Nyafilmer

Written by 5:25 e m Film, Serier, Streaming, Video

Nyafilmer – Är Nyafilmer HD (WTF) lagligt att streama på?

Nyafilmer är en streamingsida som kommit till de senaste året och är fungerar precis som andra sidor som tex Dreamfilm, Swefilmer, Streamtajm och Swesub.

Vid 80-talets videoboom fanns det inte många tankar på att man skulle kunna streama filmer online på internet, då det på den tiden rörde sig om VHS filmer som kom att fylla Sveriges första videobutik 1976 hyllor på Video No. 1 i Borås. Tiden flög fort förbi och tekniken tog fart på allvar. Sedan 2010-talet har streaming varit det nya sättet att titta på film och strömma musik digitalt via sin mobil eller dator. 86% procent av de svenska internetanvändarna tittar idag på någon form av TV eller film digitalt.

Innan de stora streamingtjänster introducerades, som exempelvis Netflix, HBO och Viaplay, var det många som laddade ner filmer olagligt med hjälp av torrents via t.ex. Piratebay som många nog känner till som varit i blåsvärdet ett flertal gånger. Detta är något som allt färre gör idag eftersom det finns väldigt bra alternativ till att streama lagligt. Visst, de största streamingtjänsterna kostar pengar eftersom du tecknar ett abonnemang. Dock är summan otroligt liten med tanke på det utbud du får välja och vraka bland. Dessutom slipper du bekymra dig för att texten inte ska hänga med talet eller att filmerna ska vara i dålig kvalitet. Något som ofta var ett problem tidigare, när många laddade ner filmer olagligt eller streamade via Nyafilmer.

Men hur vet man egentligen vad som är lagligt och vad som är olagligt? Om du tittar på Youtube, streamar du innehåll till din enhet. Men om du laddar ner en film är inte det samma sak? Vi går igenom några av de vanligaste och viktigaste frågorna gällande huruvida det är lagligt att ladda ner filmer från streamingsajten NyaFilmer.wtf eller tidigare Nyafilmer HD

Vad är upphovsrättslagen och varför är den avgörande?

Upphovsrätten är en lag som är avsedd att skydda litterära och konstnärliga verk. Ett konstnärligt verk är något som någon skapat självständigt och som är helt originellt. Det kan exempelvis handla om en tavla som en konstnär målat, en film som en regissör producerat eller en musikskiva som en artist gjort. Vanligtvis delar man upp upphovsrätten på två delar; ekonomisk rätt och ideell rätt.

Ekonomisk rätt

Den ekonomiska rätten innebär att upphovspersonen är den person som bestämmer hur verket får användas. Personen bestämmer även om kopiering är tillåtet eller inte.

Ideell rätt

Den ideella rätten innebär att upphovspersonen har den fulla rätten att bli namngiven om verket används av någon annan. I den ideella rätten ingår även rätten att verket inte får ändras, beskäras, förkortas eller på något annat sätt manipuleras.

Hur vet jag vem som har upphovsrätt?

I svensk lagstiftning är en upphovsperson den person som skapat ett konstnärligt verk. Alltså uppstår upphovsrätten per automatik när en person har skapat ett verk. 

Hur vet jag om filmerna hos NyaFilmer är lagliga eller inte?

Något som man ska vara vaksam med när vistas på tvivelaktiga nedladdningssajter som NyaFilmer, är kvaliteten på filmen/musiken/filen. När du streamar lagligt hos exempelvis Netflix är alla titlar korrekta och det finns flera undertextsalternativ. När du laddar ner filmer hos sidor som NyaFilmer.wtf är det inte ovanligt att filmerna är i dålig kvalitet. NyaFilmer har tryckta symboler på bilden och att texten inte hänger med som den ska. Detta är tydliga varningsklockor på att filen förmodligen inte delas lagligt.

Vart kan jag streama film gratis?

Även om Netflix, HBO, Viaplay och många andra streamingtjänster erbjuder otroligt förmånliga priser på sina abonnemang, kanske du ändå vill hitta något gratis alternativ. Det finns vissa mindre streamingsajter där du kan titta på vissa nya filmer i HD gratis. Bland annat:

 • Crackle
 • Popcorn Flix
 • Youtube
 • Viddla
 • Cineasterna
 • Dplay
 • JustWatch
 • Panda Streaming

Du kan även kolla på många tv-program och vissa filmer hos exempelvis SVT-play, här tittar du helt gratis.

Varför ska jag betala för att streama nya filmer HD om de finns gratis hos NyaFilmer?

Vi förstår såklart att det kan kännas lockande att streama från sidor som NyaFilmer eller Streamtajm, särskilt om du väntat på en helt ny film i HD. Men det finns faktiskt riktigt vassa argument till varför du inte bör streama olagligt och istället välja lagliga alternativ. Bland annat:

 • När du streamar en film på olaglig väg får upphovsrättspersonen inga pengar. Utan en inkomst kan varken filmproducenter eller skådespelare fortsätta jobba eller producera nya filmer i HD. Vill du kunna njuta av nya högkvalitativa filmer bör du betala för en laglig tjänst.
 • Du riskerar att få extremt höga böter. Visst, det är inte jättevanligt att vanliga användare av streamingtjänster blir upptäckta av polisen. Men det händer och böter för olaglig nedladdning är inte billiga…

Kanske tycker du ändå att det verkar oklart hur man vet om en film är laglig att streama eller inte. Det finns dock en smart checklista som du kan kolla igenom vid minsta osäkerhet:

 • Om filmen inte ens visas på bio men ändå finns på en streamingsajt (som inte hör till giganterna Netflix och HBO) är den garanterat olaglig att streama.
 • Är streamingfilen en så kallad ”Screener”? 100 % olaglig.
 • Om du besöker en mindre känd streamingsajt vars bibliotek är riktigt stort och bra samt att alla filmer och serier är gratis, bör du bli misstänksam. Det handlar i troligast fall om en olaglig streamingsajt. Det finns dock lagliga alternativ som SVTplay och Dplay.

Det finns några kända streamingsajter som du bör hålla dig borta ifrån, dessvärre hamnar bland annat Nyafilmer på listan, tillsammans med Swefilmer och Dreamfilm. Dessa anses vara olagliga sajter att streama ifrån.

Streama nya filmer HD lagligt!

För endast 89 kronor i månaden kan du streama tusentals nya filmer i HD samt mängder av högkvalitativa serier – helt lagligt! Netflix erbjuder flera abonnemang varav det billigaste ligger på under hundringen i månaden. Med tanke på hur mycket man faktiskt får för pengarna är det idag verkligen värt att välja bort olagliga streamingsajter och istället njuta av nya filmer helt lagligt. Dessutom ser du till att upphovsrättspersonerna får sina hårt förvärvade pengar. Läs vidare om alla lagliga streamingtjänster här!

Är NyaFilmer olagligt?

Den eviga frågan, är det olagligt att streama NyaFilmer? Det är en gråzon av vad som är okej och inte, läs vidare här!

Vad är NyaFilmer?

NyaFilmer är en streamingtjänst som erbjuder sina besökare att streama gratis filmer och serier.

(Visited 1 619 times, 54 visits today)
Etiketter:, Last modified: september 18, 2020
Close