Din guide i streaming-världen

Musik

musik

Musikens ursprung

“Det låter som musik i mina öron”. Så brukar man säga när något låter riktigt bra. Musik är kanske en av de mest universella sakerna vi har, med historia som går flera hundra år tillbaka och vars betydelse varit stor både i dåtid och nutid. Musik är numera ett begrepp som innefattar många olika typer av musik, alltså genres, och en mängd människor som på något sätt känner samhörighet i musiken. Från början har ordet ursprung från grekiskan, där ”Muserna” syftar på de gudinnor som ansågs skydda allt som musik innebär. På den tiden innefattade begreppet så många fler saker än vad den gör idag i västerländsk kultur. Man talade då om musik som en konst där blandannat bildkonst, dans och diktning räknades in. Ordet musik kom till Sverige på 1600-talet och lades till som ett ord i den svenska ordlistan år 1619. Historien bakom musiken börjar dock långt innan detta. 

Musik i världen

Tack vare arkeologiska fynd har man kunnat spåra musikens härkomst. Man har hittat både musikaliska instrument och skrifter med melodier och texter till låtar. I Mesopotamien, en av de mest utvecklade samhällen för sin tid, skrevs religiösa melodier så tidigt som 1200 år före Kristus. På denna tid fanns det också instrument som harpan vilket är ett stort stränginstrument. Redan på på den tiden förstod man att musik har en viss effekt på människan och det blev därför intressant att utforska möjligheten att kunna styra människors känslor och handlingar. Musiken var därför inte bara av religiös betydelse, utan användes också som ett verktyg i samhället. Den grekiska musikteorin delade upp musiken i rytm, melodi och harmoni och genom rätt komponering av dessa trodde man bestämt att man kunde styra människan. 

Sedan denna tid har musiken spritt sig vilt i världen och det är inte längre bara rika och välmående samhällen där musiken får plats. En kanske viktigare roll har musiken i mer utsatta områden idag, där musiken innebär en möjlighet att uttrycka sig där möjligheten att uttrycka sig fritt annars är begränsad. Den har fortfarande religiös betydelse i många sammanhang, men musiken skapar framförallt samhörighet genom alla sociala sammanhang som uppkommit i samband med det. Det finns som sagt få saker som är så universellt som musiken, då vi finner den i alla delar av världen.

Det som vi nuförtiden kallar för internationell, global eller världsmusik är en blandning av inhemsk musik från olika delar i världen. Några exempel på utländska genrer som är populära i västvärlden är ”latino” (spansk) musik, kubansk musik (salsa) och västafrikansk musik. Instrument är själva grunden för skapandet för musik och har stor betydelse i möjligheten att skapa olika typer av musik. I västafrikansk musik används exempelvis mycket trummor, medan kubansk musik använder mer bas och piano. I västvärlden har utvecklingen gått från instrumental till mer elektronisk musik. Instrument används fortfarande i skapandet av musiken, men ändras ofta med hjälp av datorprogram för att skapa nya typer av ljud. 

Hur blir man en bra musiker?

Att skapa musik är fortfarande en konst som inte alla kan. Det finns mycket kunskap att hämta inom musiken och en mängd olika instrument att lära sig för den som vill bli duktig. Inte att glömma är dock att det ligger mer bakom den musik vi hör på olika medier. Att vara en duktig musiker handlar inte bara om att kunna spela instrument eller att kunna sjunga bra. Att skriva låttexter och att producera låtar är lika viktiga delar i processen, men som kanske ofta glöms bort när man tänker på en låt. Det är ju trots allt ofta bara sångaren som blir känd och inte lika mycket låtskrivaren. Men faktum är att utan en bra låt spelar det ingen roll hur bra man kan spela instrument eller hur bra ens röst låter.

Konsten att skapa en hit

Att kunna producera bra låtar handlar också om att förstå sig på tiden och anpassa låtar efter olika trender som finns. Man kan nämligen också ha en bra låt utan att det ger genomslag, då den kanske inte passar in med vad människor vill lyssna på just nu. Man kan dock ändå undra varför vissa slår igenom och andra inte? När man är ute och reser stöter man ofta på gatumusikanter som kan vara riktigt, riktigt duktiga, men som ändå inte är särskilt kända. Det går inte att betona vikten av färdighet och kunskap inom ovannämnda områden när man svarar på den frågan. Det är otroligt viktigt att alla delar är bra; från låttext, till produktion och artist. Men det som kanske ändå är avgörande för vilka låtar som blir populära och inte är kontakter.

Det finns en otrolig konkurrens i musikvärlden och lika många bra låtar och för att lyckas måste man nå ut till sin publik. Om man har en bra låt och rätt kontakter som kan få ut låten i rätt forum, så gör det stor skillnad. Det går dock inte att komma undan att det ibland också bara är rena tillfälligheter att en låt slår igenom. 

