Chromecast

Written by 9:58 f m Hårdvara, Mjukvara, Streaming, Test

Chromecast – Hur fungerar Chromecast?

Chromecast

Chromecast, vad är det egentligen? Den frågar är det nog rätt många som ställer sig idag, inte minst med tanke på att det är en term som dyker upp allt oftare. Kort och gott är det Googles egenutvecklade teknik för överföring av bild och ljud, vilken de då kallar för Chromecast. Google Chromecast har kommit en lång bit på väg när det kommer till användning, och idag kan operativsystem som Android, Windows och Mac OS använda sig av det för smidiga överföringar. Vill ni veta mer om just Chromecast och hur det fungerar ska ni fortsätta läsa!

Vad är Chromecast?

Som vi precis var inne på så är Chromecast en typ av teknik som erbjuder direkt överföring av bild och ljud. När tekniken lanserades år 2013 hette den Google Cast. Men idag har man istället valt att kalla det för Chromecast eller Google Chromecast. Det just på grund av att tekniken grundades av Google.

Det är alltså inte svårare än att Google har gjort en tjänst som gör att du enkelt och smidigt kan skicka över bild- och ljudfiler av olika slag, från en digital enhet till en annan. Det är precis som att du streamar, skickar över eller laddar ner material. Bara att det går direkt via deras teknik och använder de funktioner Google utformat. Detta kallas för att casta. 

Vad kan jag visa via Chromecast?

Använder du dig av Chromecast och har kopplat in mottagaren i önskad enhet kan du överföra alla möjliga bilder och ljud. På så sätt kan du spela upp vilket innehåll du än önskar på vilken enhet som helst, så som din TV. 

Du få upp streamingtjänsternas material, visa egna bilder och videor, eller se hela datorskärmen. Oavsett om du kopplar upp produkten till din TV eller någon annan mottagare är det ett otroligt smidigt sätt att göra vilken enhet som helst smartare. 

Vilka operativsystem stödjer Google Chromecast?

Google Chromecast kan användas av alla som har ett operativsystem i form av Windows, iOS, Mac OS, Android och Chrome OS. Det vill säga, Chromecast kan användas med Iphone, iPad, Mac- och windowsdatorer, chromebooks, androidenheter och även vissa TV-aparater. 

Med andra ord har utvecklingen av tekniken kommit en lång väg och finns tillgänglig för väldigt många användare. Beroende på vilken enhet tekniken ska användas på och vilken enhet det ska skickas till kan installation och användning se lite olika ut. Hur själva tekniken fungerar och hur man använder det går vi igenom nedanför!

Hur fungerar Chromecast?

Google Chromecast och användandet av Google Cast tekniken kan se lite olika ut beroende på vilken enhet det gäller. Tekniken kan antingen redan finnas inbyggd, eller så kan den behövas läggas till med en Chromecast- mottagare. Allt beror på vilken enhet och mottagare det rör sig om. 

Det första du måste göra för att kunna casta via önskad enhet och överföra valfritt material är alltså att kolla vad som gäller för enheten i fråga. 

Finns tekniken redan inbyggd behöver du bara öppna Chromecast och starta igång själva uppspelningen. Eller så måste du lägga till det på egen hand genom att koppla in en mottagare. Även dessa är specialgjorda av Google. 

Chromecast

Redan inbyggd i enhet

Om tekniken redan är inbyggd i en mottagande enhet, vilket exempelvis kan gälla moderna TV-apparater. Så krävs det inte att du pluggar in eller kopplar in en specifik mottagare. Då kan det istället bara vara nödvändigt att öppna upp den app du vill visa eller överföra material från och sen sätta igång. 

För att kunna casta ditt material behöver du då alltså bara gå in på din enhet, se till att tekniken finns redo, och sen är det bara att köra. Då kan du streama både bild och ljud hur, var och när du vill, direkt från en enhet till en annan. I grund och botten handlar det om vilka appar som stödjer funktionen.

