FMovies

Written by 6:54 e m Film, Serier, Streaming, Video

FMovies – Är FMovies tillåtet att använda i Sverige?

FMovies Sverige

Det finns oändligt många streamingsajter i hela världen och många liknar varandra. Bland annat är såväl Dreamfilm som Nyafilmer extremt lika då bägge sajter erbjuder tusentals nya filmer och serier helt gratis. Dock har ju den här sortens sajter också blivit blockade och nedstängda, ofta av upphovsrättsliga skäl. Så hur är det då med FMovies?

Hur fungerar FMovies?

FMovies är en streamingtjänst som introducerades någon gång under 2016. Senare samma år stängdes sidan redan ner och blockades även från Googles sökmotor. Under 2017 förlorade FMovies en stämning på 210 000 $. Ett år senare, 2018, blev sidan identifierad som en ryktad marknad på nätet av den amerikanska regeringen, likaså The Pirate Bay. Under samma år, i oktober 2018, fick Telia en order om att blockera sidan i Sverige, något de också gjorde. Man har även svartlistat flertalet piratsidor i Sverige, bland annat FMovies. Så är FMovies lagligt att använda i Sverige? Nja, det är mycket tveksamt med tanke på att sidan är olaglig här. Men precis som allt annat här i världen finns det givetvis kryphål för den som vill använda FMovies.

FMovies gränssnitt

FMovies rent utseendemässigt ser väldigt professionell och säker ut, ungefär i samma klass som Netflix. De erbjuder tusentals titlar för såväl filmer som teveprogram och serier. Varför det har varit så svårt att säga om Streamintjänsten är laglig eller inte beror på att reglerna är så olika mellan olika länder. Sidan blockerades till exempel i Sverige och Australien, men i många länder är det fortfarande lagligt att använda streamingsajten.

Ett annat problem med sidan är den tunga annonstrafik som ständigt poppar upp på datorn eller i mobilen. Dessa annonser är aggressiva och många gånger skadliga. Du kan lätt hänt råka få skadliga virus på datorn eller skadlig programvara i mobilen om du använder FMovies. För att sammanfatta anledningar till varför FMovies kan vara skadligt att använda:

  • Sidan kryllar av virus och skadlig programvara.
  • Sidan bryter mot många upphovsrättslagar i flertalet länder och är därmed olaglig i vissa länder.
  • Kvaliteten på filmer och serier är sällan i klass med exempelvis Netflix.

Något som är bra att känna till när du streamar är att innehållet du streamar sällan kommer från den faktiska hemsidan som du streamar ifrån. Använder du exempelvis FMovies hämtar hemsidan innehållet från en annan webbsida som hämtar sitt innehåll från en extern server någon helt annanstans. På så sätt kan sajterna ofta strida mot juridiken då de faktiskt själva inte delar något från sin sajt. 

FMovies fungerar i USA

FMovies har hittat sätt att ta sig runt juridiken i USA, bland annat genom att inte ha några som helst piratfiler på sin hemsida. Alla filmer och serier som laddas upp till sidan kommer från servrar någon helt annanstans. Naturligtvis ett medvetet val från skaparna, men något som fungerar. Problemet med den här sortens sidor är att användare på sidan också ofrivilligt delar upp filen när de streamar. Detta är olagligt ibland annat Sverige. Men om du vill kunna använda FMovies måste det verka som att du befinner dig i ett land där sidan fortfarande används och inte är blockerad, exempelvis i USA. Genom att använda ett VPN kan du koppla upp dig till lokala servrar och dessutom surfa anonymt. Din IP-adress blir otroligt svår att spåra om du använder ett VPN. 

Saker bör veta om du vill använda FMovies

FMovies innebär helt klart vissa risker för användare, då sidan är anmäld i Sverige. Men det finns vissa saker du kan använda dig av för att använda sajten säkrare (observera att det inte finns någon garanti för att du är helt anonym, trots att du använder ett VPN). Till exempel bör du se till att skaffa:

  • AD-blockerare – se till att du har installerat ett bra program för att blockera oönskade annonser. Streamingtjänsten kryllar nämligen av aggressiva annonser som är lite för enkla att råka klicka på. Med ett bra AD-blockerarprogram kan du surfa säkrare.
  • VPN – ska du använda tvivelaktiga streamingtjänster som FMovies bör du se till att åtminstone fixa ett VPN, då blir din IP-adress mycket svårare att spåra.
  • Antivirusprogram – naturligtvis ett måste när du vistas på osäkra sajter. På sidor som FMovies är risken för virusspridning särskilt stor.

Avslutningsvis är det upp till var och en om man vill streama från sajter som uppenbarligen inte är helt lagliga. Ska du surfa säkert med antivirusprogram, VPN och särskilda AD-blockerare, kommer du ofta upp i samma eller högre kostnader än vad exempelvis ett Netflix-abonnemang kostar.

Är FMovies Lagligt?

Det är en gråzon som ofta diskuteras. Själva hemsidan bygger på en olaglig affärsmodell, men som mycket annat, finns det alltid kryphål. Läs här.

Vad hände med streamingtjänsten FMovies?

FMovies lanserades under början av 2016. Men var bara uppe i några månader innan dem blev nedstängda. Man förlorade även en stämning under 2017 på över ett $210 000. Läs mer här!

Etiketter: , , , Last modified: augusti 3, 2021
Close