Streamtajm

Written by 9:22 f m Film, Serier, Streaming, Video

Streamtajm – Är det lagligt att streama från Streamtajm?

Streamtajm

Streamtajm är en reinkarnation av den välkända streamingsidan Dreamfilm. Sajten är utformad för att kunna streama filmer och serier i hög kvalitet och helt gratis. Nu ställer sig förstås många frågan om huruvida det är lagligt att streama från Streamtajm. Och är Streamtajm samma sak som Dreamfilm?

Bakgrund om Dreamfilm och Streamtajm

 

Dreamfilm fanns under flera år uppe som en streamingsida för filmer och serier. Dreamfilm hade fildelat piratkopior helt utan tillstånd, vilket ledde till en dom att betala skadestånd till utgivarna av de filmer och serier som berördes. Bland annat la SF in en anmälan för teveserien Maria Wern som man uppskattat hade förlorat 9,9 miljoner kronor i intäkter på grund av läckta piratkopior. Domen överklagades fram och tillbaka och skadeståndet landade till slut på 400 000 kronor plus 250 000 kronor i skadestånd till SF. Många tyckte att skadeståndet var alldeles för lågt, då filmbolaget fått andra, betydligt högre beräkningar för vad de förlorar på piratkopiering.

Dreamfilm återuppstår som Streamtajm 

Streamtajm, precis som Nyafilmer och Swefilmer, är en reinkarnation av gamla Dreamfilm. Med andra ord har man skapat en nästintill likadan sida fast med andra servrar runtom i världen och nya IP-adresser. Utbudet är detsamma som hos tidigare streamingtjänster som Dreamfilm, du hittar bland annat stora serier och filmer. Det är helt och hållet gratis att streama men du bör ändå vara vaksam och försiktig. Det finns en anledning till varför Dreamfilm stängdes ner och varför Swefilmer och Nyafilmer varit i blåsväder många gånger. De har alla brutit mot upphovsrättslagen. Även om man alltid pratar om att streaming är en gråzon, finns det ändå vissa tydliga lagar gällande streaming i Sverige. 

De som skapar sidor som Streamtajm använder sig av servrar i andra länder, bland annat Ryssland. De lägger upp innehåll på sin sajt som sedan streamas direkt från dessa servrar. Själva sidan, Streamtajm, har alltså inte lagt upp något själv. Detta är ofta vanliga argument från streamingsajternas skapares sida. Att de inte gör något olagligt eftersom de själva inte laddar upp innehållet. Dock ligger vi vanliga användare också lite risigt till eftersom vi genom att streama från dessa sidor samtidigt laddar upp delar av samma fil till andra användare. Den handlingen är olaglig om det handlar om filer som strider mot upphovsrättslagen. Vilket de ju gör när det kommer till piratkopior. Det finns dock en skillnad mellan att exempelvis ladda ner filer via The Pirate Bay och att streama hos Streamtajm, låt oss förklara.

Så skiljer sig The Pirate Bay från Streamtajm

Något som skiljer The Pirate Bay från de övriga sidorna är att användare laddar ner material till sina datorer och samtidigt laddar upp samma material till andra användare på sidan. På det sätter går streamingen och nedladdningen snabbare för alla inblandade på sidan. Det är dock olagligt att ladda ner piratkopierade filer med den enkla anledningen att det är samma sak som att göra en faktisk kopia av verket och sprida det olagligt. Den här sortens nedladdning av piratkopierade filer kan leda till dryga böter och upp till två års fängelse. Detta är alltså konsekvenser för vanliga personer som dig och mig som använder den här sortens streamingsajter. 

Streamtajm fungerar på ett annat sätt än Pirate Bay då du inte behöver ladda ner en fil till din enhet. Du streamar allt i realtid. Dock ska du vara försiktig då vissa av den här typen av streamingsidor också gör att du ofrivilligt delar filen när du tittar. Av den anledningen är det många som använder ett VPN för att skydda sin identitet online.

Så är det lagligt att streama eller inte?

Den här frågan tycks aldrig få ett riktigt svar, streaming verkar alltid förbli en gråzon i juridiken. Men faktum är att det faktiskt inte är olagligt att streama något som redan ligger uppe på internet. När du streamar laddar du inte ned någonting. Detta är den viktiga skillnaden. Något som dock är olagligt är att länka till sajter med olovligt material. Det skulle alltså vara olagligt att lägga in en länk till Streamtajm i den här texten.

Internetoperatörer ombes ta större ansvar

Det finns flertalet större filmbolag som kontaktat patent- och marknadsdomstolen med förhoppningen att göra det svårare för personer att komma in på illegala sajter. Vissa internetoperatörer har fått krav ställda på sig om att hindra sina kunder från att kunna besöka illegala sajter. Sveriges Annonsörer tillsammans med Rättighetsalliansen tog även fram en svart lista med flera sajter som man avråder annonsörer från att kontakta, bland annat:

 • FFmovies.ru
 • Dreamfilmhd.com
 • Nyafilmer.com
 • Streamtajm.com
 • Streamtajm.pro
 • Dreamfilm.fun
 • Dreamfilm.is
 • Swefilmer.eu
 • Nyfilmer.tv
 • Nyafilmer.hd
 • Nyafilmer.hz
 • Nyafilmer.bz
 • Dreamfilmhd.cc

Man har valt att svartlista dessa sajter på grund av att de kan skada ryktet för de företag som väljer att annonsera hos sajterna. En annan anledning beror på att dessa sajter ofta snabbt försvinner för att sedan dyka upp under ett annat namn. Detta försvårar också för annonsörer eftersom sajterna är oberäkneliga. 

Last modified: augusti 3, 2021
Close