Exempel 

För att det ska bli enklare att förstå tänkte vi påvisa hur användning av Chromecast skulle kunna se ut i verkligheten. Med en enhet som redan har tekniken inbyggd skulle det kunna se ut så här:

 1. Du sätter igång enheten och går in på den app eller sida du vill använda
 2. Du väljer den video, den bild eller det ljud du vill visa upp. Detta är alltså det innehåll som du sen kan visa direkt på TV:n istället för en liten skärm
 3. För att sätta igång Chromecast klickar du på Chromecast-symbolen och väljer sen vilken enhet uppspelningen ska ske
 4. Vänta på att strömmandet ska sätta igång och börja kolla!
 5. All kontroll styrs direkt i den enhet du castar från. Sker det exempelvis i mobilen kan du stänga av, pausa, spola, byta bild eller ändra ljud utan problem 

Lägga till Chromecast via mottagare

Finns det inte Google Chromecast inbyggt i den enhet du vill casta till eller från, krävs det att du kopplar in en extern mottagare. Denna kopplar du in via HDMI direkt i önskad enhet. Sen kan du lägga till tekniken och använda dig av tjänsten. 

För dig som inte har Chromecast inbyggt har Google utformat specifika mottagare som du ska använda dig av. Idag finns det hela fem olika modeller av Chromecast- mottagare som erbjuder olika funktioner och kvalitéer. De olika mottagarna som finns att hitta idag är:

 • Chromecast Generation ett
 • Chromecast generation två
 • Untra Chromecast
 • Chromecast Audio 
 • Chromecast generation tre (senaste modellen)

Väljer du de versioner som tillhör standardmodellen. Det vill säga ett, två och tre får du tillgång till att föra över material och se på dem i full HD och med surroundljud. Sen är såklart den senaste generation tre den allra mest moderna och har flest funktioner. Men i grund och botten är de uppgraderingar av varandra. 

Exempel

Även här kommer vi visa upp ett exempel på hur det kan se ut i verkligheten då du ska använda tekniken via en Chromecast- mottagare. Detta sker ungefär på samma sätt som i det första exemplet, bara med skillnaden att du först måste koppla in Chromecast-mottagaren. Så här kan det se ut då:

 1. Först kopplar du in Chromecast-mottagaren till din TV (eller annan enhet) via HDMI-ingången
 2. Du sätter sen igång enheten som du vill casta ifrån, som exempelvis din mobil
 3. Du känner för att streama ett Youtubeklipp och vill istället för på den lilla skärmen kunna visa upp materialet på TV:n
 4. För att göra det öppnar du Youtube och väljer det klipp du vill se
 5. Sen trycker du på Chromecast-symbolen i appen och väljer vart uppspelningen ska ske, det vill säga i TV:n
 6. Klippet kommer att spelas upp och du kan styra allt från paus och spolning till ljud och undertexter direkt i din telefon

Chromecast i 4k upplösning?

En version som däremot sticker ut och erbjuder en unik funktion som väldigt många efterfrågar ä Chromecast Ultra. Med den kan du streama ljud och bild för att sen casta i 4k upplösning. Oavsett vilken version du använder får du mängder av smarta funktioner som förbättrar din upplevelse då du för över bild och ljud. 

Chromecast och Wi-fi

Något som kan vara bra att veta om är att Chromecast kräver Wi-fi anslutning för att fungera. Ditt internet behöver inte vara överdrivet snabbt och uppkopplingen behöver inte vara överdrivet stabil. Men, ett Wi-fi och nätuppkoppling måste i alla fall finnas där för att strömmandet och uppspelning av material ska vara möjligt. 

Chromecast utan Wi-fi?

Så är det då möjligt att använda sig av Chromecast och dess teknik utan tillgång till Wi-fi? Svaret på den frågan är faktiskt ja, tro det eller ej! Trots att det allra smidigaste och mest lättillgängliga alternativet är att casta via Wi-fi så finns det ett annat sätt.

Om ditt Wi-fi inte är så snabbt eller stabilt just på den plats där du vill koppla in Chromecast kan du använda dig av ett så kallad trådbundet nätverk. Detta kan du sen då koppla in direkt till mottagaren för att få stabil uppkoppling. Dock krävs det då att du köper till en extra adapter. 

Casta med Chromecast? 

Precis som vi tidigare nämnde så stödjer olika enheter Chromecast-tekniken på olika sätt. De allra flesta digitala enheter som finns att tillgå idag stödjer funktionen och erbjuder direkt användning på ett smidigt sätt. 

