Streaming

Streaming av film och serier på bästa sätt

Streaming har blivit omåttligt populärt över hela världen, inte minst i Sverige. Vi som tidigare satt klistrande framför teven kan nu istället välja och vraka bland tusentals serier och filmer online. Du behöver varken åka till butiken för att köpa filmer eller ladda ner olagligt. Detta är en stor fördel och något som gjort streamingtjänster som bland annat Netflix och HBO otroligt omtyckta. Vi ska gå igenom allt du behöver veta om streaming, läs vidare!

Vad betyder ”streama”?

Innan vi börjar gå igenom olika streamingtjänster i Sverige och globalt, kan det vara bra att börja med det mest grundläggande, vad betyder egentligen ”streama”? Att streama innebär att man i realtid spelar upp ljud- eller videofiler på exempelvis en dator från en särskild webbplats samtidigt som filerna förs över i ett nätverk. Vanligtvis skapas ingen kopia av filen när du streamar, endast en tillfällig kopia under tiden du tittar. Med andra ord gör du inget olagligt när du streamar. En av världens största streamingsajter är Youtube.

Är streaming olagligt?

Det är alltid lite krångligt att ta reda på huruvida filmerna du kollar på är lagliga eller inte när du väl streamar. När du streamar från vanliga streamingstjänster (som vi kommer lista nedan) gör du ingen olagligt handling. Om du däremot laddar ner en kopia av en fil (vilket du gör om du exempelvis laddar ner via Piratebay eller liknande sidor) och delar den filen till andra, är det en olaglig handling. Du måste ha en laglig fil samt tillstånd från den som skapat filen för att dela den vidare till andra. Att ladda ner går bra om filen är laglig och den endast ska användas för privat bruk.

Det är förstås möjligt att streama olagligt också, då handlar det främst om att du streamar en film eller musik som saknar tillstånd för rättighetsinnehavarna. Det som gör vissa streamingtjänster olagliga är inte att du streamar själva filmen. Utan att när du streamar på vissa “fulsidor” så laddar du automatiskt ner en fil i datorn vilket gör att du kan sättas dit för fildelning. Exempel på dessa sidor är bland annat Dreamfilm och Nyafilmer.

Vanliga streamingtjänster i Sverige

Många personer vill kunna njuta av svenska filmer och serier på ett obehindrat sätt, då kan vissa av de internationella streamingtjänsterna ha ett sämre utbud. Åtminstone om du vill kunna streama film med svensk text. Det finns dock flertalet stora streamingtjänster i Sverige, bland annat:

 • C More
 • Viaplay
 • SF Anytime
 • Netflix
 • HBO

För dig som vill kunna avnjuta familjeunderhållningsprogram från TV4 samt se mängder av filmer och serier med svenska undertexter (om filmen inte är på svenska), samt ha ett stort utbud av barnfilmer, är C More ett bra alternativ. C More har flera olika abonnemang att välja bland, varav det billigaste kostar 109 kronor i månaden.

Viaplay är lite annorlunda från övriga streamingtjänster eftersom de erbjuder såväl streaming som uthyrning och försäljning av filmer och serier. Det finns även här flertalet abonnemang att välja bland, till exempel erbjuder Viaplay familjekonton med möjlighet att sätta upp flera olika användarprofiler.

SF Anytime är en streamingtjänst, men här handlar det om att hyra filmer och serier. För dig som vill hitta något bra för barnen finns även SF Kids. Priserna hos SF Anytime varierar lite beroende på vilken film det handlar om, dock ligger prisspannet för att hyra en film mellan 29 – 49 kronor.

Internationella streamingtjänster

Givetvis använder vi svenskar oss av andra streamingtjänster än enbart de svenska. Netflix, HBO Nordic, och Amazon Prime Sverige är några exempel på stora streamingtjänster som svenskar använder sig av. Netflix är en av världens största streamingtjänster för filmer och serier och de har även väldigt förmånliga användarkostnader. Från 89 kronor i månaden får du kolla på mängder av internationella och svenska filmer och serier. Det finns ett stort urval av svenska titlar samt givetvis även internationella serier och filmer med svensk text. Det är möjligt att streama från flera enheter samtidigt, trots att ni endast har ett abonnemang. Några av Netflix mest framgångsrika serier är bland annat deras egna produktioner:

 • Stranger Things
 • Orange is the new Black
 • The Crown

Därtill slipper du även bindningstid, det går snabbt och lätt att avsluta abonnemanget hos Netflix.

