkelt sätta in pengar på ditt Skype-konto som du kan ringa för online.

Bra att tänka på inför videokonferensen

När ditt företag eller du som anställd väl har det system du vill använda för konferens finns det några tips som kan vara bra att ha koll på för att ge dig de bästa förutsättningarna för ljud och bildkvalitet. Här är några bra tips:

Det finns även bra tekniker för att hålla i själva mötet, här är ett par tips om mötesteknik:

Extraknep för ett bättre möte 

För att försöka sudda ut vad som är virtuellt och verkligt finns det några extra knep som är bra att tillta när du håller videokonferens, bland annat:

Och slutligen, lycka till med din nästa videokonferens!

Exit mobile version