Nyafilmer

Written by 5:25 e m Film, Serier, Streaming, Video

Nyafilmer – Är Nyafilmer HD (VIP) lagligt att streama på?

Nyafilmer HD är en streamingsida som snabbt blev populär under år 2018. Sedan dess har sajten besökts av många svenskar som velat se gratis film utan att behöva registrera sig. Nyafilmer har därmed haft ett liknande upplägg som andra sidor med gratisstreaming, som till exempel Dreamfilm, Swefilmer, Streamtajm och Swesub. I den här artikeln får du veta mer om sidan NyaFilmer och om det är lagligt att streama där eller inte. Häng med! 

Från VHS till streaming online

Nyafilmer är idag en av många hemsidor för gratis streaming, men fenomenet att streama film på nätet är relativt nytt. Vid 80-talets videoboom fanns det knappast en tanke på att man skulle kunna titta på film via nätet, då det på den tiden rörde sig om VHS-filmer. In på 1990-talet och tidiga 2000-talet höll VHS sig fortfarande vid liv, men samtidigt tog tekniken fart på riktigt. 

Livslängden för DVD blev relativt kort, även om DVD-spelare fortfarande finns i vissa hushåll. Sedan 2010-talet är dock streaming på Nyafilmer och andra sajter överlägset det mest populära sättet att titta på film och strömma musik digitalt via sin mobil eller dator. I princip alla av de svenska internetanvändarna tittar idag på någon form av TV eller film digitalt.

Allt bättre utbud av laglig streaming

Innan riktigt stora streamingtjänster fick fäste på marknaden, som exempelvis Netflix, HBO och Viaplay, var det många som laddade ner filmer olagligt med hjälp av torrents. Inte minst på populära Piratebay som många nog känner till och som varit i blåsvärdet ett flertal gånger. Detta är något som allt färre gör idag eftersom det finns allt bättre alternativ till att streama filmer och tv-serier lagligt.

Visst, de största streamingtjänsterna kostar pengar eftersom du tecknar ett abonnemang och betalar ett fast pris per månad (oftast). Dock är summan liten med tanke på det utbud du får välja och vraka bland. Dessutom slipper du bekymra dig för att texten inte ska hänga med talet eller att filmerna ska vara i dålig kvalitet. Något som ofta var ett problem tidigare, när många laddade ner filmer olagligt eller streamade via sajter som Nyafilmer HD.

Var går gränsen för laglig streaming av filmer?

Men hur vet man egentligen vad som är lagligt och vad som är olagligt? Om du tittar på Youtube, streamar du innehåll till din enhet. Men om du laddar ner en film är inte det samma sak? Vi går igenom några av de vanligaste och viktigaste frågorna gällande huruvida det är lagligt att ladda ner filmer från streamingsajten Nyafilmer HD som under åren bland annat haft namn som Nyafilmer.vip, nyafilmer.se, NyaFilmer.wtf, Nyafilmer.cc, NyafilmerHD.org, och så vidare. Den sistnämnda är streamingsidans nuvarande URL.

Vad är upphovsrättslagen och varför är den avgörande?

Upphovsrätten är en lag som är avsedd att skydda litterära och konstnärliga verk. Ett konstnärligt verk är något som någon skapat självständigt och som är helt originellt. Det kan handla om en tavla som en konstnär målat, en film som en regissör producerat eller ett album som en artist har spelat in. Vanligtvis delar man upp upphovsrätten på två delar; ekonomisk rätt och ideell rätt.

Ekonomisk rätt

Den ekonomiska rätten innebär att upphovspersonen är den person som bestämmer hur verket får användas. Personen bestämmer även om kopiering är tillåtet eller inte.

Ideell rätt

Den ideella rätten innebär att upphovspersonen har den fulla rätten att bli namngiven om verket används av någon annan. I den ideella rätten ingår även rätten att verket inte får ändras, beskäras, förkortas eller på något annat sätt manipuleras.

Hur vet jag vem som har upphovsrätt?

I svensk lagstiftning är en upphovsperson den person som skapat ett konstnärligt verk. Alltså uppstår upphovsrätten per automatik när en person har skapat ett verk. Däremot kan andra aktörer, som streamingtjänster, köpa in rättigheter att visa verket och erbjuda sina kunder det i sitt bibliotek, ofta under en begränsad tidsperiod. Det går att jämföra med en eventfirma som lånar ut bord och stolar under ett bröllop. Det är eventfirman som äger produkterna, men den som hyr och alla gäster får använda dessa fritt under överenskommen tid. 

Hur vet jag om filmerna hos NyaFilmer är lagliga eller inte?

Något som man ska vara vaksam med när man besöker nedladdningssajter som NyaFilmer är kvaliteten på filmen, både vad gäller ljud, text och bild. När du streamar lagligt hos exempelvis Netflix är alla titlar korrekta och det finns flera alternativ för undertexter. Bilden och ljudet håller hög kvalitet. När du laddar ner filmer hos sidor som NyaFilmer.wtf är det inte ovanligt att filmerna istället är i dålig kvalitet. Streamingsidan har tryckta symboler på bilden och undertexterna hänger kanske inte med som de ska. Detta är tydliga varningsklockor på att filmen förmodligen inte delas lagligt.

Var kan jag streama film gratis?

