skräckfilmer

Written by 1:07 e m Film, Video

Letar du efter en Bra Skräckfilmer – Vi listar de absolut bästa!

Är du ute efter en bra skräckfilmer? Kalla kårar längsmed ryggraden, hår som ställer sig på armarna och ett frenetiskt nagelbitande. Ja, bra skräckfilmer är kanske något av det bästa som finns. Men varför gillar vi skräckfilmer egentligen? Kanske har det att göra med adrenalinet som rusar genom kroppen. Oavsett anledning finns det sju skräckfilmer du absolut måste se (om du vill bli skrämd). Du kan bland annat se flertalet bra skräckfilmer hos Netflix, som nya bra skräckfilmer. Men det finns även riktigt bra guldkorn som har några år på nacken. Vi går igenom vilka sju skräckfilmer du måste se.

  1. Insidious (2010)
  2. Alien (1979)
  3. The Shining (1980)
  4. Funny Games (2007)
  5. Exorcisten (1973)
  6. När lammen tystnar (1991)
  7. SAW (2004)

I listan hittar du både psykologiska bra skräckfilmer, sci-fi filmer och mycket mer.

Insidious – extrem skräcknivå

insidious

För dig som vill köra igång med en av världens läskigaste skräckfilmer direkt, kan se Insidious. Filmen kom ut 2010 och blev då första delen i en serie med totalt fyra filmer (Insidious, Insidious chapter 2, Insidious chapter 3 och Insidious: The Last Key). Filmen handlar om Josh och Renai som nyligen flyttat in i ett stort hus tillsammans med tre barn. En kväll ramlar en av pojkarna och slår i huvudet, något som leder till att han hamnar i koma. Eller så verkar det åtminstone.

Men i själva verket har pojken hamnat i något slags limbo, en mörk värld fylld av hemska själar som bara vill skapa smärta. Föräldrarna Josh och Renai är utom sig av oro och börjar också snart märka att allt inte står rätt till. Oförklarliga händelser inträffar och saker flyttas utan förklaring. Snart tar Renai hjälp av ett medium för att försöka nå ut till sin son. För dig som älskar övernaturliga berättelser med spöken, djävular och ”den andra sidan” kommer förmodligen älska Insidious.

Denna film finna på HBO Nordic.

Alien – skräckfilm i rymden 

alien 1979

När Alien rullades ut på biodukarna under 1979 hade ingen sett något liknande. I en framtid långt från vår egen har Nostromo-farkosten börjat sin färd hem till jorden igen och bär en besättning på sju personer. Besättningen befinner sig i kryosömn när farkostens dator ”Mother” signalerar om en okänd signal från en närliggande måne. Besättningen väcks från sin djupsömn för att undersöka signalen.

De gör en landning på månen för att undersöka varifrån signalen kommer. Snart hittar de ett skepp, utan känt ursprung. Inuti skeppet upptäcker man den döde piloten som har ett stort hål i bröstet. Längre in i skeppet upptäcks dessutom tusentals stora och läderaktiga ägg. När besättningen beskådar äggen öppnar sig ett och en spindelliknande varelse hoppar rakt upp i ansiktet på en ur besättningen, Kane. Snabbt tar sig besättningen tillbaka till Nostromo med den medvetslöse Kane. Efter ett tag släpper varelsen sitt grepp om Kanes ansikte och faller död till marken. Kane mår konstigt nog bra och besättningen sätter sig för att äta en sista måltid tillsammans innan de återgår till sin kryosömn. Under middagen drabbas dock Kane av intensiva magsmärtor och snart därefter bryter sig en liten varelse ur Kanes bröst. Varelsen ilar snabbt iväg och försvinner in i skeppet. En riktigt läskig sci-fi skräckis!

The Shining – En världens mest kända skräckfilmer?

The-Shining

Många av världens mest omtyckta skräckfilmer har ganska många år på nacken. Som The Shining till exempel, filmen släpptes redan 1980 och är än idag omåttligt populär. Denna psykologiska skräckfilm handlar om Jack Torrance (Jack Nicholson), en alkoholist och misslyckad författare. Han tar ett jobb som vaktmästare på ett hotell i Klippiga bergen och tar med sig sin fru och sin sexåriga son Danny. Danny verkar ha övernaturliga förmågor och känner redan av hotellets ondskefulla krafter så fort de anländer. The Shining är en gastkramande skräckfilm som med rätta hör till en av världens bästa kultfilmer.

The Shining finns att hyra för 49kr på SF Anytime.

Funny Games – psykologisk skräck på hög nivå

funny-games

Funny Games börjar när George och Ann Farber, deras son Georgie och familjens hund Lucky åker ut till sitt sommarställe. En dag ser familjen hur grannen Fred står tillsammans med två unga män, han ser obekväm ut. Senare vill de unga männen hjälpa familjen att lägga i båten. De uppför sig märkligt men är samtidigt trevliga.

En dag när Ann står hemma i köket kommer en av männen förbi för att låna några ägg. Nästan omgående tappar han klumpigt äggen i golvet och ber om fler. Han råkar även putta ner Anns telefon i diskhon (full med vatten). Ann känner sig mer och mer irriterad men lånar ändå ut fler ägg. På vägen ut tappar mannen alla äggen igen då familjens hund Lucky hoppar upp mot honom. Kort därefter kommer maken George hem och frågar vad som pågår. Den unga mannen tar då en golfklubba och bryter Georges ben. Nu är hela familjen gisslan.

Funny Games finns att hyra på SF Anytime.

Gamla skräckfilmer som aldrig vissnar

Exorcisten och När lammen tystnar är ytterligare två klassiska skräckfilmer som du definitivt måste se. Exorcisten handlar, precis som namnet antyder, om en exorcism av ett barn som blivit besatt. När lammen tystnar är en annan äldre skräckfilm från 1991 som handlar om kannibalen Hannibal Lecter och om FBI-agenten Clarice Starling. Hon behöver hjälp att fånga en annan seriemördare och väljer då att rådfråga Hannibal Lecter, något som kanske inte är en bra idé.

SAW – splatterskräck för gore-älskare

saw-skrackfilm

SAW-filmserien står ut från övriga filmer på listan över bra skräckfilmer eftersom den har ett helt annat fokus. Gore, splatter, blod och äckel. Flera människor vaknar, helt utan förklaring, i märkliga och obehagliga rum. Snart startar en gammal teve med en film. En obehaglig figur syns i teven och berättar för personerna vad de måste göra för att överleva.

Vi förstår såklart att varje dag kanske inte är optimalt för en skräckfilm, det kanske är bättre med en bra Netflix dokumentär för att lunga nerverna inför kvällens sömn.

Etiketter: , , , , , , , , , , Last modified: december 2, 2022
Close