Written by 4:18 e m Okategoriserade

Listan för dig som älskar finansdokumentärer

finansdokumentärer

Har du också tänkt att en karriär inom finansvärlden skulle vara en ren och skär dröm? Då är du inte ensam! Faktum är att det idag är otroligt många som just drömmer sig bort om hur häftigt och exklusivt det skulle vara att varje dag gå till jobbet och tjäna rikligt med pengar genom att göra snabba, intensiva deals med några av landets mest inflytelserika människor. Och konstigt är inte det. Varje dag målas finansvärlden upp som just detta – en värld fylld av lyxiga bostäder, dyra bilar, rika klientel och sjöar av stålar. Det inte minst i filmer. 

Men är det verkligen så det ser ut egentligen? Nej, inte riktigt. Samtidigt som många av de filmer som ger en fel bild av finansvärlden finns det också många bra filmer och dokumentärer som faktiskt ger lärdom om hur det faktiskt ser ut. 

Våra bästa tips på verklighetstrogna finansdokumentärer 

Nedan har vi samlat några av de bästa finansdokumentärerna som du bara borde se!

Inside Job

Inside job

Inside Job är en dokumentär som rent ut sagt alla borde se! Här får du följa med på en väldigt insiktsfull resa om vad det faktiskt var som gjorde att hela världen drabbades av en ekonomisk finansiell kris år 2008. Oavsett om du själv är insatt i ämnet eller om det inte är något du grävt så mycket djupare i kan denna dokumentär lära dig mycket.  

Tack vare dess fantastiska, informativa och ögonväckande spegling om år 2008 och den ekonomiska kris vi drabbades av vann filmen en Oscar för ”bästa dokumentär” samma år som den släpptes, det vill säga år 2010. Vi skulle utan tvekan säga att dess innebörd är otroligt viktig att ta del av.

25 Million Pounds 

För dig som funderat på att bli daytrader, det vill säga börshandlare, kan denna dokumentär vara riktigt bra att kolla på. Här får du nämligen följa med på den sanna historien om Nick Leeson, den före detta brittiska tradern som efter ett antal lagbrott satte den brittiska banken Barings i konkurrs. Trots att filmen är från 1996 finns det mycket intressant information, spännande händelseförlopp och lärorik fakta att ta del av. 

Trader

Trader 1987

Idag är intresset för investeringar i aktier otroligt stort. Något som många däremot inte inser när alla aktier bara tycks fortsätta uppåt är att det finns ett stopp någonstans. Detta är dock något som Paul Trader Jones har stenkoll på. 

I filmen Trader får du följa med han i hans karriär som börhandlare, där du får se såväl hans bästa som hans värsta dagar. Dokumentären utspelar sig år 1987 men kan än idag vara nyttig att se.  

The Ascent of Money

När denna dokumentär släpptes på marknaden år 2008 blev den snabbt en favorit bland både investerare, historievetare, finansmänniskor och allmänheten. Detta intresse berodde inte bara på att man i dokumentären lyckats sammanfatta hur vår finansiella utveckling sett ut under flera tusen år fram tills nu. 

Denna sammanfattande berättelse ger dig otroliga perspektiv av hur finansvärlden faktiskt fungerar, det både baserat på vad som hänt och vad som komma skall. Oavsett om du bara är nyfiken, vill lära dig mer eller om du i framtiden vill låna pengar kan det finnas mycket att lära från denna dokumentär. 

Last modified: december 9, 2021
Close