Men, som vi också nämnde förut så kan funktionerna och användandet se lite olika ut, även när det kommer till parkoppling och installation. Här kommer vi gå igenom hur du bär dig åt för att casta via Chromecast på de två vanligaste enheterna; dator och telefon. Dessa kan sen också appliceras på andra liknande enheter.

Chromecast

Casta från din mobil 

Idag är våra digitala enheter ofta så moderna att alla de nyaste teknikerna och funktionerna det, redan finns som en inbyggd tillgänglighet direkt i enheten. 

Detta gäller då du har en mobiltelefon med rätt version av det inbyggda operativsystemet. Det vill säga rätt uppdatering av iPhone eller Andriod. Det samma gäller också för iPad och liknande surfplattor. 

Med andra ord är det för de allra flesta mobilanvändare möjligt att koppla upp sig direkt till Chromecast, det vill säga utan någon installation eller genomgång. Så länge du använder Chromecast i en app som även den har rätt mjukvarustöd är det möjligt att casta valfritt material. 

Däremot krävs det att det finns en annan Chromecast- mottagare i närheten som är uppkopplad på samma nätverk som mobilen. Är så fallet kommer det automatiskt ploppa upp en Chromecast-symbol när anslutning är möjlig. Då kan du direkt via mobilen och appen i fråga spela upp önskat material på vald enhet. 

Separat uppspelning av material 

Skillnaden här, alltså i förhållande till andra digitala enheter som inte fungerar på samma sätt, är att du även under ”castandet” kan göra annat på mobilen utan att det stör uppspelningen. 

Det beror på att det inte är själva materialet som överförs till mottagaren, utan istället skickas en instruktion som begär mottagaren att spela det valda klippet. På så sätt kan du spela upp valfria videoklipp eller visa bilder, samtidigt som du kan göra annat. I Chromecast-mottagaren kan du skapa en uppspelningskö för material från olika enheter. 

Casta från dator 

Om du vill använda Chromecast på Mac eller spela upp material via Chromecast från PC måste du veta om hur man castar från datorn. Det är inte särskilt svårt, men det kan krävas lite instruktioner. 

Till att börja med så finns det två olika sätt att gå tillväga då du vill casta från en dator. Det ena sättet innebär att du castar genom att besöka en chromecast-kompatibel webbsida via din Chrome-webbläsare. Eller så kan du casta material genom att använda funktionen Casta som finns inbyggd i Chrome. 

Casta via Chromecast-kompatibel webbsida

Låt oss gå igenom det första alternativet först! För att casta via en Chrome-webbläsare krävs det att du besöker en sida som är kompatibel med Chromecast. Sådana webbsidor kan exempelvis vara Netflix, Youtube eller någon annan liknande streaming- och videotjänst. 

Gör du det kan valfritt material läggas till för att casta direkt i mottagaren. Det här är samma smidiga funktion som används då du vill använda en mobil eller surfplatta. 

Casta via Chrome 

Det andra alternativet för att casta från datorn innebär att du måste använda Chromes redan inbyggda funktion Casta. Så länge du har Chrome med en senare version än 51 kan du öppna webbläsaren och välja casta. Då fungerar det på så sätt att allt som visas i den öppna webbläsarfliken speglas i realtid och visas på mottagaren. 

Beroende på vilken dator du har och vilken version den stödjer kan denna tillgänglighet variera, även vad gäller kvalité. Speglingsfunktionen för att Chromecasta är möjlig att använda på Windows-datorer, Macs och Chrome OS. 

Om du vill använda denna funktion av tjänst på Mac måste Mac OS ha stöd från 10.9 Mavericks eller senare. För att casta på Windows krävs version Windows 7 eller senare. Chrome OS har stöd redan från början och fungerar alltså alltid. 

Vad är Chromecast?

Det är en teknik (kan va både hård och mjukvara) som hjälper dig att överföra ljud och bild från en enhet till en annan.

Hur fungerar Chromecast?

Du från en enhet kan casta och visa ljud och bild på en annan enhet. Antingen kan det vara inbyggt i din enhet eller så måste du köpa en Chromecast.

Hur installerar man Chromecast?

Koppla in mottagaren i din enhet – Sätt igång enheten du vill casta ifrån – Ta fram det du vill casta – Sedan trycker du på Chromecast symbolen, därefter visas klippet upp på önskad enhet.

Etiketter: , , , , , Last modified: september 2, 2022
Close