gratis-ljudbocker

Written by 10:11 e m Ljudböcker, Mjukvara, Streaming

Gratis Ljudböcker – De topp 10 bästa kostnadsfria ljudböckerna 2020

Färre och färre personer går till den fysiska bokhandeln för att köpa böcker. Istället laddar vi ner gratis ljudböcker direkt till surfplattan eller mobilen. Du har förmodligen själv hört talas om alla dessa ljudboksappar som finns att tillgå. Stora streamingsidor som Storytel, Nextory och Bookbeat, är bland annat enorma streamingsajter med tusentals lyssnare. Men, precis som allt annat här i världen har även ljudböcker ett pris. Eller? Går det att hitta gratis ljudböcker på nätet? Vi går igenom topp 10 bästa gratis ljudböcker 2020 – häng med!

Gratis ljudböcker inom romaner

Oavsett tid på året är romaner ändå den absolut mest populära kategorin inom ljudböcker. Under sommaren 2020 har följande 10 romaner sålt extra bra.

 1. Den sorgsne busschauffören från Alster – Håkan Nesser.
 2. Där kräftorna sjunger – Delia Owens 
 3. Fruset guld – Cilla och Rolf Börjlind
 4. Familjen – Johanna Bäckström Lerneby
 5. Sovsågott – Anders Roslund
 6. Det här är en svensk tiger – Aron Flam
 7. Mörkläggningen – David Baldacci
 8. ADHD: från duktig flicka till utbränd kvinna – Lotta Borg Skoglund
 9. Vingar av silver – Camilla Läckberg
 10. Den trettonde bomben – Mats Svensson

1.

Högst upp på listan hittar vi Den sorgsne busschauffören från Alster. En deckare skriven av Håkan Nesser. Boken handlar om busschauffören Albin Runge som i en gammal anteckning från 2012-13 har han skrivit – Jag borde verkligen inte leva. Albin Runge börjar få dödshot skickade till sig, något han har full förståelse för. Den här boken är den sjätte spänningsromanen om kriminalpolisen Gunnar Barbarotti. 

2.

För dig som vill lyssna på något lättare och mindre läskigt är nummer två på listan ett bra alternativ. Denna internationella succén Där kräftorna sjunger handlar om Kya Clark, en ensamvarg som bor i en liten stad utanför North Carolinas kust. Rykten sprids om den så kallade ”träskflickan”, men det finns mycket mer bakom Kya Clark. En underbar bok som faktiskt var den mest säljande boken i hela USA under 2019.

3.

Fruset guld är nummer tre på listan och är den sjätte delen i den bästsäljande serien om Olivia Rönning och Tom Stilton. Boken tar fart omedelbart då en man hittas i en snöficka, högt uppe i Arjeplogsfjällen. Mannen har skjutits ihjäl för 20 år sedan. En utredning dras igång och styrs av Olivia Rönning. Hon tar sig upp till fjällen i en helikopter som olyckligtvis kraschar till följd av ett oväntat oväder. Piloten är svårt skadad och nödradion är trasig. Vad väntar egentligen Olivia när hon kliver ur helikoptern på denna ogästvänliga plats?

4.

Gillar du böcker om gängkriminalitet och maffior? Familjen, av Johanna Bäckström Lerneby, är en otroligt intressant och spännande bok där politik och kriminalitet ställs mot varandra.

5.

Om du också letar efter en rysande deckare kommer du garanterat bli nöjd med Anders Roslunds Sovsågott, den tredje boken om kriminalkommissarien Ewert Gren och infiltratören Piet Hoffmann.

6.

För den politiskt intresserade läsaren är ”Det här är en svensk tiger” av Aron Flam, ett utmärkt alternativ. Under 1941 ledde Sveriges regering en kampanj som hette ”En svensk tiger”, en ganska konstig slogan. Tanken med kampanjen var att stävja spionage. Det finns många likheter mellan En svensk tiger och den amerikanska kampanjen ”Loose lips sinks ships”, en kampanj man hoppades skulle få amerikaner att sluta prata bredvid mun. Men om det var fallet med kampanjen en svensk tiger, vad exakt är det då svenskarna uppmanas hålla tyst om?

7.

Mörkläggningen av David Baldacci är den sjätte delen om FBI-agenten Amos Decker. Amos, tillsammans med kollegan Alex Jamison, måste lösa det bestialiska mordet i North Dakota.

8.

På plats nummer åtta hittar vi en mycket intressant och lärorik psykologisk ljudbok, ADHD: från duktig flicka till utbränd kvinna. Boken handlar om flickor och kvinnor som har svårt att få ihop sina liv på grund av sin ADHD. Under åren som man forskat om ADHD har man många gånger glömt bort tjejerna och endast uppmärksammat de pojkar och män med ADHD.

9.

Vingar av silver av Camilla Läckberg är självfallet med på listan av de mest populära böcker 2020. Boken är en uppföljare till En bur av guld och handlar om ett laddat hämnddrama men också om systerskap.

10.

Den trettonde bomben av Mats Svensson börjar år 1972, då en pilot på 400 meters höjd tvingas skjuta ut sig i luften. Men varför? Och vad fanns egentligen i lasten den där dagen för över 40 år sedan? Boken skrivs i nutid och man får följa polisen Alinas arbete på kontraterroristenheten i Skåne.

Hur kan jag lyssna gratis ljudböcker?

gratis ljudböcker

Samtliga ljudböcker på topp 10 listan är relativt nya och är gratis att lyssna på. Men det finns smarta sätt att ta dig runtkostnaderna och istället lyssna obehindrat på alla topp 10 bästa gratis ljudböcker. Du känner förmodligen till att det finns flertalet ljudboksappar, bland annat:

Dessa streamingtjänster kostar naturligtvis pengar och du betalar en fast månadsavgift för de olika abonnemangen. Men samtliga av ovanstående lyssningstjänster erbjuder 12 veckors prova-på-period. Detta innebär att du kan lyssna gratis på alla böcker under två veckors tid. Se bara till att avsluta abonnemanget innan prövotiden löper ut så att inga pengar börjar dras från kontot.

Lyssna på Gratis Ljudböcker hos Spotify

Även hos Spotify har du möjlighet att lyssna på ljudböcker gratis. Du kan streama gratis, både stora författare som Karin Boye, Johan Theorin och F. Scott Fitzgerald. Spotify erbjuder nämligen flertalet Novellix-ljudböcker. Dock får du stå ut med reklamavbrott, om du inte vill betala för ett Spotify-abonnemang.

Gratis ljudböcker för barn – bästa 2020

För barn som kanske har svårt att sova eller varva ner kan rätt ljudbok göra mirakel. Starta igång boken och låt barnen rita eller pyssla under tiden. Några av de bästa och mest populära barnböckerna 2020 är bland annat:

 • Tintin
 • Alfons Åberg
 • Elefanten som så gärna ville somna
 • Harry Potter
 • Pettson och Findus

För att lyssna gratis kan du göra på samma sätt som vi beskrev ovan, att testa ett abonnemang hos en ljudboksapp gratis i två veckor. De streamingtjänster av ljudböcker för barn som är allra bäst under 2020 är Bokus Play och Bookbeat, två tjänster som bägge erbjuder väldigt stora barnbibliotek. Här kan du hitta alla tjänster för ljudböcker i Sverige.

Etiketter: , , , Last modified: augusti 3, 2021
Close