streama lagligt

Written by 10:21 e m Film, Serier, Streaming, Video

Streama lagligt – Hur streamar du lagligt?

Det produceras hur mycket serier och filmer som helst och självklart vill vi alla kunna streama dessa. Den stora efterfrågan av nya filmer och serier har bland annat resulterat i flera stora streamingtjänster, här är några tjänster som du kan streama lagligt:

Det finns även flertalet stora tjänster här i Sverige, bland annat SVTplay, Dplay och Viaplay. Men det finns även en rad mer tvivelaktiga alternativ av streamingtjänster. Du har förmodligen hört talas om såväl Nyafilmer HD som Popcorn Time, Swesub, The Pirate Bay och Dreamfilm?
Samtliga av dessa sistnämnda sidor har samtliga hamnat i blåsväder med lagen. Anledningen har bland annat varit att dessa sidor har stridit mot upphovsrättslagen då de lagt upp innehåll som de inte är godkända för. Flera skapare till sidor som Dreamfilm har även åkt på dryga böter och till och med fängelsestraff. Men hur ser det ut för oss användare, ligger vi också i trubbel?

Vi ska reda ut huruvida det är lagligt att streama och vad lagen faktiskt säger.

Då är det olagligt att streama

När du besöker en sida som exempelvis Nyafilmer kommer du hitta tusentals titlar på såväl sprillans nya filmer som serier. Problemet är att dessa filer är piratkopior, precis samma sort som de du laddar ner hos sidor som The Pirate Bay. Piratkopior är olagliga och strider mot upphovsrättslagen eftersom upphovspersonerna inte har godkänt att till exempel Nyafilmer får använda deras filer. När du streamar dessa piratkopior gör du en olaglig handling. Dock har hela streaming-samtalet hamnat i en rejäl gråzon eftersom lagen också säger att den som inte visste att filerna var olagliga faktiskt inte har gjort något olagligt. Du som användare av en tjänst, exempelvis Netflix, förväntar dig ju att utbudet du kollar på faktiskt är lagligt. Samma princip finns hos mer tvivelaktiga streamingsajter, om du trodde att det du streamade var lagliga filer kan du på så vis stå med ryggen fri.

Mer om upphovsrätten och kryphålen

Tanken med upphovsrätten är att skydda skapare till konstnärliga verk. Det är skaparen till verket (filen) som måste ge sitt godkännande om verket får delas, kopieras och användas. Om inget godkännande finns gör den som använder filerna ändå en olaglig handling. Det finns dock ett kryphål, åtminstone för oss användare. Det uppfördes nämligen ett undantag som säger att det är möjligt att skapa tillfälliga kopior om detta sker av en teknisk anledning. Man gjorde den här lagändringen för att skydda just internetanvändare som kollar på filmer eller lyssnar på musik som finns tillgängligt online. 

För att sammanfatta; om du tittar på en film på internet och inte sparar ner något till dator (förutom under själva tillfället som du tittar) gör du ingenting som strider mot upphovsrättslagen då det inte är du som laddat upp dessa olagliga piratkopior.

Streamingsajter du bör undvika om du ska streama lagligt

Trots att det egentligen inte finns några kända fall av att vanliga användare har hamnat i problem med lagen för att ha streamat på tvivelaktiga hemsidor, finns det ändå anledning till att vara försiktig. Flertalet stora streamingsajter har blivit anmälda och blockerade i Sverige. Genom att fortsätta titta på dessa sidor gör du något som är olagligt eftersom du vet att sidorna inte har rätten att lägga upp det upphovsrättsskyddade materialet. Följande streamingsajter bör du akta dig för:

Samtliga av dessa sidor har varit i blåsväder så genom att fortsätta använda sidorna kan du riskera att åka fast. Men det finns andra anledningar till att vara försiktig, mer än den juridiska biten. Den här sortens sidor kryllar nämligen av aggressiv annonsering, skadlig programvara och virus. Det är väldigt enkelt att råka få ett virus på den enhet du streamar filmerna med.

Streama lagligt till bra pris

Om du vill hålla dig på rätt sida om lagen bör du inte använda sidor som verkar ligga i gråzonen. Det finns betydligt bättre alternativ för att se dina favoritserier och filmer. Vi listar några av de mest populära streamingsajterna i Sverige:

  • CMore

CMore är enligt Streamat.se en av dem mest optimala streamingtjänstrna på marknaden. Med ett bra utbud filmer, serier och dokumentärer. Du kan även prova kostnadsfritt i 2 veckor.

  • Netflix

Netflix erbjuder tre olika abonnemang; Basic för 89 kronor i månaden, Standard för 109 kronor i månaden och Premium för 159 kronor i månaden.

  • HBO Nordic

Kostade tidigare 99 kronor men ska nu höjas till 109 kronor i månaden.

  • Amazon Prime

Första halvåret kostar abonnemanget endast 2.99 euro för att sedan gå över till 5.99 euro. Helt klart ett av de billigaste alternativen.

  • Viaplay

Erbjuder flera abonnemang varav det billigaste ligger på 109 kronor i månaden.

  • Youtube

Youtube är helt gratis men också en bra streamingsajt som faktiskt har flera filmer.

Om du är osäker på vart du kan streama lagligt bör du definitivt undvika ovanstående sidor. Du kan även kolla in bra listor på webbtjänster som är lagliga att streama hos för att enklare välja rätt. 

Etiketter: , , , , Last modified: augusti 3, 2021
Close