Även om Netflix, CMORE, HBO, Viaplay och många andra streamingtjänster erbjuder förmånliga priser på sina abonnemang, kanske du ändå vill hitta något gratis alternativ. Det finns, som tur är, vissa mindre streamingsajter där du kan titta på vissa nya filmer i HD gratis. Bland annat:

 • Crackle
 • Popcorn Flix
 • Youtube
 • Viddla
 • Cineasterna
 • Dplay
 • JustWatch
 • Panda Streaming

Du kan även kolla på många tv-program och vissa filmer hos exempelvis SVTPlay, här tittar du helt gratis. Ifall du verkligen inte vill eller kan betala för ett abonnemang, se om du kan ta del av ett familjeabonnemang där någon annan i familjen står för kostnaden. 

Varför ska jag betala för att streama nya filmer HD om de finns gratis hos NyaFilmer?

Vi förstår såklart att det kan kännas lockande att streama från sidor som NyaFilmer eller Streamtajm, särskilt om du väntat på en helt ny film i HD. Men det finns faktiskt riktigt vassa argument till varför du inte bör streama olagligt och istället välja lagliga alternativ:

 • När du streamar en film på olaglig väg får upphovsrättspersonen inga pengar. Utan en inkomst kan varken filmproducenter eller skådespelare fortsätta jobba eller producera nya filmer i HD. Vill du kunna njuta av nya högkvalitativa filmer bör du betala för en laglig tjänst.
 • Du riskerar att få höga böter. Även om risken att vanliga användare av streamingtjänster blir straffade så förekommer det. Böter för olaglig nedladdning är inte billiga.

Kanske tycker du ändå att det verkar oklart hur man vet om en film är laglig att streama eller inte? Här följer en liten checklista som du kan använda för att kolla hur det ligger till:

 • Om filmen inte har kommit ut på bio men ändå finns på en streamingsajt (som inte hör till giganterna Netflix och HBO) handlar det förmodligen om olaglig streaming.
 • Är streamingfilen en så kallad Screener”? Då är den defintivt olaglig.
 • Om du besöker en mindre känd streamingsajt, vars bibliotek är riktigt stort och bra, samt att alla filmer och serier är gratis, bör du bli misstänksam. Det handlar nästan garanterat om en olaglig streamingsajt. Det finns lagliga alternativ som SVT Play och TV4 Play, men de här namnen känner du förmodligen till.
 • Googla efter andras åsikter för att få information om sidan. Ofta varnar andra personer om sidan ifall den inte är OK. 

Det finns några kända streamingsajter som du bör hålla dig borta ifrån och dessvärre hamnar bland annat Nyafilmer på listan, tillsammans med Swefilmer och Dreamfilm. Dessa anses vara olagliga sajter att streama från.

Streama nya filmer HD lagligt!

Nyafilmer och gratis streaming tjänster kan verka lockande, men du riskerar att stötta illegal verksamhet genom att använda dessa sidor. Dessutom finns risken att klicka på fel länk och få virus i datorn. Filmkvalitén är dessutom ofta dålig och det är helt enkelt fler nackdelar än fördelar med olagliga sajter.

Vi rekommenderar att alltid välja lagliga streamingtjänster. Företag som är transparenta med sin verksamhet och som har rättighet att visa filmerna, så att produktionsbolagen kan få rättvist betalt. Netflix erbjuder flera abonnemang varav det billigaste ligger på 99 kr i månaden. Med tanke på hur mycket man faktiskt får för pengarna är det idag verkligen värt att välja bort olagliga streamingsajter och istället njuta av nya filmer helt lagligt. Du ser inte minst till att upphovsrättspersonerna får sina hårt förvärvade pengar. Läs vidare om alla lagliga streamingtjänster här!

Vanliga frågor och svar om NyaFilmer

Är NyaFilmer olagligt?

Den eviga frågan, är det olagligt att streama NyaFilmer? Det är en gråzon av vad som är okej och inte, läs vidare här!

Vad är NyaFilmer?

Det är en streamingtjänst som erbjuder sina besökare att streama gratis filmer och serier.

NyaFilmer nere?

Ibland händer det att Nya Filmer ligger nere. De byter ofta ”TLD” till t.ex. nyafilmer.hd, nyafilmer.wtf, nyafilmer.vip och nyafilmer.cc då de blockeras av internetleverantören.

Vad har hänt med NyaFilmer?

Det händer ofta att Nyafilmer byter namn på deras sida eller deras domänextension. NyaFilmer.hd, NyaFilmer.cc, NyaFilmer.se, NyaFilmer.lol, NyaFilmer.vip är namn som sidan haft genom åren.

NyaFilmer.vip är det samma som NyaFilmer.hd eller NyaFilmer.wtf?

Ingen vet riktigt. Streamingsidan byter ofta namn på grund ut av att sidan blockeras av internetleverantören. Men det har även dykt upp konkurrenter som har liknande URL. Det finns till exempel Nyafilmer cyou och Nyafilmer14. 

Är NyaFilmer bakom Swefilmer och Dreamfilm?

Spekulationer finns om sidorna har samma ägare, men det är inget som framgår tydligt. Alla sidor är anonyma och det finns således ingen offentlig information om vem eller vilka som driver Nyafilmer.

Nya Dreamfilm?

NyaFilmer är svaret på Nya Dreamfilm. Vem som står bakom de båda streamingtjänsterna är oklart.

Senast uppdaterad: 2022-12-05

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , Last modified: december 5, 2022
Close