Kända musiker

Med vetskapen att en låt involverar så många fler än bara artisten så går det att nämna många olika kända musiker, som alla varit talangfulla inom sin del. Många artister skriver dock sina egna låtar. Några kända musiker genom tiderna är;

  • Michael Jackson. Amerikansk solosångare, dansare och låtskrivare som var populär på 1980-90 talet. Hans album “King of Pop” har sålt mer än 350 miljoner exemplar. 
  • Beatles. Det brittiska bandet är kanske det mest ikoniska genom tiderna med över 600 miljoner exemplar. Ingen har sålt fler album än dem. De var framförallt stora under 1970-90 talet men är aktuella än idag. Några av deras mest kända låtar är “Yesterday” och “Yellow Submarine”. 
  • Max Martin, eller Martin Sandberg som han heter är ett exempel på en låtskrivare som inte själv uppträder. Svensken har rekord i antal låtar som varit etta på USAs Billboardlista. Han har skrivit låtar till många kändisar, däribland Britney Spears, Celine Dion och Backstreet Boys. Några av alla dessa låtar är “So What” (P!NK), “I Kissed A Girl” (Katy Perry) och “Can’t Stop The Feeling” (Justin Timberlake).
  • Mozart. Om vi går tillbaka i tiden hittar vi bland annat Mozart, en riktig pionjär för sin tid. Han komponerade klassisk musik på 1700-talet som alla känner till. Några av hans kända verk är “Eine Kleine Nachtmusik” och “Trollflöjten”.

Musik – då, nu och framtid 

Går man långt tillbaka i tiden såg skapandet av musik väldigt annorlunda ut. Under grekernas tid skapade man musik enligt en särskild skala, snarare än att följa en särskild ackordföljd som man gör idag. Musiken syftade till att väcka särskilda känslor hos folket. Sedan började musiken användas i festliga sammanhang, och motiven att utveckla musiken blev fler. Därav uppfanns allt fler instrument och variationen blev allt större. Under tiden fram till modern tid användes musiken mycket traditionsenligt i de flesta kulturer, inte sällan vid religiösa ceremonier. I många sammanhang var musiken till för de rika, då instrument var dyrt. Slavarna var ofta de som stod för musiken på fester. 

90-talets musik

Under 1900-talet kom dock möjligheten att spela in musik genom vinylskivan och radions introduktion 1950-talet. Nu kunde musiker sprida sin musik längre än till bara närområdet. Dessförinnan var musikindustrin nästintill icke existerande. Man framträdde sina låtar på scen och det var så man nådde ut till sin publik. Möjligheten att slå igenom var därför begränsad. De låtar som släpptes sändes initialt framförallt i hemlandet men så småningom kom även influenser från andra delar av världen och snart kunde utländska låtar höras på radion.

Att köpa vinylskivor blev en stor grej och snart kom även kassettbanden som tillät en enklare uppspelning av musik med bättre ljudkvalitet. Därefter kom CD-skivan som nästa steg i utvecklingen. Det var under denna tid som de första stora artisterna slog igenom tack vare möjligheten att sända musik i hela världen. Där hittar vi bland annat Elvis Presley, Louis Armstrong och Frank Sinatra. De var alla aktiva redan på 50-talet. På 60-talet slog Beatles igenom och lite senare kom även det svenska bandet ABBA. 

Musik-branschen

Idag omsätter musikindustrin ungefär 110 miljarder kronor i hela världen. Bara i Sverige är siffran drygt 10 miljarder. Från ett relativt litet antal artister som slagit igenom på 1980-talet, finns det idag många artister som sålt mer än 100 miljoner album. Försäljningen av musik av olika slag har gått från sin fysiska form som CD-skivor och kassettband till onlineförsäljning. Med en världsbefolkning som de allra flesta äger en mobiltelefon har musiken kunnat nå ut till folket med ny omfattning. Tack vare internet har dessutom nya plattformar skapats där det går att få tag på ny musik. Några av de största plattformarna för köp och lyssnande av musik är Spotify, Soundcloud och Youtube. Musik på Spotify samt musik på Soundcloud är delvis gratis. Med ett konto utan kostnad kan du lyssna på musik, men du får då höra reklam istället.

Hitta din musik online

Det går även att hitta musik på Youtube, även om där finns mycket annat också. Här kan man dessutom se musikvideor, som också är ett relativt nytt fenomen sedan internets uppkomst. Vad som kommer att hända med musiken i framtiden är svårt att säga. Det är dock troligt att försäljningen av musik kommer att minska och ökningen av prenumeration på streamingtjänster såsom Spotify och Soundcloud kommer att fortsätta. Med ny teknik blir musik mer och mer tillgänglig, exempelvis med användningen av artificiell intelligens som gör att det räcker med att prata till en apparat för att den sedan ska hitta och spela upp önskad musik. Troligtvis kommer online-konserter bli mer vanligt förekommande och de konventionella konserterna minska. Utöver detta tros musikindustrin öka i omsättning med tanke på sistnämnda faktorer. 

För att besöka sidan video-spel, kolla här.

Exit mobile version