vpn, virtual private network, vpn for mac

Written by 9:46 e m Film, Serier, Video

Vad är VPN för något?

Det är lätt att bli avskräckt när man har förkortningar som VPN och andra IT-termer, men det finns det absolut ingen anledning att bli. Många tror dessutom att man måste vara en IT-expert för att förstå och använda sig utav dessa tjänster, men så är självklart inte fallet. VPN, eller Virtual Private Network som det egentligen heter, är kort och gott ett sätt för dig att surfa anonymt och säkert på internet. 

Hur fungerar VPN?

När du använder en VPN så får du tillgång till en frihet på internet som du vanligtvis inte har tillgång till. En VPN ser till att allt du gör på Internet är krypterat, vilket betyder att det i princip är omöjligt för en tredjepart att se vad du gör, t.ex. din internetleverantör. Företaget kan se den mängd paket som skickas mellan din dator och den server du är uppkopplad mot, men det går inte att se vad dessa paket innehåller.

Dessa tjänster gör det även möjligt för dig att få tillgång till innehåll som bara är tillgängligt i vissa regioner, t.ex. vissa datorspel, innehåll på Netflix eller liknande tjänster. Slipp alla restriktioner som finns hos de flesta tjänster, med en VPN så får du tillgång till både frihet och anonymitet.

VPN

Var anonym på internet och använd VPN

En VPN krypterar den information som skickas mellan din dator och den som din dator kommunicerar med, vilket gör att det inte går att se vad ni håller på med. Detta skapar både en anonymitet, samt en extra säkerhet. Det betyder att ingen tredjepart kan få reda på vad du håller på med, samt att det blir väldigt svårt för hackare att få tag i t.ex. din kreditkortsinformation eller inloggningsuppgifter.

När du surfar på offentliga nätverk så är du jämt och ständigt utsatt för en risk, t.ex. för att en hackare ska få tillgång till din privata information. Detta säkerhetsproblem kan du i princip lösa genom att skaffa en VPN.

Öppnar upp en helt ny värld av innehåll via VPN

En VPN skapar inte bara säkerhet och anonymitet, utan öppnar även upp en helt ny värld av innehåll. Med en VPN tjänst så kan xdu välja från vilket land din IP-adress ska vara, t.ex. Frankrike, Sverige eller USA, vilket gör att du får tillgång till respektive utbud som finns i dessa länder. 

Se innehåll som bara är tillgängligt i USA på tjänster som t.ex. Netflix, Youtube eller HBO, eller få tillgång till hemsidor som kräver en kinesisk IP-adress. Med en VPN så öppnar man upp massvis med nya dörrar, vilket betyder att internet längre inte är lika restriktivt som det är med t.ex. en svensk IP-adress.

Netflix utbud är exempelvis helt annorlunda i t.ex. USA, vilket gör att du får tillgång till massvis med fler filmer och serier, tack vare din VPN. Om du tycker om att spela datorspel så får du även tillgång till massvis med mer möjligheter, t.ex. spel som bara är tillgängliga i vissa regioner, eller vissa servrar som bara tillåter spelare från en viss region.

vpn shield, colleagues, business

Negativa effekter av att använda en VPN

En VPN medför många fördelar, det råder det inget tvivel om. Fråga är dock, kan en VPN medföra några negativa effekter? 

När du använder en VPN så kommer du ganska snabbt bli varse om att det faktiskt inte bara är rosor och gröna skogar. Det första negativa du kommer att märka när du använder en VPN är att ditt nätverk blir lite långsammare. I de flesta fall är detta inget som stör, eller ens något som märks överhuvudtaget, men om man redan från början har en ganska dålig hastighet på sitt bredband, då kan detta vara det som gör att bägaren rinner över.

En annan negativ aspekt är att vissa VPN-tjänster kan lämna ut loggar till t.ex. myndigheter. Detta medför att din VPN-tjänst med andra ord inte är lika anonym som du först trodde. Se därför till att du använder en VPN-tjänst som med största sannolikhet inte beblandar sig med detta. De flesta företag brukar skriva vad de gör och inte gör på sina hemsidor, samt att du kan läsa recensioner på olika forum och hemsidor, något du med fördel kan göra för att säkerställa att du använder en säker VPN.

Hur en VPN fungerar

Man skulle kunna säga att en VPN agerar som en mellanhand mellan dig och den server du kommunicerar med, låt oss säga t.ex. Google eller Facebook. All trafik mellan din privata dator och denna server blir då krypterad, vilket gör att all information mellan din enhet och servern blir krypterad, och därmed privat.

Hur man skaffar du VPN

Det finns massvis med olika VPN-tjänster tillgängliga, så det är inte särskilt svårt att få tag i en leverantör av dessa tjänster. Tyvärr finns det ganska få som är gratis, så du kommer med största sannolikhet att få slanta upp lite, vanligtvis en summa på ungefär 50 kronor per månad. Det finns självklart både billigare och dyrare alternativ, men vi upplever att 50 kronor ligger ungefär i genomsnitt för vad det kostar.

När du har betalat för din VPN så måste du installera den på din dator. Det är väldigt enkelt, samt att de flesta VPN-tjänster har instruktionsvideor eller texter där de förklarar i detalj för hur hela processen går till. Man behöver absolut inte vara en IT-expert, utan det är väldigt enkelt att förstå, oavsett vilken kunskapsnivå man har.

(Visited 25 times, 1 visits today)
Etiketter:, , Last modified: maj 24, 2020
Close