Leaving-Neverland

Written by 9:21 e m Film, Video

Leaving Neverland – Michael Jackson dokumentär

Leaving Neverland

För dig som har missat den omtalade dokumentären Leaving Neverland, finns fortfarande chans att se den, bland annat hos SVT play. Dokumentären handlar om Wade Robson och James Safechuck och deras minnesbilder om hur de blev sexuellt utnyttjade av Michael Jackson under många år som barn. Dokumentären är uppdelad på två avsnitt som bägge är två timmar långa. Leaving Neverland har blivit otroligt omtalad och omdiskuterad, mycket på grund av trovärdigheten. Bland annat ifrågasatte Michael Jacksons levnadstecknare Mike Smallcombe James Safechuck då James i dokumentären uttalar sig om att Michael Jackson förgrep sig på honom inne i Neverlands järnvägsstation. Detta skulle då ha inträffat mellan 1988 och 1992. Dock började järnvägsstationen inte att byggas förrän 1993. 

Kritik och kommentarer

Leaving Neverland blev lite av en vattendelare för de som såg dokumentären eftersom många tyckte att dokumentären var alldeles för vinklad och inte fick fram bägge sidor på ett rättvist sätt. Många andra blev förskräckta av vad som kom fram i dokumentären, något som skadat Jackson-familjens rykte. Även många av Michael Jacksons fans ställde sig emot dokumentären. Det kom faktiskt en till dokumentär som gjordes för att möta kritiken i Leaving Neverland. Den heter Michael Jackson: Chase the Truth. Dokumentären försvarar Michael Jackson emot alla anklagelser.

Bakgrund till Leaving Neverland

Michael Jackson har länge haft ett rykte om pedofili och sexuella övergrepp. Under 1993 blev Michael Jackson exempelvis anmäld för att ha sexuellt ofredat en trettonårig pojke, Jordan Chandler. Michael Jackson nekade mot anklagelserna och gjorde upp utanför rättssalen genom att betala 23 miljoner dollar. Liknande händelser har även skett under 1996.

2005 blev Michael Jackson prövad i rätten för flera fall av sexuellt ofredande av barn. Mycket på grund av en dokumentär som släpptes 2003, Living with Michael Jackson. I dokumentären ser man bland annat Michael Jackson hålla hand med en tolvårig pojke vid namn Gavin Arvizo och han pratade även om att dela säng tillsammans. Dokumentären ledde till misstankar om pedofili och grova brott och en utredning tog fart.

Leaving Neverland SVT – Vad hände sedan?

Trots den negativa publiciteten som Michael Jackson fick efter att Leaving Neverland lanserats, skedde inga större åtgärder mot arvet. Till exempel fanns det inga större protester om att sluta lyssna på Michael Jacksons musik, något som däremot skedde när dokumentären om R. Kelly släpptes. Faktum är att Michael Jacksons egen musik, i kombination med Jackson 5, ökade streamingen med hela 10 % efterföljande period.

Jobbig att se, svårare att ignorera och omöjlig att glömma

Leaving Neverland är en otroligt smärtsam och gripande dokumentär där två män berättar om det hemska de varit med om. De berättar och berättar tills de inte kan säga något mer. Dokumentären har blivit betygsatt till 7 av 10 hos IMDB och filmproducenten är Dan Reed. 

Dokumentären är jobbig att se och svår att ta in. Den skildrar även familjerna till de drabbade pojkarna vid tidpunkten, Safechuck och Robson, och om hur mödrarna särskilt blev inlindade och förblindade av den till synes fantasivärlden Neverland. Helt klart värd att se!

Etiketter: , , , , , , Last modified: augusti 3, 2021
Close