IPTV Streamat

Written by 9:55 f m TV, Video

Hur fungerar IPTV, samt är det lagligt?

Vad är IPTV?

I takt med att tekniken går framåt förändras även våra vanor. Förr var det vanligast att titta på TV via kabel-TV, idag finns dock andra, smartare alternativ. IPTV är ett nytt slags TV-format där själva TV-sändningen sänds via bredbandet och inte som förr, via kabel. I kort kan man säga att tjänsten är television som distribueras över ditt IP-nätverk. Egentligen är det inte nytt, det har funnits sedan 2009, dock är det nu på senaste år som alltfler fått upp ögonen för det. Vi förklarar mer hur du kan börja använda tjänsten samt andra saker som är bra att känna till.

Hur fungerar IPTV?

IPTV är television som sänds ut via IP-nätverket, detta nätverk är kopplat till internetprotokoll som ägs av nätverksoperatörer. Den stora fördelen med att använda dig av denna tjänst istället för den vanliga fiber-TV:n är att du slipper reklamavbrott. Så länge du har en säker och bra bredbandsuppkoppling får du dessutom njuta av betydligt bättre ljud och bild (med förutsättning av att din utdataenhet stödjer det). Vi snackar alltså om HD eller FULL HD-kvalitet med 5.1-kanals ljud (Dolby Digital). Självklart behöver du såklart ha ett bra ljudsystem så att du har de rätta förutsättningarna. 

En annan stor fördel med IP-TV är att du kan digitalisera det mesta, bland annat kan du skapa spellistor, kolla med ett enkelt klick samt använda andra internet-resurser som spel. Det enda du behöver är en internetkabel och en hastighet på minst 5 Mbps.

Måste jag köpa en box för att kolla på streamingtjänsten?

Det går att köpa en IPTV-box, alltså en digital-TV-box som fungerar över marknätet. Skillnaden mellan en vanlig TV-box och en IPTV-box är att denna box har en nätverksport och inte en antenngång. Dock behöver du inte ha en box för att börja kolla på via tjänsten. Istället kan du välja att ladda ner en app som gör det möjligt att kolla på streamingtjänsten från din Smart-TV, mobiltelefon, surfplatta eller dator. Några stora appar för tjänsten är bland annat:

 • GSE Smart IPTV
 • Perfect Player
 • SS IPTV
 • Smart IPTV
 • IPTV Extreme

Fördelen med att köpa en box är dock att du kan använda din vanliga TV, även om det inte är en Smart-TV. Dessutom kan du enkelt ta med dig IPTV-boxen på semester, till exempel om du ska ut till sommarstugan eller under andra röda dagar när du är ledig från jobbet. De flesta boxar har dessutom en inbyggd hårddisk som gör det enkelt att spela in program om du vill. Det finns flera IPTV-leverantörer att välja bland, till exempel:

 • Dreamhost
 • IPTVKing
 • NordicChannels.com
 • TVGiganten
 • OverboxTV

Har du en box kan du dessutom få service och hjälp om boxen slutar fungera. Dock kan du testa att starta om boxen, eller att koppla boxen direkt till fibern. Du behöver inte oroa dig för åskväder som vanligtvis får den analoga TV:n att sluta fungera. IPTV fungerar oavsett väder!

Så kan du kolla på IPTV utan box

Om du inte vill köpa en box finns det ett annat sätt för att börja kolla på IPTV redan nu. Gör så här:

 • Börja med att leta upp program som stödjer IPTV (till exempel Crystal TV)
 • Kolla vilka kanaler som stödjs samt vilka som är gratis. Crystal TV låter dig exempelvis se vissa kanaler gratis men tar betalt för hela utbudet.
 • Ladda ner en lämplig IPTV-app och klart! Nu kan du börja titta på kanaler från hela världen.

Tänk på att du behöver en Smart-TV för att kolla på IPTV utan box, eller i mobilen. Med en box kan du använda din gamla TV också.

soccer, football, tv

Är IPTV lagligt?

Det korta svaret är att IPTV är lagligt för dig som kund. Så länge som avkodningen av kanalerna inte sker hos dig. Med denna tjänst avkodas kanalerna hos en så kallad hosting-leverantör som befinner sig utanför EU. De avkodade kanalerna skickas sedan till dig och du kan titta helt lagligt.

Smart IPTV

Smart IPTV är en app som du kan använda för att kolla på olika program. Appen kostar cirka 50 kronor men har en provperiod på en vecka utan kostnad.

IPTV eller inte?

Tjänsten har onekligen sina fördelar, särskilt om du redan har en smart TV, älskar att streama filmer och dessutom vill komma åt kanaler från andra länder. Det kan vara lite krångligt att få ordning på tjänsten, särskilt om du väljer att köra utan box. Det är bra att jämföra alternativen också. Idag är några av de största leverantörerna av IPTV i Sverige:

 • Netflix
 • HBO
 • Prime
 • Boxer Play
 • SVT Play

Abonnemangen hos de olika leverantörerna är inte särskilt dyrt, de ligger runt hundralappen i månaden. Fördelen med att kolla på ovanstående tjänster är ju att filmerna redan är i riktigt bra kvalitet samt allt är helt och hållet lagligt. Dessutom finns det ett stort utbud av filmer och serier hos samtliga tjänster. Det beror helt och hållet på om du tycker att dessa traditionella IPTV-leverantörer är tillräckligt, eller om du skulle vilja få tillgång till ett betydligt större nätverk av nyhetskanaler, TV-kanaler och filmer, serier, musik och spel.

Alternativ

Du kan alltid köpa en IPTV-box från exempelvis Google, deras variant heter Chromecast och det finns olika varianter. Chromecast Ultra är populär och förvandlar direkt mobilen, surfplattan eller datorn till en fjärrkontroll. Du startar enkelt igång appen du ska använda, exempelvis Netflix, sedan väljer du bara Cast-funktionen som gör att du enkelt skickar över innehållet till TV:n. Google Chromecast Ultra kostar cirka 800 kronor. Fördelen är att den här sortens box är lätt att ta med dig överallt, oavsett om du ska hälsa på föräldrarna, åka iväg på semester eller liknande.

Etiketter: , , , , , , Last modified: september 2, 2022
Close