Popcorn Time

Written by 4:27 e m Film, Serier, Streaming, Video

Popcorn Time – gråzon för streaming eller inte?

Popcorn Time

Popcorn Time har länge varit en populär sajt att streama filmer och serier ifrån. Utbudet är enormt med såväl sprillans nya filmer i HD och alla de stora serierna. Men många har frågat sig om huruvida Popcorn Time Sverige är lagligt eller inte. Eller kan det till och med finnas ett mittemellan? Vi reder ut allt du behöver veta om streamingtjänsten! 

Hur fungerar Popcorn Time? 

Streamintjänsten har funnits under många år. den första versionen av sidan släpptes redan under 2014. Föregående år kom en ny version 4.0 som blivit betydligt mer populär än den tidigare versionen. I kort kan man beskriva streamintjänsten som piraternas Netflix. Gränssnittet är otroligt likt Netflix och utbudet är enormt. Streamintjänsten har såväl gamla titlar som sprillans nya filmer och serier. Men Popcorn Time skiljer sig ju en del från Netflix, eftersom de är helt gratis att använda. Streamingtjänsten är lite likt dem svenska tjänsterna Dreamfilm och Streamtajm.

Det finns dessutom en annan viktig skillnad mellan Netflix och Popcorn Time. Dem använder sig av piratkopior, samma sorter som de du hittar hos Piratebay. Detta gör såklart Popcorn Time till ett betydligt mer riskfyllt alternativ. Men att streama filmer då, är det verkligen olagligt i Sverige?

Så fungerar streaming i Sverige

Streaming, även kallat strömning, innebär att en ljud- eller bildsignal överförs helt digitalt mellan en källa och en mottagare. I källan finns signalen lagrad som en fil, dock omvandlas den direkt till bild eller ljud när mottagaren tar emot filen. I Sverige är det inte olagligt att streama filmer, med förutsättning att de filer du strömmar faktiskt är lagliga och inte strider mot upprättshovslagen. Hos stora sajter som Netflix streamar du alltid lagligt, filerna som delas är lagliga och upphovsrättspersonerna bakom filmer och serier får därmed betalt. 

När du däremot streamar filmer hos Popcorn Time streamar du olagliga piratkopior. Detta är problemet med sidor som just Popcorn Time. Och visst, du får streama lagligt även om det är en piratkopia. Det farliga här är att under tiden som du laddar ner/streamar filmen till din enhet, laddar du samtidigt upp filen online. Detta kallas för delning och är alltså olagligt om filen inte är laglig att dela. Många använder hos Popcorn Time använder sig därför av ett VPN som gör deras internetnärvaro mer anonym.

Är det lagligt att använda Popcorn Time?

För att sammanfatta huruvida Popcorn time är en laglig streamingsajt eller inte, behöver vi prata lite om bittorrents. Bittorrents används för att snabbt kunna överföra stora mängder data mellan flera användare. En vanlig torrent är som en liten fil som innehåller data för att kunna identifiera andra filers innehåll. Man använder sig även av en torrentklient, ett slags program som filernas innehåll skickas genom för att du slutligen ska kunna ladda ner filen till din hårddisk direkt via internet. Något som är viktigt att komma ihåg att när du laddar ner bittorrents så laddar du samtidigt upp delar av filen som andra användare kan hämta direkt från dig. 

Nu när vi förstår bättre hur själva bittorrent-processen ser ut är ju frågan, är detta olagligt? Det är inte olagligt att fildela genom torrents. Det är dock 100 % olagligt att ladda ner och dela ut upphovsrättsskyddat material. Detta kan leda till dryga böter eller till och med fängelse. Popcorn Time använder sig av samma typer av bittorrents som den olagligt streamingsajten The Pirate Bay gör. Med andra ord, ja Popcorn Time använder sig av olagliga filer, så om du streamar därifrån riskerar du att bli påkommen.

Vad är VPN och varför använder man det?

Många personer som använder sig av tvivelaktiga streamingsajter där det finns en tydlig gråzon över vad som är lagligt och vad som är olagligt, använder sig av VPN. VPN är en förkortning för Virtuellt Privat Nätverk och används för att två eller flera datorer ska kunna koppla ihop sig över internet och fungera som om de använde samma lokala nätverk. VPN har visat sig vara användbart för den som vill få tillgång till amerikanska Netflix då man kan koppla upp sig mot lokala nätverk i USA och få det att verka som att även du befinner dig där för att på så sätt ta del av ett större filmutbud.

Att använda VPN gör även att användare kan använda internet mer anonymt eftersom de är uppkopplade mot en server som finns någon helt annanstans i världen än du befinner dig. Det blir då betydligt svårare för myndigheter att spåra din IP-adress. Många använder av den anledningen VPN för att streama hos sidor som Popcorn Time.

Hur funkar Popcorn Time?

För att kunna streama via streamingtjänsten krävs att man laddar ner ett bittorrent. Det för att din dator ska kunna ta emot så pass mycket data utan att filmen eller serien ska hacka fram.

Vad är Popcorn Time?

Det är en amerikansk streamingtjänst som erbjuder gratis streaming av filmer och serier. Man kan jämföra streamingtjänsten med Swefilm eller Dreamfilm.

Är Popcorn Time olagligt?

Ja, det är olagligt att använda streamingtjänsten. Straffet kan vara dryga böter och i värsta fall till och med fängelse.

Etiketter: , , , , , Last modified: augusti 3, 2021
Close