Swefilmer

Written by 10:17 f m Okategoriserade

Swefilmer – Vad hände med streamingsidan? 

Sidor såsom Swefilmer och The Pirate Bay var bara för några år sedan det populäraste alternativet för att streama eller ladda ner filmer, serier och musik ifrån. Det finns fortfarande många som fortsätter att använda bittorrent-protokollet för att ladda ner filmer. Men numer finns även andra alternativ på marknaden som inte fanns för några år sedan, bland annat renodlade streamingsajter. Vi pratar inte om Netflix och HBO, utan sajter som Swefilmer och Nyafilmer. 

Den här sortens streamingsajter har blivit omåttligt populära eftersom de är uppbyggda och fungerar i princip som Netflix, fast med en stor skillnad förstås. De är gratis. Redan här ringer det förstås varningsklockor, hur kan någon erbjuda helt nya filmer att streama gratis?

Vad är Swefilmer?

Av de många streamingtjänster som funnits och som fortfarande finns är Swefilmer utan tvivel en av de största. Sidan slog upp sina virtuella portar under 2011, då helt utan tillstånd från filmbolagen. Swefilmer var otroligt populär främst på grund av utbudet, själva layouten var dessutom stilren och enkel att navigera. Dock blev lyckan kortvarig då man efter en husrannsakan hos en av sidans administratörer bestämde att stänga ner Swefilmer. Men vad hände egentligen med Swefilmers administratörer?

Domen mot upphovsmännen

Under 2017 dömdes en man från Tyskland samt en man från Kungsbacka, bägge för brott mot upphovsrättslagen. Via Swefilmer hade man olagligt laddat upp mer än 1 400 filmer. Mannen som var hemmahörande i Tyskland dömdes till tre års fängelse och dessutom beslutades det att mannen även skulle betala skadestånd på 14 miljoner kronor, detta med anledning av att han tjänat mycket pengar på den illegala streamingsajten.

Den andra mannen från Kungsbacka fick ett mildare straff; villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst. En av anledningarna till varför den tyske mannen dömdes betydligt hårdare beror på att han ansågs vara hjärnan bakom sajten. Efter domen överklagade bägge tingsrättens dom. Något som höjde straffet från tre års fängelse till fyra och mannen från Kungsbacka fick istället 180 dagsböter istället för 120 timmars samhällstjänst.

Är Nyafilmer och Swefilmer lagligt?

Faktum är att både Swefilmer och Nyafilmer har lyckats ta sig runt juridiken genom att helt enkelt frånsäga sig ansvaret genom en paragraf på sidan. Här står nämligen att Swefilmer är en videodelningsplattform som inte lagrar några filer på servern. Allt content som delas läggs upp av användare (tredjepart). Det står även att brott mot copyright-lagen inte är okej. Man skulle då kunna tro att Swefilmers skapare sitter säkert medan de som använder sidan ligger illa till. Men så är det inte. Det är nämligen omöjligt att bli dömd för upphovsrättsbrott om man inte var medveten om att materialet man kollat på var olovligt tillhandahållet. Dem som bygger och driver sidor som Swefilmer och Nyafilmer. Det är dem som ligger sämre till. Det är nämligen dem som ska kunna garantera att vad som delas på sin egen sida är lagligt.

Är Swefilmer lagligt?

Swefilmer, precis som Dreamfilm och Nyafilmer, är fildelningssidor med torrents. Precis samma koncept som The Pirate Bay använde. En stor risk med att använda den här typen av sidor för att streama filmer och serier, är att du kan råka ut för grova virusangrepp. Det har uppmärksammats flera gånger att användandet av Swefilmer och Nyafilmer kan leda till att skadliga programvaror installeras på din enhet. Men är Nyafilmer och Swefilm lagligt? Som vi kan konstatera är det inte olagligt att streama filmer eftersom ingenting lagras på enheten förutom under det moment du tittar. Men på sidor som Swefilmer och Nyafilmer laddar du även upp delar av filen när du tittar. Detta är olagligt.


Det finns olika sätt att komma runt fildelningen på, bland annat genom att dölja din internetnärvaro genom en VPN. VPN, som står för Virtual Private Network, eller Virtuellt Privat Nätverk, gör det alltså möjligt att gömma sin internetnärvaro, dock ligger priset på ett VPN på ungefär samma summa som ett abonnemang hos Netflix. Med andra ord är det många idag som helt enkelt väljer att göra rätt för sig, att betala för streamingtjänster som gör det möjligt att njuta av filmer av högsta kvalitet.

Finns det bra alternativ till Swefilm?

Om du vill ha ett alternativ till Swefilm beror det förmodligen på att du vill titta på filmer och serier i högre kvalitet och utan oro över att bryta mot upphovsrättslagen. Det finns som tur är många olika alternativ till Swefilmer, bland annat:

  • Netflix – från 89 kronor i månaden kan du streama helt nya filmer i HD och serier, helt lagligt.
  • SVT play – tjänsten är gratis och ger dig möjlighet att streama nyhetsprogram och vissa filmer.
  • Youtube – en streamingsajt som förvisso inte är utformad som Swefilmer, men som är laglig att använda.

Det finns naturligtvis ett tiotal erkänt stora streamintjänster förutom Netflix, som HBO Nordic, Amazon Prime och Viaplay. Att betala en låg månadskostnad innebär att du kan kolla på hur mycket filmer och serier som helst och dessutom helt lagligt. Dessutom ser du till att upphovsrättspersonerna också får betalt för de arbete de gör. 

Vanliga frågor om Swefilmer

Alternativ till Swefilmer?

Det finns ett flertal alternativ till Swefilmer så som Netflix, SVT Play och Youtube. Du kan även undersöka Nyafilmer – men på egen risk.

Varför funkar inte Swefilmer?

Swefilmer läggs ner efter press från ett flertal myndigheter – då de ansvariga utgivarna var misstänkta för bland annat brott mot upphovsrättslagen samt grovt penningbrott.

Vad har hänt med Swefilmer?

Swefilmer lades ner den 31 Juli 2015. Svensken som låg bakom Swefilmer dömdes till bland annat fängelse samt samhällstjänst efter att han har bröt mot upphovsrättslagen och delade filmer via sidan som inte var tillåtet.

Swesub – samma som Swefilmer?

Huruvida personen bakom Swefilmer ligger bakom även Swesub är ännu oklart. Det finns rykten om att det rör sig om en större grupp som ligger bakom sidorna som Dreamfilm, Nyafilmer, Swesub m.m.

Etiketter: , , , , , , , , , , Last modified: augusti 3, 2021
Close