avicii-true-stories

Written by 8:30 e m Film, Serier, Streaming, Video

Vilken Netflix dokumentär måste du se?

5 Netflix dokumentärer som du inte får missa

Netflix är en av världens största streamingsajter och inte undra på. Deras film- och serieutbud går inte att konkurrera med. Förutom inköpta rättigheter skapar Netflix dessutom sina egna dokumentärer och filmer, vilka är kända för att hålla hög kvalitet. Vi har skapat en lista över Netflix dokumentärer du inte får missa, bland annat:

  • Bläckfisken och jag
  • American Murder – the family next door
  • Avicii True Stories
  • Ett liv på vår planet
  • Jim and Andy

Det finns riktigt bra dokumentärer hos Netflix inom alla genrer, bland annat naturdokumentärer, rörande historier om mänskliga öden och mycket mer. Beroende på vad du är sugen på finns alltså något för alla smaker.

Bästa Netflix Dokumentär

1. – Avicii: True Stories

Vissa Netflix dokumentärer stannar kvar längre i huvudet än andra. En av dessa är Avicii: True Stories som handlar om DJ:n Avicii (Tim Bergling). I dokumentärer får vi följa med Tim i sitt turnerande och även se vad som händer i hans liv backstage. Även om artisten Avicii är världsberömd är människan bakom artisten, Tim Bergling, en helt annan typ av person än vad han framstår som när han är på scen. Dokumentärer skildrar på ett mycket smärtsamt sätt hur Tim ständigt ber om hjälp och vädjar om att inte behöva turnera. Han lider av svår stress och depression och väljer att sluta turnera under 2016. Dokumentäreren Avicii: True Stories tar med oss bakom kulisserna och ger oss en större förståelse för vad som senare inträffar, Tim Berglings död.

Avicii: True Stories

2. – Jim and Andy

En annan rörande Netflix dokumentär Jim and Andy, handlar om de två storslagna komikerna Jim Carrey och Andy Kaufman. Dokumentärfilmen tar oss bakom kulisserna i filminspelningen av ”Man on the Moon” där Jim Carrey spelar komikern Andy Kaufman. Andy Kaufman var en otroligt populär komiker från början av 70-talet och fram tills hans död, 1984. Dokumentären är en hyllning till honom men berör även komikern Jim Carrey. Han har alltid fått oss att skratta högt till roliga filmer, men i verkligheten är Jim Carrey inte alls som man kanske tror. Han har tillsynes allt man kan drömma om, pengar, kändisskap och karriär. Men ändå är han inte lycklig. I dokumentären får man en bättre inblick i komikerns liv.

Bästa Netflix Dokumentär- Om djur och natur

3. – Bläckfisken och Jag

Vår spektakulära planet slutar aldrig att förvåna. Något vi definitivt märker när vi ser Netflix dokumentären Bläckfisken och jag. Den handlar om en filmskapare i Sydafrika som ofta dyker i de sydafrikanska kelpskogarna, en slags undervattensskog fylld av spännande djur och fiskar. Efter att ha dykt många gånger i kelpskogen hittar filmskaparen något ovanligt. Först ser det ut som att någon staplat massor av stenar och snäckor till en hög, men snart ser filmskaparen att det är en bläckfisk som gömt sig. Snart uppstår en ovanlig vänskap. Filmskaparen bestämmer sig för att fortsätta filma och besöka bläckfisken som snart börjar vänja sig vid hans närvaro. I dokumentären får vi se otroligt rörande bildmaterial där bläckfisken lägger sig på filmskaparens bröst och blir klappad. Något som vi aldrig tidigare fått se. En vacker dokumentär som får oss att återigen häpnas över det magiska som finns i naturen.

Bläckfisken och jag Netflix

4. – Ett liv på vår planet

För dig som alltid gillat att se dokumentärer om vår planet har du förmodligen inte missat David Attenboroughs trevliga berättarröst. Nu finns det en dokumentärfilm av just David Attenborough som handlar om hans egna erfarenheter av planetens spektakulära natur. Men också om de förödande insikter om den negativa utvecklingen som också syns på vår planet. I dokumentären Ett liv på vår planet tar David upp många viktiga utmaningar som vi står inför och ger även en bra översikt över den skada vi orsakat vår egen planet under bara en livstid. Dokumentären är vacker och delar även med sig av en hoppfull vision för framtiden.

David Attenborough: A Life On Our Planet - Folkets Hus & Parker

Bästa Netflix Dokumentär för true-crime

5. – American Murder

True-crime genren är omåttligt populär, det är väl något särskilt med att få göra en djupdykning in i någon annan människas liv. En dokumentär som verkligen rör upp känslor är American Murder – the family next door. Den handlar om när Shannan Watts och hennes döttrar helt plötsligt försvinner i Colorado. Hennes man är utom sig av oro och förtvivlan och vädjar rakt in i kameran att hans fru och döttrar ska komma hem. Men somliga saker visar sig inte vara som de verkar. En otroligt känsloväckande och upprörande dokumentär som definitivt är värd att se. Det finns många bra skräckfilmer på Netflix – när du laddat upp med lite True Crime

Etiketter: , , , , , , , Last modified: augusti 3, 2021
Close