buffring stream

För att hålla Streamat.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

Så undviker du buffring: 7 effektiva tips för smidigare streaming

Att uppleva buffring när du streamar video kan vara otroligt frustrerande. Det kan innebära att bilden fryser, videon hackar eller att filmen stannar upp helt. Så vad kan du göra för att förhindra detta? Här går vi igenom några av de bästa lösningarna för att minska eller helt undvika buffring när du tittar på dina favoritfilmer och serier.

Varför buffrar det när jag streamar?

Buffring kan uppstå av flera olika anledningar. Det sker vanligtvis när din internetuppkoppling inte kan leverera data tillräckligt snabbt till din enhet. Detta kan bero på en svag eller överbelastad anslutning, vilket resulterar i en hackig och oregelbunden uppspelning. I folkmun kallas detta ibland för att det ”laggar”.

Innan du går vidare med felsökning, är det en god idé att först kontrollera ditt internet. Buffring orsakas ofta av problem med ditt bredband eller nätverk. Ett snabbt sätt att kontrollera anslutningen är att göra ett hastighetstest. De flesta streamingtjänster kräver minst 3 Mbit/s för att streama i standardkvalitet, medan högre hastigheter behövs för HD eller sport.

Rekommenderade minimihastigheter:

  • 3,0 Mbit/s – för standardupplösning (SD)
  • 10,0 Mbit/s – för högupplösning (HD) och sportstreaming

Om din anslutning är långsam, och du märker att filmer och serier laddas långsamt, kan du följa dessa steg för att förbättra hastigheten och minska buffring.

7 tips för att undvika buffring

Vi har samlat några praktiska tips som kan hjälpa dig att förbättra din streamingupplevelse och minska buffring.

1. Pausa streamingen

Om videon stannar eller hackar kan du pausa streamen en stund. Det ger mer tid för videon att buffra och kan ge en bättre upplevelse utan avbrott när du spelar upp den igen.

2. Starta om enheten

Att starta om din enhet kan lösa många tekniska problem. Stäng av enheten, vänta några sekunder och starta om den. Försök sedan att streama videon igen och se om det löser problemet.

3. Starta om din router

Att starta om din router kan också vara ett enkelt och effektivt sätt att åtgärda problem med buffring. Stäng av routern, vänta 10 sekunder och slå sedan på den igen för att återställa anslutningen.

4. Förbättra signalen

Avståndet mellan dig och din router kan påverka hastigheten på din anslutning. Väggar, dörrar och andra trådlösa enheter kan också störa signalen. Försök att placera routern närmare den plats du använder för att streama, eller flytta din enhet närmare routern. Läs också vår guide om hur du kan snabba upp ditt Wi-Fi.

5. Koppla bort andra enheter

Ju fler enheter som använder samma nätverk, desto lägre blir hastigheten för varje enskild enhet. Detta är särskilt påtagligt på långsammare anslutningar. Om du har svårt att streama, försök koppla bort andra enheter från nätverket, som mobiler, surfplattor eller andra uppkopplade enheter.

6. Justera streamingkvaliteten

Många streamingtjänster anpassar automatiskt videokvaliteten efter din anslutning. Men om du har fortsatt problem med buffring kan det vara värt att sänka kvaliteten manuellt för att få en stabilare upplevelse utan avbrott.

7. Använd en trådbunden anslutning

Trådlösa anslutningar kan vara praktiska, men de är inte alltid lika pålitliga som en fast Ethernet-anslutning. Om möjligt, anslut din enhet direkt till routern via en kabel för att få en stabilare och snabbare anslutning.

Genom att följa dessa tips kan du förhoppningsvis minimera problemen med buffring och få en bättre streamingupplevelse. Om problemen kvarstår kan det vara värt att överväga att uppgradera till ett snabbare bredbandspaket.