Written by 8:36 f m Okategoriserade

Sverige – En stormakt i popvärlden

Sverige – En stormakt i popvärlden

Det hela började en gång på 70-talet. Med rötterna i Hep Stars och Hootenanny Singers började Björn Ulvaeus och Benny Andersson skriva låtar ihop. Föga anade de att de skulle bli megastjärnor eller att de skulle bli de första (?) i en lång rad svenska framgångar på popscenen. Några som artister, men kanske framför allt som låtskrivare. 

Sveriges nya storhetstid

För andra gången i historien är Sverige en stormakt, men av ett betydligt trevligare och fredligare slag än på 1600-talet. Nu erövrar vi världen via dansgolv och konserthögtalare istället för på slagfältet. Och kanske, om man tänker efter, började alltihop med låten Waterloo, ABBA:s segerlåt i Eurovision Song Contest 1974. Låten skrevs av Björn&Benny, tillsammans med Stikkan Anderson.

ABBA är än idag det bästa säljande svenska bandet någonsin, med över 385 miljoner (!) sålda skivor världen över. Efter att gruppen splittrades jobbade Björn & Benny tillsammans med Tim Rice, vilket resulterade i den hyfsat populära musikalen Chess. Filmen ”Mamma Mia” från 2008 blev det årets största kassasuccé i Storbritannien.

Men nog om ABBA. Låt os ta en titt på några andra svenska fenomen i popvärlden.

Karl Martin Sandberg

Vad har Britney Spears, Backstreet Boys, Bon Jovi, Ace of Base, Pink, Maroon 5, Taylor Swift och Justin Timberlake gemensamt? Jo, Karl Martin Sandberg har producerat och/eller skrivit världshits åt dem alla – plus ett antal andra storheter i musikvärlden.

Sandberg har – håll i dig nu – 24 låtar som legat 1:a på Billboard Hot 100! Några exempel: Baby One More Time, I Kissed a Girl, Can’t Feel My Face, E.T. och So What. Med 24 förstaplatser ligger Sandberg 3:a I “maratonlistan”, överträffad endast av Paul McCartney (32) och John Lennon (26).

Och vem är nu den här Karl M Sandberg? Mannen som har över 70 låtar på Billboards topp 10-lista? Du känner honom som Max Martin.

Jocke Åhlund

Jocke Åhlund är kanske mest känd som medlem i banden Teddybears och Caesars. Men han har också skrivit och producerat låtar åt artister som Giorgio Moroder, Petite Meller, Kelly Clarkson och Robyn.

Brorsan Klas Åhlund är inte sämre han. Några av de han skrivit åt är Katy Perry, Tove Lo, Usher, Madonna och Ghost.

Elof Loelv

Elof är en kille som har flugit helt osynlig under radarn för de flesta av oss. Dock är han en Stor Grabb internationellt och har skrivit eller producerat för stjärnor som Rihanna, Icona Pop, Zara Larsson, Katy Perry, Backstreet Boys och Phoebe Ryan. 

Här på hemmaplan var Elof en av producenterna till den annorlunda melodifestivallåten La Voix med Malena Ernman 2009. Tittarna röstade fram La Voix till segern, vilket på förhand var en jätteskräll på oddslistorna. I finalen slutade hon dock bara 21:a. Segern det året gick till förhandsfavoriten Alexander Rybak och låten Fairytale. Den gången blev det inte mycket pengar tillbaka för de som satsade pengar på norsk seger. 

Årets vinnare i Eurovision var en riktig högoddsare. Nu väntar vi ivrigt på nästa års final som kommer att hållas i Italien. För dig som är intresserad av odds hittar du massor av möjligheter på CasinoWings.se, som håller ständig koll på de bästa oddsen.

Krister Volle

Krister, som opererade under namnet Denniz Pop drev bolaget Cheiron som runt år 2000 var en av världens framgångsrikaste pop-studios. Genombrottet för Dennis kom dock några år tidigare då bolaget (som då hette SweMix) gav ut Dr Albans Hello Afrika 1990. Denniz producerade Ace of Base:s monsterhit All That She Wants och skrev låtar till Backstreet Boys, E-type, Leila K, Britney Spears och många andra. Från 1994 samarbetade han med ovan nämnde Max Martin.

Denniz Pop gick tragiskt bort 1998 och blev senare postumt invald i Swedish Music Hall of Fame.

Per Gessle & Marie Fredriksson

Det räcker med att jag säger Roxette. Eller hur?

Last modified: december 9, 2021
Close