Written by 2:42 e m Film, Serier, Video

Så fungerar det att göra en bok till en film

bok till film

Det är vanligt att en berömd bok efter ett antal år visas på film. Men hur går det till att ta en bra bok, och göra en minst lika bra film av den?

I den här artikeln berättar vi allt om det, alltså hur du filmatiserar en bok.

5 steg för att filmatisera en bok

  1. Välj en lämplig bok eller bokserie.
  2. Få tillstånd att göra en filmatisering från författaren.
  3. Respektera storyn, men fastna inte för djupt i den.
  4. Gör om dialoger och handling från boken till filmformat.
  5. Bredda handlingen.

Nedan pratar vi mer om de steg som precis nämnts i större detalj.

1. Hitta en lämplig bok

De mest framgångsrika filmatiseringarna är tagna från storslagna bokserier såsom Sagan Om Ringen och Harry Potter. Men bara för att vanliga dödliga knappast har råd att betala dyra licenser till berömda författare, finns det många bra böcker att välja på som har Public Domain-licens.

2. Fråga om tillstånd

Alla böcker med Public Domain-licens kan du omformulera hur du vill, för att således göra boken till en film. Om du har en favoritbok som har en mer strikt licens, då är det en bra idé att kontakta förlaget för att påbörja en förhandling. Värt att notera är att det oftast är bokförlaget som äger licensen för en bok, och inte författaren själv.

3. Gör ändringar i bokens story

En normallång bok skulle sannolikt behöva vara en 20 timmar lång film, om alla nyanser och hela storyn skulle uppmärksammas. För att göra om en bok till en film måste du alltså ta de viktigaste delarna från handlingen i boken, medan du sorterar bort allt som inte är absolut nödvändigt.

Du måste även se till att dela in bokens alla delar i scener, som i sin tur passar i filmformat. Tänk gärna på att alla som gör om böcker till film måste prioritera, så var inte rädd för att ”skära i storyn” när du känner att en specifik del inte får plats i filmatiseringen.

4. Gör om bokens innehåll till filmformat

Om vi låtsas att en del på 10 sidor i boken handlar om att huvudkaraktären går på en gata och talar för sig själv, då måste du översätta de sidorna till filmformat på det mest lämpliga sättet. När du filmatiserar en bok har du ju faktiskt en stor fördel i att du kan visa allt visuellt.

I det ovanstående fallet skulle karaktärens hållning, utseende, kläder och gångstil kunna förmedla precis hur hon känner sig, utan att hon behöver prata med sig själv i all oändlighet. Att översätta scener från bok till film kan vara svårt, men du vänjer dig samtidigt snabbt. 

5. Bredda bokens handling i filmatiseringen

Det är vanligt att personer som gör böcker till film väljer att bredda handlingen. De väljer alltså att skapa nya karaktärer när det behövs. Se bara på filmatiseringen av bilderboken/barnboken ”The Hobbit” på 384 sidor, som i sin tur blev en spännande filmtriologi.

Läs gärna boken, och se efter det filmatiseringen. Då får du reda på hur den förhållandevis korta boken transformerades till tre storslagna filmer tack vare skickliga författare.

Last modified: januari 5, 2022
Close