Amazon-Sverige

Written by 7:17 f m Mjukvara, Test

Amazon kommer till Sverige – Allt du behöver veta om Amazon Sverige!

Amazon Sverige – här är allt du behöver veta

Det gigantiska e-handelsföretaget Amazon kommer snart att lanseras i Sverige. För oss som shoppat via Storbritannien, Tyskland och USA, kan du slippa höga frakt- och tullavgifter och istället njuta av låga priser och snabba leveranser. Amazon är en molnbaserad e-handelstjänst som grundades redan 1994 av VD:n och styrelseordförande Jeff Bezos. Det här är världens största detaljhandelsföretag online, både om man tittar på intäkter samt marknadsvärde. 

Men hur började allt?

När sajten lanserades år 1994, visste knappt människor vad internet var. Man sålde från början böcker online, Amazon var alltså en renodlad bokhandel. Snart började man sälja digitala varianter av böcker istället, som e-böcker och ljudböcker. Snart började man bredda sig till andra kategorier också, som möbler, mat och leksaker. Idag går det att hitta i princip vad som helst hos Amazon. Dessutom har Amazon börjat tillverka sina egna patenterade produkter, som exempelvis den populära läsplattan Kindle, som du kan använda med Amazons egen ljudbokstjänst.

Efter att Jeff Bezos grundat Amazon tog det inte särskilt lång tid förrän det var ett faktum; Amazon blev världens första framgångsrika e-handel. Och idag är Jeff Bezos världens rikaste person. För att utöka verksamheten har Amazon dessutom förvärvat flertalet stora internetsajter, bland annat:

 • IMDb
 • Alexa Internet
 • Audible
 • Goodreads
 • Twitch
 • Whole Foods Market

Så hur fungerar Amazon Sverige?

Så hur fungerar egentligen Amazon, om man aldrig varit inne på sajten? När du besöker Amazon möts du av en förstasida med flera kategorier, bland annat AmazonBasic (Amazons eget budgetmärke), elektronik och skönhet, för att nämna några. Du kan även välja att söka i sökfältet efter produkter och välja inom vilken kategori du vill söka inom (det går även att söka i alla kategorier). När du väl gjort din sökning kommer produkterna att visas. Något som skiljer Amazon från exempelvis en vanlig e-handelsbutik, är att det inte står endast ett pris på varorna. Istället står det exempelvis 17.56 $ – 23.89 $ dollar. När du väl klickar dig in kan det finnas olika alternativ som gör produkten billigare eller dyrare.

Dessutom skiljer sig Amazon på det sättet att all världens företag säljer sina produkter via sidan. Det är alltså inte enbart Amazon du shoppar ifrån. När du lägger en beställning kan det både vara så att Amazon redan har produkten i lager, men ibland behöver Amazon vänta in leveransen från ett annat land. Precis som att du kan shoppa alla typer av produkter och från mängder av olika företag, kan du även sälja själv via Amazon.

Amazon Marketplace – så säljer du via Amazon 

Hos Amazon Marketplace kan du hitta i stort sett vad som helst, både nya produkter och begagnade varor. För att själv börja sälja produkter via Amazon behöver du först skapa ett konto hos sajten. Detta är lite knepigare för företag som vill sälja än för en vanlig person som vill handla hos Amazon. E-handelsjätten ställer nämligen en del krav som måste mötas, bland annat måste företag som vill sälja hos Amazon:

 • Skicka in företagslicens, elräkning och bankkontoutdrag – dessa dokument skulle tidigare vara på engelska (något många missade). Tänk på att dokumenten måste vara lagligt översatta av en auktoriserad översättare för att de ska vara giltiga.
 • ID. Här är det viktigt att kontrollera att namnet på ditt ID stämmer överens med namnet du registrerar på Amazon.

Det är väldigt viktigt att alla dokument och handlingar som lämnas in vid registreringen är korrekta. Amazon tar emot mängder av registreringar från företag som vill sälja via Amazon varje dag. Är det minsta slarvfel kommer ansökan per automatik att bli nekad.

När du väl satt upp ditt konto är det väldigt enkelt att lägga ut produkter, ungefär som Marketplace på Facebook. Du laddar upp bilder och skriver beskrivningar till produkterna du säljer.

Bra att veta när du ska testa Amazon Sverige:

 • Vad är de största fördelarna med att sälja via Amazon?

Den helt klart största fördelen med att sälja hos Amazon är den enorma marknaden som erbjuds här. Du behöver aldrig jobba för att få exponering, inte heller behöver du leta upp kunder, de finns redan där. 

 • Vad kostar det att sälja via Amazon?

När du registrerar ett konto för att sälja varor hos Amazon fyller du även i hur mycket du tänkt att sälja och liknande uppgifter. Amazon kommer att ta en månadsavgift och dessutom en provision på varje produkt du säljer. Beroende på om du väljer att använda Amazons logistiktjänst AWS eller inte kan avgiften variera lite.

 • Kan man skicka varor direkt från Kina till amerikanska Amazon?

Det är inga problem att skicka varor direkt från Kina till exempelvis amerikanska Amazon, många gånger skickas varorna direkt från producent till köpare.

