Written by 7:39 f m TV

Husdrömmar – Allt du behöver veta om succéserien

Husdrömmar

Tv-programmet Husdrömmar har fått stora delar av Sverige att intressera sig för husbygge och renovering. Hur många tittare har programmet? Och hur ser man Husdrömmar 2023? Nedan har vi samlat allt du behöver veta om Svt:s succéserie.

År 2014 hade ett nytt program vid namn Husdrömmar premiär på Svt. Programmet tog sig rakt in i svenska folkets hjärtan. Framgången blev så stor att det nu släppts tio säsonger och en spinoff-serie som utspelar sig på soliga Sicilien.

Unika hus och känslosamma historier lockar tittarna

I Svt Husdrömmar får vi följa en lång rad personer som beslutar sig för att förverkliga sina drömhus. Projekten äger rum runtom i Sverige, från Norrland till Skåne, och kan variera mellan allt från lyxhus och villor till stugor och vindsvåningar.

Själva byggandet är en stor del av programmet, men avsnitten fokuserar minst lika mycket på människorna som vill förverkliga sina drömmar. Deltagarna är spännande och inspirerande, och inte sällan finns en känslosam historia som tittarna får inblick i.

Konceptet hus och känslor lockar en lång rad svenskar till tv-sofforna. Ända sedan början har tittarsiffrorna legat på en hög nivå, och de senaste säsongerna har vid flertalet tillfällen passerat en miljon, ibland över 1,5 miljoner, tittare per vecka, något som gör programmet till ett av Sveriges största.

Husdrömmar Sicilien

År 2020 hade avstickaren Husdrömmar Sicilien premiär. Här får tittarna följa Marie Olsson Nylander och Bill Nylander, som medverkade i den första säsongen av originalserien med sin villa i Höganäs. Nu har paret köpt ett 1800-talshus i byn Termini Imerese – ett hus de vill göra till ett andra hem.

Spinoff-serien har blivit en stor succé även den, och totalt finns tre säsonger ute på Svt Play. Den tredje säsongen blev också den sista.

Vilka är programledarna?

Till var det Gert Wingårdh och Pernilla Månsson Colt som programledde succéserien. Wingårdh hade ingen särskild erfarenhet av att stå framför kameran sedan tidigare. I grunden är han arkitekt – en mycket framgångsrik sådan. Wingårdh har tilldelats en lång rad utmärkelser för sitt arbete med olika sorters byggprojekt.

År 2018 valde Månsson Colt att hoppa av serien och ersattes då av Anne Lundberg – en av Svt:s mest profilerade programledare, kanske mest känd från Antikrundan. Månsson Colt var dock kvar som programledare för avstickaren till Sicilien.

Vad vet vi om Husdrömmar 2023?

Runtom i landet sitter många svenskar och väntar på att en ny säsong av programmet ska ha premiär. De som väntade på Husdrömmar 2023, säsong 10, fick sitt begär stillat den 31 januari, då det första avsnittet av jubileumssäsongen sändes i Svt och anlände till Svt Play.

I seriens 10:e säsong får vi följa med på en rad spännande husbyggen och renoveringar. Men säsongen bjuder också på ett jubileumsavsnitt för att fira 10 år i rutan. Där samlas programledarna och folkkära, tidigare deltagare för en återträff på säteriet Södra Björstorp från föregående säsong.

Bland de karaktärer som återvänder hittar vi Maria Olsson Nylander och Bill Nylander – huvudpersonerna i Sicilien-avstickaren. Också Gustav Ovland, vars renoverade stärkelsefabrik gjorde succé i säsong 9, dyker upp på nytt.

Så streamar du säsong 10

Seriens 10:e säsong har totalt 10 avsnitt. Dessa sänds linjärt på måndagar klockan 20.00 i Svt1. För den som hellre streamar serien går det självklart att göra det på Svt Play. Där släpps avsnitten klockan 02.00 samma dag som de sänds.

Ibland sänder Svt tidigare avsnitt i repris på linjär-tv. Men om du vill återuppleva tidigare avsnitt av programmet, eller om du ännu inte sett det över huvud taget, är det smidigaste alternativet att vända sig till streamingtjänsterna. På Svt Play finns samtliga 10 säsonger att streama.

Det är ännu inte officiellt när, eller ens om, det kommer en elfte säsong av programmet. Om så blir fallet vågar vi dock gissa att premiären äger rum våren 2024, i alla fall om Svt följer samma mönster som för tidigare säsonger.

Last modified: mars 1, 2023
Close