Written by 6:58 e m Gaming, Hårdvara, Test

Fanatec Sverige – Är Fanatec framtidens racing simulator?

Fanatec tillverkar en typ av racing simulator, i form av bland annat bilrattar och pedaler för Playstation, Xbox och PC. Fanatec ägs av företaget Endor som jobbar med framtiden inom Formula 1 för E-Sport.
Vi har sätt många kända namn inom Influencervärlden samt ökända e-sports fantaster, som har under senare tid fått upp ögonen för Formula 1 och Fanatec. Kan det komma att bli en sensation inom E-Sport för Fanatec Sverige?
Endor är ett Tyskt företag som jobbar med Ai lösningar inom gamingvärlden. Endor aktie har gått väldigt starkt under början och mitten av 2020.

Fanatec CSL Elite – recension


Fanatec CSL Elite är den mest enkelstyrda spelkonsol-ratten som dem har lanserat sedan Porsche 911-modellen 2009 och är tillverkad för deras senaste generation konsoler. CSL Elite är en racing simulator som du kan koppla ihop med olika racingspel för en ännu verkligare spelupplevelse. De konsoler som Fanatec Sverige lanserat hittills har dock legat i en rätt hög prisklass. Fanatec CSL Elite är den första i sin klass, särskilt utvecklad för PS4.

Fanatec csl elite


Specifikation av CSL Elite Fanatec ratt:

 • Det går att spela CSL Elite PS4, Xbox och PC.
 • Variabelt motstånd i bromspedal. 
 • 1080-graders rattsystem.
 • Trepedalsskiva.

Fanatec CSL Elite – funktioner

fanatec ratt

Fanatec CSL Elite är officiellt licenserad för att användas från PS4 men går också att använda från Xbox och PC. Denna Fanatec ratt är skapad i samarbete med Sony Interactive Entertainment Europe. För att få det att passa med alla Pro-konsoler till PS4. I samband med att nya Playstation 5 har lanserats, så hoppas vi på en kompatibel Fanatec lösning för PS5.

Den kraftfulla servomotorn i kombination med enkelremdrivningen ger en imponerande detaljerad och stark kraftåterkoppling. Med extremt jämn känsla och stora kullager för lägsta friktion. Fanatecs DirectSensor ™ -teknologi använder en sensor som är monterad direkt på styraxeln. Det hjälper till att hålla styringången exakt genom att förhindra inflytande eller störningar från remdrivningen.

 • Känslig hjul-rotation, i steg om tio grader från 90º till 1080º.
 • Force feedback: från 0 till 100% power på nolltid.
 • ABS: bromsåterkoppling på ratt och i pedal (om tillämpligt).
 • Drift Mode: en form av servostyrning för att underlätta styrningen.

I övriga recensioner som Streamat tagit del av så verkar många spelentusiaster där ute vara väldigt nöjda med CSL Elite ratt. Även fast produkten ligger i en högre prisklass så anses den på många håll vara värd sitt pris. Följ med vidare i recensionen så ska vi ta reda på om Fanatecs racerratt är så pass bra som många påstår. 

Fördelar
 • Extremt smidig och kraftfull
 • Mångsidig och anpassningsbar
 • CSL Elite pedalbräda fungerar utmärkt
Nackdelar
 • Hjulkonstruktion
 • Har ett plasthölje och känns inte lyxig
 • Nya rattar är dyra om de behöver bytas och produkten har ett högt pris

Fanatec CSL Elite – Rattprestanda

Ratten har flera knappar som har samma layout som PS4 knapparna på deras konsoler samt några extra knappar för att styra inställningarna på ratten. Du fäster ratten på själva basenheten med en insexbult, därefter fäster du hela enheten på en bordskant med hjälp av en skruvklämma. Via en sladd kopplar du sedan samman pedalerna med basenheten.

Innan du kan börja spela så behöver du uppdatera drivrutiner och hårdvara och detta behöver du göra från en dator och går inte att göra från ditt PS4. Till en början kändes det krångligt att behöva göra detta innan vi kunde starta, men det gick relativt fort För att uppdatera drivrutinerna i ratten så gör du på följande sätt:

 • Du behöver ha en dator som har Windows. 
 • Gå in under start-menyn och sök “konfigurera USB-spelenheter”.
 • Tryck på någon av symbolerna som visar pedalerna och basenheten. 
 • Nu kommer du in i kontrollpanelen för din CSL Elite ratt där du kan ställa in bland annat hur många grader din ratt ska snurra, pedalinställningar

När du väl kommer igång så kan du enkelt välja mellan 5 olika förinställda lägen och via bara några knapptryck växla mellan olika inställningar. På grund av denna funktion så behöver du aldrig pausa medans du spelar för du kan ändra inställningarna direkt i spelet. Du kan se de olika valen på displayen som är placerat högst upp på ratten. När du spelar så kan du också se hastighet och växel när du kör.

Fanatec CSL Elite pedalprestanda

Vi hade tidigare bara testat de första Clubsport-pedalerna som släpptes av Fanatec för flera år sedan, så det kändes spännande att packa upp CSL Elite-pedalsatsen. I satsen ingår två pedaler (broms och gaspedal) som kräver några minuters monteringsarbete där du skruvar fast pedalerna på basenheten.

 • Pedalerna är byggda i både metall och plast. 
 • Två pedaler (en gas och en broms).
 • Bromspedalen blir till koppling om du kopplar systemet till ett Loadcell Kit. 
 • Helt anpassningsbar bromspedal med olika motstånd upp till 90 kg.
 • Innehåller 2 olika kuddar till pedalerna för ytterligare anpassning. 


Pedalerna är helt klart över förväntan när vi har spelat ett tag med dem, men vi föredrar ändå de första Clubsport-pedalerna, men i kombination med ett Loadcell Kit så är dessa pedaler över förväntan. När du monterar dina pedaler så kan du helt och hållet välja avstånd mellan dem och även lägga till en tredje extra pedal om du önskar.

Fanatec ratt – så är den att köra med

Nu till det viktigaste av denna recension. Det är dags att testa på denna fantastiska racing simulator och givetvis blir det från PS4 då denna konsol är särskilt avsedd för det. Vi sänkte vibrationsnivån i ratten då vi inte visste hur mycket oljud som kan störa. CSL Elite PS4 är helt otroligt härlig att köra med, har superkänslig ratt. Det får man vänja sig vid en stund innan man får in rätt körstil då ratten är så pass känslig att det är lätt att man råkar svänga för mycket.

Under hela racet så är det enkelt att navigera sig fram med ratten och ett stort plus är basenheten som gör att ratten sitter stadigt fast på bordskanten. Trots att det finns många förinställda val att välja mellan direkt från konsolen så tog det ett tag att hitta ett läge som kändes helt rätt. Det kan ha att göra med någon av de inställningarna man väljer innan man börjar i windows som kan förbättra upplevelsen ytterligare som vi kan ha missat.

I det stora hela så är Fanatec CSL Elite racing simulator till PS4 en gamers sanna dröm. Det finns inte mycket att klaga på alls, förutom det relativt höga priset på produkten. Vi kan helt klart förstå varför denna Fanatec ratt fått bra recensioner mer eller mindre genomgående då den är både skön att köra med och har flera finesser som förhöjer spelupplevelsen. 

Etiketter: , , , , , , , , , Last modified: augusti 3, 2021
Close