Written by 7:36 e m Okategoriserade

123Movies – Världens mest populära (och illegala) streamingtjänst

123movies

123Movies är ett känt namn på internet bland många. Det är inget nytt att streama filmer gratis på nätet. Vad som är annorlunda idag om man jämför med några år sedan är dock det nya utbud av lagliga streamingtjänster som erbjuds, som Netflix och HBO. Trots att det finns väldigt bra alternativ för att streama filmer och serier till låga priser finns det fortfarande människor som vill slippa kostnaden och streama gratis. Detta kan man göra hos lagliga sajter som bland annat SVT Play, Dplay och liknande. Men för att se de senaste biofilmerna och nyaste avsnitten från favoritserien är det alltså många som väljer att streama olagligt. 

123Movies var vid ett tillfälle en av världens mest populära streamingsajter. Streamingsajten hade vid ett tillfälle mer än 98 miljoner användare i månaden. Sidan 123 Movies tillsammans med GoMovies GoStream och 123movieshub var en stor streamingplattform som opererade från Vietnam. Här kunde besökare titta på hur många nya filmer och serier som helst och dessutom helt gratis. Att streama gratis filmer låter ju lockande, men det är viktigt att komma ihåg att de flesta av den här sortens sidor ofta är olagliga. Och inte bara för de som driver sidan utan även för den som använder sajten. 

123Movies lanserades, användes och förbjöds

123Movies var en sida där användare hade möjlighet att streama gratis filmer. Sidan lanserades någon gång mellan 2015 och 2016 men blev inte långvarig. Den amerikanska filmgranskningsorganisationen Motion Picture Association of America (MPAA) benämnde sidan som den mest populära illegala hemsidan i mars 2018. Väldigt kort därefter stängdes 123movies ner med pådrag av vietnamesiska myndigheter. Dock kan man fortfarande hitta klonsidor av 123Movies, till och med under 2020. Det är inget nytt att piratsajter stängs ner men dyker upp med nytt domännamn, precis som även 123movies gjorde.

123Movies stängs ner

Nedstängningen av streamingsajten 123movies påbörjades redan i mars 2017 då TorrentFreak (en blogg som rapporterade om de senaste streamingtrenderna och om digitala rättigheter) rapporterade om att USA:s ambassadör i Vietnam, Ted Osius hade haft samtal med den lokala kommunikationsministern Truong Minh Tuan om att stänga ner sajten. Följande år hade sajten stängs ner och det stod ett meddelande för den som besökte sidan ”Nu är det dags att säga hej då. Tack för att ni varit våra vänner och tack för att ni varit med oss så pass länge, snälla respektera filmskapare och betala för att se filmer och teveserier istället för att piratkopiera dem”.

MPAA pressar regeringen 

I likhet med fallet för 123Movies då amerikanska MPAA satte stor press på de vietnamesiska myndigheterna att sätta stopp för den olagliga steramingsajten, skedde liknande saker i Sverige. Det misstänkts nämligen att den amerikanska regeringen satte stor press även på den svenska regeringen på liknande sätt när Piratebay skulle stängas ner.

Streama filmer gratis – är det lagligt på 123movies?

Gång på gång stängs streamingsidor ner men hur ska man kunna streama filmer gratis? Många personer använder sig av ett så kallat VPN vilket gör att din IP-adress inte syns. Du surfar alltså anonymt och det går inte att spåra dig. Detta innebär dock inte att du surfar lagligt. Om du befinner dig på sidor som Swefilmer och The Pirate Bay så streamar du inte lagligt som hos Netflix. Skillnaden är att Netflix betalar mycket pengar till filmskapare för att få rättigheter att använda filerna. Medan The Pirate Bay å andra sidan inte har rättigheter men ändå väljer att lägga ut material som sedan piratdelas och hämtas.

Om du vill ha ryggen fri och om du känner att det är fel att ladda ner filmer från olagliga sidor, finns andra gratisalternativ. Bland annat hittar du mycket filmer och serier hos SVT Play och Discovery+. Betalar du istället en liten slant i månaden får du tillgång till hela Netflix-utbudet, C More, Disney+ och mycket mer. De vanligaste streamingtjänsterna kostar inte mer än runt en hundralapp i månaden. Andra fördelar med att streama från lagliga streamingtjänster är bland annat:

·       Kvaliteten är betydligt mycket bättre.

·       Du kan ofta välja undertext på svenska och andra språk.

·       Du kan ofta byta ut talspråket till andra språk.

Detta är för många värt väldigt mycket. När man streamar från exempelvis The Pirate Bay är det inte sällan som filerna är i dålig upplösning eller att texten inte matchar bilden.

Etiketter: , , Last modified: februari 13, 2023
Close