swesub

Written by 4:27 e m Film, Serier, Streaming, Video

Swesub – Vad hände egentligen med Swesub?

Vad är Swesub?

Swesub var en enormt populär streamingsajt för ett par år sedan. Dock stängdes sidan ner då det delades illegala filer. Alltså filer som inte var godkända för att få delas. Swesub är även en beteckning som man använder för SVCD och DivX/XviD-filmer som har svensk undertext. De här filmerna konverteras från vanliga DVD-skivor till SVCD-format och då hårdenkodas den svenska undertexten in i videofilen. Här kommer du få lära dig mer om vad Swesub var för något, vad som hände och huruvida streaming är lagligt eller inte. 

Swesub var utan tvivel en av de mest besökta streamingsajterna i Sverige under sin storhetstid. Tusentals filmentusiaster strömmade hit för att streama helt nya biofilmer och serier. Här fanns alltid ett enormt utbud av filmer och serier med svenska undertexter.

Hur fungerar Swesub?

Swesub var en hemsida som möjliggjorde nedladdning av filmer helt gratis. Du kunde alltså besöka Swesub, söka upp den film eller serie som du skulle kolla på och sedan ladda ner en fil. Ofta laddade man ner själva filmfilen hos Swesub och hittade sedan svenska undertexter hos en extern hemsida. Användare hos Swesub använde sig av ett torrentprogram där de la in filmfilen tillsammans med textfilen. Ibland fungerade texterna bra, men ibland kunde det bli problem med synkronisering där undertexten kom före talet eller vice versa. 

Idag finns inte Swesubs ursprungliga sida kvar, däremot finns det flera nya domäner med liknande namn och som är utformade på i stort sett samma sätt. Du kan bland annat hitta sidor som Swefilmer.name som erbjuder tusentals filmer och serier och med flera undertext-alternativ. Även streamingsajten (som även blivit svartlistad) NyaFilmer är uppbyggd på ungefär samma sätt som tidiga Swesub.

Hårda straff för sidor som Swesub

Många streamingsajter, precis som Swesub, har blivit fällda i domstol. Bland annat kom den fällande domen i mars 2018 mot de två männen som låg bakom den illegala streamingsajten Swefilmer. En av männen, en 27-åring från Tyskland och en 23-åring från Kungsbacka dömdes för att ha tillgängliggjort omkring 1 400 filmer illegalt, alltså utan godkännande från upphovspersonerna. Den äldre av de två männen dömdes till hela tre års fängelse plus ett skadestånd 14 miljoner kronor. 23-åringen blev istället villkorligt dömd till 120 timmars samhällstjänst. Många sidor, som till exempel Swesub stängdes ner och försvann. Detta är vanligt för illegala streamingtjänster, att sidorna plötsligt försvinner och sedan dyker upp fast med nytt namn.

Se filmer med svensk text

Något som många uppskattade med Swesub var att det både fanns nya filmtitlar och även många alternativ med svensk undertext. För dig som vill kunna kolla på filmer och serier med svensk undertext idag finns det inte särskilt många gratis alternativ. Visst finns det swesub hos Netflix och andra betallösningar. Men om du vill hitta sajter som du kan strömma filmer hos gratis, är alternativen färre. Tidigare var det hos just Swesub, Swefilmer och Dreamfilm som det största utbudet av filmer med swesub fanns. Dock har samtliga sidor stängts ned, för att efter ett tag ploppa upp som reinkarnationer. Idag finns liknande sidor som till exempel Swefilmer.name med mängder av filmkategorier och nya lanseringar, samtliga med swesub. 

Vad är torrents och varför används det till streaming?

Tidigare var det många som kompletterade Swesub med undertextfiler för att kolla på internationella filmer med svensk textning. För att ladda ner filmen var det många som besökte The Pirate Bay, en illegal streamingsajt med torrents. Så vad är då en torrent? Torrent, eller BitTorrent är det vanligaste sättet att dela filer på. För att hitta torrents kan man besöka exempelvis The Pirate Bay. När du väl hittat en film du ska ladda ner behöver du först en programvara som kan hantera dina upp- och nedladdningar.

Denna programvara kallas för torrent-klient. Hos sidor som Pirate Bay och Swesub laddar personer upp torrentfiler som i sin tur är kopplade till externa servrar. Som håller koll på var någonstans den utdelade filen finns. Hos Swesub är servern välanvänd då användare ständigt laddar upp och laddar ner material. För att du ska kunna ladda ner en film via The Pirate Bay eller Swesub behöver det finnas minst en annan person som samtidigt delar filen. Den som har laddat ner en hel fil och som fortfarande delar ut den igen, kallas för seeder och är alltså själva distributören.

Så är det olagligt att ladda ner från sidor som Swesub?

Det är inte olagligt att använda sig av BitTorrents, däremot är det 100 % förbjudet att dela ut upphovsrättskyddat material utan godkännande. Den olagliga handlingen utför du när du laddar ner piratkopior. Hos Swesub kryllade det enbart av piratkopierade filer. Med andra ord utförde användare olagliga handlingar när de delade ut filer där. Något som gjort det svårt för lagen att hitta personer som delar piratkopior beror på att personer endast delar ut små bitar av filen. Något som gör det nästintill omöjligt att hitta tillräckligt med bevis.

Håll dig på rätt sida av lagen

Det är inte längre hållbart att ursäkta sig med att ”Jag visste inte att jag streamade upphovsrättsskyddat material” eftersom reglerna har blivit skärpta. Flera sidor som Swesub har dessutom blivit dömda och anmälda, desto större anledning till att springa åt andra hållet. Istället för att ful-streama filmer och serier från sidor som The Pirate Bay, Swefilmer och Dreamfilm, kan du för en mycket liten peng få ett helt lagligt abonnemang hos stora streamingsajter som Netflix, HBO och Amazon Prime. Fördelen är att du håller dig på rätt sida lagen och samtidigt kan se dina favoritfilmer i hög kvalitet och med bra ljud.

Vad har hänt med Swesub?

Ägarna till streamingtjänsten blev 2018 fällda i domstol efter att dem förmedlat filmer utan godkännande att upphovspersonerna.

Vad finns det för allternativ istället för Swesub?

Vi på Streamat.se rekommenderar att du streamar på rätt sida av lagen. Därför föreslår vi streamingtjänster som HBO Nordic, Netflix, Viaplay och Cmore. Men det finns fortfarande gratis ”illegala” streamingtjänster.

Var det olagligt att streama från Swesub?

Nej, det har i dem flesta fallen inte vart olagligt att streama via streamintjänsten. Dock kan det förekomma i vissa fall. Läs vidare här.

Etiketter: Last modified: augusti 3, 2021
Close