Amazons fyra ben

Amazon är uppdelad i fyra delar; AWS (Amazon Web Services), detaljhandeln, Prime (Amazons kundklubb) samt service och logistik till tredjepartsförsäljare. För att förstå mer om varje enskilt ben kommer här en kortare förklaring:

 • AWS – AWS som står för Amazon Web Services, är en molnplattform. Via den molnplattformen kan både företag och privatpersoner lagra information samt få tillgång till data över internet. På så vis slipper företag som säljer via Amazon att ha egna lager. AWS är redan etablerat i Sverige sedan 2014 och bygger just nu datalagringslokaler i Katrineholm, Eskilstuna och Västerås.
 • Detaljhandeln – Detaljhandeln är själva butiken för den som shoppar hos Amazon. Handeln består av såväl externa som interna varumärken. Detaljhandeln är det viktigaste benet för Amazon, som stod för 44 % av USAs e-handel under 2017.
 • Prime – Detta är Amazons egen kundklubb. För att vara med betalar man en månadsavgift på 12.99 $. I medlemskapet ingår flera förmåner, bland annat fri snabbfrakt, leverans även på söndagar, Amazon Cloud, förtur till reor, streamingtjänster och mycket mer.
 • Service och logistik till tredjepartsförsäljare – För att kunder som handlar hos Amazon snabbt ska kunna få sina varor erbjuder Amazon sin egen logistiklösning. Mot en avgift får tredjepartsförsäljare lagra sina varor i det stora lagret Amazon har. Detta gör det enkelt att snabbare skicka ut varor från A till B.

När öppnar Amazon Sverige? 

Frågan vi alla vill ha svar på. Tyvärr har Amazons presstalesperson ännu inte gett oss något datum för när svenska Amazon kommer lanseras. Dock har analysföretaget HUI Reserach förutspått att det troligtvis kommer ske någon gång i höst. 

Amazon app

Amazon lager – ett mastodontförråd på 140 miljoner produkter

Amazon har flera gigantiska lager runtom i världen och de säljer ungefär 140 miljoner produkter över hela världen. Det håller på att byggas stora Amazonlager även i Sverige, en stor fördel för dig som vill sälja via företaget. I regel kommer du kunna sälja produkter på tre sätt via Amazon:

 1. Du betalar en högre avgift och får då lagra dina produkter hos Amazons lager (leveranserna blir mycket snabbare och du slipper tänka på eget lager).
 2. Du betalar en lägre avgift och säljer hos Amazon men skickar sedan produkten från ditt eget lager till kunden.
 3. Amazon vill sälja dina produkter, då tar de hand om hela försäljningen inklusive leveranser.

Många personer som fundera på att starta en e-handel bekymrar sig för just lagret samt leveranserna. En del vill börja sälja produkter från Kina till exempel men tycker det känns för jobbigt att lagerhålla allt själv. Genom Amazon kommer du nu enklare kunna nå ut till betydligt fler kunder och samtidigt öka försäljningen.

Är det lönt att skaffa Amazon Prime?

Amazon Prime är e-handelsgigantens egna kundklubb. Men frågan är, är det värt att betala Amazon Prime Sverige kostnad på 12.99 dollar i månaden? Vi listar samtliga förmåner som ingår när du tecknar ett medlemskap hos Amazon:

 • Prime Video: Du får tillgång till ett enormt utbud av filmer och stora serier.
 • Du får streama obegränsat med musik (tillgång till över två miljoner låtar)
 • Obegränsad läsning ingår i medlemskapet. Du får tillgång till mängder av Kindleböcker, tidningar samt hela Audibles utbud av ljudböcker.
 • Obegränsad fotolagring
 • Det ingår alltid gratis 2-dagarsfrakt samt gratis frakt inom 1 dag där det är möjligt (möjligheten finns i över 8 000 städer)
 • Förtur till reor, exklusiva erbjudanden och varumärken.

Om du jämför ett abonnemang hos Amazon, där du både kan streama filmer, teveserier, musik och ljudböcker samt alla andra förmåner som ingår, är 12.99 dollar i månadsavgift väldigt rimligt. Man kan jämföra det med att du behöver teckna ett Netflix-abonnemang (för att se filmer och serier), ett ljudboksabonnemang för att lyssna på ljudböcker och ett Spotify-konto för musik. 

Så tror experterna att Amazon kommer påverka e-handeln

Flera experter inom affärsutveckling har funderat över vad som kan hända när Amazon kommer till stan. Amazon är en extremt väletablerad shoppingplattform som gjort sig kända för snabb service och leveranser. När Amazon slår upp portarna i Sverige kommer detta naturligtvis att förändra konsumenternas köpbeteende, då Amazon erbjuder i princip allt, och dessutom till bra priser. För företag i Sverige kan svårigheter bli att komma upp i samma nivå som Amazon med tanke på att Amazon erbjuder:

 • Gratis leverans och retur
 • Leverans samma dag
 • Perfekt kundupplevelse
 • En tydlig och lättnavigerad sida
 • Lojalitetsprogram som verkligen är förmånligt för kunden
 • Leverans under helgen

För att komma upp i samma nivå behöver e-handelsföretag i Sverige alltså se över punkterna ovan.

Etiketter: , , , , Last modified: augusti 3, 2021
Close