123Movies

För att hålla Streamat.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

123Movies – Vad hände med streamingsajten?

123Movies är ett välkänt namn på internet, särskilt bland dem som söker gratis filmstreaming. Att streama filmer online är inte något nytt, men en sak som har förändrats är det breda utbudet av lagliga streamingtjänster som nu finns tillgängliga, som Netflix, HBO och Disney+. Trots dessa prisvärda och lagliga alternativ finns det fortfarande människor som vill slippa kostnaden och istället välja gratis streamingtjänster.

Det finns dock en tydlig skillnad: på lagliga sajter som SVT Play och Discovery+ kan du streama gratis innehåll, men om du vill se de senaste biofilmerna och de nyaste avsnitten av populära serier, väljer många olagliga streamingtjänster som 123Movies.

123Movies – En av världens största streamingsajter

123Movies var en av världens mest populära streamingsajter, och vid sin topp hade den över 98 miljoner användare varje månad. Plattformen, tillsammans med relaterade sajter som GoMovies, GoStream och 123movieshub, opererade från Vietnam och erbjöd användare tillgång till mängder av filmer och serier – helt gratis.

Trots att det kan låta lockande att streama filmer gratis, är det viktigt att komma ihåg att dessa typer av sajter ofta är olagliga. Det gäller inte bara de som driver sidorna, utan även användarna som tittar på innehållet.

Lansering och nedstängning av 123Movies

123Movies lanserades någon gång mellan 2015 och 2016 och blev snabbt populär. Men det dröjde inte länge innan den fick uppmärksamhet från myndigheter och filmindustrin. I mars 2018 utnämnde den amerikanska filmorganisationen MPAA (Motion Picture Association of America) 123Movies till världens mest populära illegala sajt. Strax därefter stängdes tjänsten ned med hjälp av vietnamesiska myndigheter.

Trots nedstängningen har klonsidor av 123Movies fortsatt dyka upp, även under 2020. Detta är ett vanligt mönster bland piratsajter – när en sajt stängs ner, återuppstår den ofta under ett nytt domännamn.

Nedstängningen av 123Movies

Processen för att stänga ned 123Movies påbörjades redan i mars 2017. Den välkända bloggen TorrentFreak, som rapporterar om digitala rättigheter och piratkopiering, skrev om hur USAambassadör i Vietnam, Ted Osius, hade möten med Vietnams kommunikationsminister Truong Minh Tuan för att diskutera nedstängningen av sajten.

Året efter stängdes sidan ned, och ett meddelande dök upp för besökare:
”Nu är det dags att säga adjö. Tack för att ni har varit våra vänner och för att ni har följt oss så länge. Vänligen respektera filmskapare och betala för att se filmer och serier istället för att piratkopiera dem.”

MPAApåtryckningar

Precis som i fallet med 123Movies satte den amerikanska filmindustrins organisation, MPAA, stor press på de vietnamesiska myndigheterna att stänga ner sajten. En liknande situation inträffade i Sverige, där den amerikanska regeringen misstänktes ha utövat påtryckningar på svenska myndigheter att stänga ner The Pirate Bay.

Lagliga alternativ för gratis streaming

Om du vill undvika juridiska risker och känner att det är fel att använda piratsajter, finns det lagliga alternativ. Många gratis tjänster, som SVT Play och Discovery+, erbjuder ett stort utbud av filmer och serier utan att bryta mot upphovsrättslagen. Om du är villig att betala en liten summa per månad kan du dessutom få tillgång till hela utbudet hos tjänster som Netflix, C More, Disney+ och liknande.

De flesta av dessa tjänster kostar inte mer än runt 100 kronor i månaden och erbjuder många fördelar, bland annat:

  • Bättre kvalitet: Lagliga tjänster erbjuder oftast högupplöst streaming utan störningar.
  • Svenska undertexter: Du kan enkelt välja undertexter på svenska eller andra språk.
  • Flera språkval: Det går ofta att byta ljudspår till andra språk om du föredrar det.

För många är detta väl värt priset. När man streamar från piratsajter som The Pirate Bay är filerna ofta i dålig kvalitet, och undertexterna kan vara osynkroniserade med videon.


Varför fungerar inte 123Movies längre?

123Movies stängdes ner på grund av brott mot upphovsrättslagar efter påtryckningar från myndigheter och filmindustrin.

Vad har hänt med 123Movies?

Sajten stängdes ner 2018, men klonsidor fortsätter att dyka upp under olika domännamn.

Är 123Movies samma som The Pirate Bay?

Nej, 123Movies och The Pirate Bay är olika plattformar, men båda erbjuder olaglig tillgång till filmer och serier.

Var det olagligt att använda 123Movies?

Att använda Swefilmer är inte olagligt i sig, men att ladda upp och dela upphovsrättsskyddat material är det. Användare riskerar också att utsättas för virus och skadlig programvara.