Program

Fångarna på fortet

Fångarna på fortet: En svensk tv-klassiker

Fångarna på fortet är ett av Sveriges mest populära och långlivade TV-program. Det började sändas redan på 1990-talet och har sedan dess hållit en plats i tittarnas hjärtan med sitt unika koncept. Under varje program får två lag, ofta bestående av kändisar eller idrottsprofiler, tävla i utmanande fysiska och mentala prövningar för att vinna nycklar och ledtrådar. Utmaningarna äger rum på en minst sagt speciell plats: ett riktmärke av historiska proportioner, Fort Boyard. Fångarna på fortet sänds på TV4 och finnas att streama på TV4 Play.

Format och koncept

Fångarna på fortet baseras på det franska originalformatet ”Fort Boyard”, där deltagare måste lösa en serie uppgifter i celler och utmaningar för att samla så många nycklar som möjligt. Nycklarna ger sedan tillträde till skattkammaren där laget försöker få med sig så mycket guld de kan. Programmet är känt för sin mix av fysiskt krävande utmaningar, kluriga gåtor och den historiska miljön i fortet.

Fångarna på fortet deltagare

Programmet har genom åren haft deltagare från olika delar av svenska nöjesindustrin. Från skådespelare och musiker till idrottsstjärnor och sociala medieprofiler, alla har satt sin egen prägel på programmet. Deltagarna tävlar i två lag och möter både mentala och fysiska utmaningar som ofta kräver samarbete, styrka och en hel del tålamod.

Fångarna på fortet programledare

Genom åren har flera kända ansikten stått vid rodret som programledare för Fångarna på fortet. De mest igenkända programledarna genom tiderna är Gunde Svan och Agneta Sjödin, som båda har varit i programmet under långa perioder. Gunde med sin tävlingsinriktade personlighet och Agneta med sin värme och charm har blivit ikoniska inom programmet. Det är också duon som är programledare för programmet idag.

Dvärgarnas namn och Fader Fouras på Fångarna på fortet

En av de mest minnesvärda delarna av showen är figurerna som befolkar fortet och guidar eller utmanar deltagarna. Bland dem finner vi de karaktäristiska dvärgarna som genom åren blivit en symbol för programmet. Mest kända är de två dvärgarna är André Bouchet, kallad Didier, har varit med sedan starten 1990 och Anthony Labourde sedan 2009

En annan ikonisk figur är Fader Fouras, den gåtfulle mannen som utmanar deltagarna med kluriga gåtor från sitt höga torn. Sedan starten har flera olika personer tagit på sig rollen som Fader Fouras, men uppgiften har alltid varit densamma: att försvåra för deltagarna att få sina eftertraktade nycklar.

Vilka har varit Fader Fouras genom tiderna?

Oraklet i tornet – Martin Myrberg
Den första personen att agera gåtställare i Fångarna på fortet var Martin Myrberg, som spelade rollen som Oraklet i tornet.

Fader Fouras – Stig Ossian Ericson
Under den andra säsongen av Fångarna på fortet tog Stig Ossian Ericson över rollen som Fader Fouras, vilken han spelade i åtta säsonger.

Dan Bäckman – Felix Herngren
I den tionde säsongen blev Felix Herngren ny gåtställare och gestaltade professorn Dan Bäckman. Han hade tidigare spelat denna karaktär i programmet ”Sen kväll med Luuk”.

Bebé Fouras – Rolf Skoglund
Säsong 12 introducerade Rolf Skoglund som gåtställaren Bebé Fouras. Bebé var Fader Fouras son och tog över efter sin fars bortgång.

Kurt Olsson – Lasse Brandeby
Därefter fick göteborgaren Lasse Brandeby ta på sig rollen som gåtställare, spelandes den kända radio- och tv-karaktären Kurt Olsson.

Stellan Silvertass – Peter Magnusson
I den fjortonde säsongen dök en ny gåtställare upp, Stellan Silvertass, en vaktmästare på Fort Boyard som porträtterades av Peter Magnusson.

Pápá Fouras – Börje Ahlstedt
Under den femtonde säsongen axlade Börje Ahlstedt rollen som Pápá Fouras, en roll han själv beskrev som en av de roligaste han haft på 15 år.

Le Wolff – Rikard Wolff
Efter Pápá Fouras blev Rikard Wolff ny gåtställare i programmet, och hans karaktär kallades Le Wolff.

Madame Fouras – Suzanne Reuter
Den första kvinnliga gåtställaren i programmets historia var Madame Fouras, spelad av Suzanne Reuter. Hennes karaktär hade vuxit upp bland giftormar på Fort Boyard efter att ha övergivits där för 200 år sedan och hade nu utvecklat en nära relation med ormarna.

Kapten Kaboom – Peter Stormare
Peter Stormare gestaltade karaktären Kapten Kaboom, som har en passion för krut och kanoner. Efter många år till sjöss fick han sitt namn efter att av misstag ha sprängt sitt eget fartyg.

Annons

Historia och backspegling

Vart ligger Fångarna på fortet?

Äventyret utspelar sig på Fort Boyard, en fästning belägen i havet mellan Île-d’Aix och Île d’Oléron vid den franska Atlantkusten. Fortet, som påbörjades under Napoleon-eran, var ursprungligen avsett att skydda den franska kusten från angrepp, men blev snabbt föråldrat. Idag har det fått sin renässans som plats för det populära tv-programmet, både i Sverige och internationellt.

Fångarna på fortet första avsnittet: När började Fångarna på fortet?

Fångarna på fortet hade sin svenska premiär den 31 december 1990. Programmet fick snabbt ett stort följe och har sedan dess sänts i många säsonger. Under 1990- och 2000-talen blev det ett synonymt inslag i svensk underhållning och många minns med nostalgi de första säsonger.

Hur mycket får deltagarna i Fångarna på fortet?

Även om det inte är offentligt hur mycket deltagarna får betalt för sin medverkan i programmet, säger rykten att ersättningen varierar beroende på deltagarens kändisstatus och övriga åtaganden. En del spekulerar i att det kan handla om allt från en symbolisk summa till mer anmärkningsvärda belopp, särskilt för de mest profilerade tävlande.

Annons

Vanliga frågor om Fångarna på fortet

Vilken kanal sänds Fångarna på fortet på?

Fångarna på fortet har genom åren sänts på TV4. Programmet är en av kanalens mest långlivade och uppskattade satsningar.

Hur många säsonger har Fångarna på fortet sänts?

Sedan starten 1990 har Fångarna på fortet sänts i totalt över 20 säsonger. Programmet har ibland tagit uppehåll men fortsätter att locka en stor publik när det väl kommer tillbaka till rutan.

Vem var den första Fader Fouras?

Den första personer att spela rollen som Fader Fouras i den svenska versionen av Fångarna på fortet var Martin Myrberg. Sedan dess har flera olika personer tagit över rollen, men Myrbergs uppträdande är fortfarande ihågkommet av många tittare.

Vad är det svåraste med att tävla i Fångarna på fortet?

Många deltagare har uttryckt att det mentala trycket att lösa Fader Fouras gåtor, kombinerat med den fysiska ansträngningen i olika utmaningar, är det som gör programmet utmanande. Samtidigt gäller det att samarbeta effektivt med sina lagkamrater och hantera tidspressen på bästa möjliga sätt.

Friskrivningsklausul: Alla varumärken, logotyper och bilder tillhör respektive streamingtjänst. Streamat.se sammanställer endast information för att underlätta för användare.