Av alla streamingtjänster som finns tillgängliga är även HBO Nordic en storfavorit. Ofta blir det en vattendelare mellan Netflix- och HBO-användare. Hos HBO hittar du också ett enormt utbud av titlar men streamingsajten är framförallt kända för sina mastodontserier som bland annat:

 • Game of Thrones
 • Vikings
 • Westworld

Priset för HBO Nordic:s billigaste abonnemang ligger på 109 kronor i månaden, alltså är Netflix 20 kronor billigare. Om man ska ta upp någon nackdel med HBO är det att utbudet inte är lika stort som hos exempelvis Netflix, även om HBO har producerat några av världens mest sedda serier.

Och Amazon Prime video sverige då, vad är det? Som namnet antyder är det e-handelsgiganten Amazon som står bakom Amazon Prime. Streamingtjänsten är en av de största i USA, då de främst är kända för sina filmer. Det finns även serier och en del egenproducerat att hämta hos Amazon Prime. När du skaffar Amazon Prime ingår mängder av förmåner när du ska handla hos Amazon.com. Om du gillar sport kan denna streamingtjänst vara något för dig, då Amazon Prime ofta streamar sport. Priset då, Amazon Prime ligger bra till, deras billigaste abonnemang kostar 2.99 euro första halvåret och sedan 5.99 euro därefter.

Streamingtjänster – bra att veta

Att streama filmer och serier är något de flesta av oss gör. Annat var det förr, då man slaviskt var tvungen att följa tevetablån för att inte missa favoritprogrammet. Det är betydligt enklare nu. Men trots det stora utbudet av streamingtjänster kan det ändå vara svårt att förstå hur det hela egentligen fungerar.

För att ta del av ett digitalt innehåll (som en film) kan du välja att streama innehållet. Rent konkret innebär det att filmen du ska kolla på egentligen ligger lagrad på en server på någon helt annat plats på jorden. Du betalar för att kunna spela upp filmen ändå men behöver inte ladda ner filen. Den stora fördelen med detta är att du inte själv behöver ha lagringsutrymme för filmer och serier (vilka tar enormt mycket plats) och du kan starta igång filmen direkt. Viktigt att veta är dock att du måste ha bra internetuppkoppling, annars kommer streamingtjänsten att gå långsamt.

Nackdelar med streaming

Streaming är idag otroligt populärt och det finns egentligen inte några större nackdelar. Men några mindre bra saker går förstås att hitta. De främsta nackdelarna med att streama filmer, musik och serier är bland annat:

Fördelar
 • – Nästintill obegränsat utbud av filmer och serier.
 • – Du slipper lagra stora filer på dina egna enheter.
 • – Du behöver inte veta på förhand vad du vill kolla på utan kan få bra inspiration hos streamingsajterna.
 • – Prisvärda abonnemang – du får otroligt mycket filmer för pengarna.
 • – Du kan kolla när du vill och behöver inte passa någon tid för att se favoritprogrammen.
 • – Det går ofta att ladda ner filmer och serier så att du kan titta offline, bland annat är det möjligt hos Netflix.
Nackdelar
 • – Du lånar bara musiken, filmen eller serien under det tillfället du kollar. För dig som tycker det är roligt att spara favoritfilmer och liknande kan detta vara en nackdel.
 • – Om du har dålig internetuppkoppling fungerar inte streamingtjänsterna som de ska.
 • – Du kan ibland behöva flera abonnemang hos olika streamingleverantörer för att du ska känna dig nöjd med utbudet.

Steama gratis – här är alternativen

Vill du slippa betala ett öre men ändå njuta av filmer? Det finns vissa alternativ där du har möjlighet att streama gratis, bland annat hos:

 • Youtube
 • Crackle
 • Popcorn Flix
 • Panda Streaming 
 • Tubi TV

Hoppas att du fått en bättre uppfattning om utbudet av streamingtjänster och vet vilken som passar dig bäst!

snacka om streaming – en blogg , vpn osv

(Visited 1 463 times, 8 visits today)
Last modified: augusti 12, 2020

Kommentarerna är tyvärr avstängda.

Close