Xbox Series X

Written by 5:07 e m Gaming

Nya Xbox series X – monstermaskinen från Microsoft

Nya Xbox series X – monstermaskinen från Microsoft

Ingen har nog missat att Playstation 5 snart lanseras. Men en kanske ännu större nyhet är att man på huvudkontoret Microsoft nu håller på att ta fram en helt ny monstermaskin, nya Xbox från Series X. Och med den nya Xboxen förväntas även flertalet sprillans nya konsoler att komma. Lanseringen är planerad till julhandeln 2020.

Utseende för nya Xbox

Xbox Series X har en väldigt diskret och enkel design, en rektangulär låda helt enkelt. Själva konsolen som släpps med nya Xbox har en klassisk design som först påminner om tidigare versioner. Men när man tittar närmre och framförallt känner på konsolen, märks det skillnad. Microsoft har lagt mycket krut på att konsolen ska passa många olika händer och grepp. Det finns dessutom en ny funktion, en delningsknapp som gör det möjligt att spela in videor och ta skärmdumpar allteftersom du spelar. Konsolen fungerar bra både för dig som lirar över PC men också för Xbox-One-enheter.

Specifikationer hos nya Xbox Series X

Jämfört med Xbox One har nya Xbox i Series X en processorkraft som mäter sig cirka fyra gånger starkare än tidigare versioner. Konsolen är utvecklad med Microsofts egenbyggda AMD Zen 2 CPU som har totalt åtta kärnor samt klockhastighet på 3,8Ghz. Vidare finns ett grafikkort som även det är egenbyggt med specifikationer som AMD RDNA 2 med 12 teraflops. Grafikkortet har även 52 compute units som samtliga klockar in på 1,825Ghz. Med andra ord har grafikkortet åtta gånger så mycket kraft som Xbox One. Därtill är Xboxet försett med 16 GB RAM-minne, 2,5 GB av dessa används för operativsystemet. Hårddisken som följer med är en 1TB NVME SSD, men det går att utöka med externa 1TB-kort.

Därtill har konsolen två stycken moderkort en 4K Blu-ray-spelare och en fläkt som kyler Xboxen under tiden du spelar. Ytterligare en cool funktion hos nya Xbox är att boxen är utvecklad med VRS (Variable Rate Shading) vilket innebär att du själv kan bestämma om du vill prioritera individuella effekter för att förhöja grafiken hos spelets karaktärer, istället för att exempelvis sprida ut dem jämnt över varje pixel.

Bild från Xbox blogg

Series X spel

I samband med släppet av nya Xbox och Serie X kommer även Hellblade Chronicles 2 och nya Halo. Dock finns det inte några andra spel specifika för just Series X. Dock kan vi förvänta oss att Xbox Game Studios har stora planer inför lanseringen. Har du redan löjligt mycket spel till ditt tidigare Xbox? Ingen fara, Xbox Series X är bakåtkompatibel, vilket innebär att konsolen fungerar perfekt även för dina tidigare spel. Dessutom snackas det mycket om att Microsoft ska satsa på streaming och detta utöver deras tjänst Xcloud som är under byggande.

Fördelar med nya Xbox Series X

En stor nyhet för spelare är tvivellöst processorkraften, den gör nämligen att väntetiden när du spelar minskar. Mer tid åt spelande med andra ord.

FAQ om Xbox Series X

För alla hängivna Xbox-fans vill du såklart veta mer om det nya Xboxet från Series X. Men om du tidigare spelat via Playstation kanske du nu känner dig lite osäker. Här kommer lite frågor och svar som kan vara bra att känna till.

Vad är Xbox Series X pris

Det finns i nuläget inget satt pris för Xbox Series X, men tidigare Xbox One kostade runt 5 000 kronor, så förmodligen kommer Xbox Series X att ligga i överkant.

När kommer Xbox Series X?

Microsoft har satt sin lansering inför julhandeln 2020. Precis som Playstation, det blir en kapplöpningstävling utan dess like.

Xbox Series X Gameplay

Microsoft har även släppt Gameplay för Xbox Series X. Vill du se hur nya Xbox kommer att se ut när man spelar? Kolla här!

Bild från Gameplay på nya Xbox

Xbox Series X eller Playstation 5

Playstation och Xbox har länge fightats om vem som kan leverera den bästa konsolen. Nu, lagom till årets julhandel, väntas bägge lanseringar äga rum. Exakt vad vi får vet vi inte än, endast viss information har delats på nätet. Priset är exempelvis inte satt, men man kan spekulera. Troligtvis kommer Playstation 5 kosta runt 6 000 kronor och Xbox:et kommer förmodligen hamna ett par hundringar lägre för att konkurrera.

I övrigt finns det en hel del saker som faktiskt är lika hos bägge alternativen, som processorn. Både Playstation 5 och Xbox Series X har liknade processorer. Bägge har AMD Ryzen ´Zen 2´ samt åtta processorkärnor med 16 trådar. Klockfrekvensen är något högre hos Xbox med 3,8 Ghz mot Playstations 3,5.

Grafiken då, jo även här ligger maskinerna nära varandra. Bägge konsoler har grafikkort från AMD, mer specifikt AMD Radeon 2. Dessutom har både Playstation 5 och Xbox Series X hårdvarustöd för Ray Tracing och kan alltså ge en videosignal på 8K i upplösning, inte illa. Dessutom har bägge konsoler 16 Gigabyte GDDR6-minne.

När Sony släppte Playstation 4 var många förvånade över att konsolen endast hade en vanlig Blu-ray-läsare. Vid den här tidpunkten släpptes Xbox One S, som då var försedd med en 4K Blu-ray-spelare. Nu släpper strax Sony sin nya box och de har inte gjort om samma misstag. Både Playstation 5 och Xbox Series X är försedda med 4K Blu-ray-spelare. Därtill är nyheterna utvecklade med 8K, alltså skrytsiffran för upplösningen. Detta innebär att materialet kan pressas ut på en enorm TV-skärm om 7680×4320 pixlar. Det är såklart schysst om du redan äger en sådan TV, annars blir det ganska dyrt. En 8K TV kostar ungefär halva armen.

Xbox seriex X

Kontrollerna

Självklart finns vissa förändringar hos själva kontrollerna. Dock ser vi inte en jättestor skillnad på kontrollen från Xbox Series X, om man jämför med föregångaren. Dock har det skett en del förfiningar och resultatet är en trevlig mix mellan Xbox One och Xbox One Elite.

Playstation 5 kontrollen har man inte fått se lika mycket som Xbox, men det är större förändringar som skett där. Bland annat har du numer en uppladdningsknapp som gör det möjligt att via ett klick spela in när du spelar och ladda upp till en sammankopplad enhet, exempelvis din mobil.

Spelutbud – stort frågetecken

Ja, vi spelnördar tycks ha fått svar på det mesta gällande de nya lanseringarna detta året. Men när det kommer till spel som ska matcha den fantastiska prestandan och grafiken hos konsolerna, var är dem?

Det har ekat tomt gällande nya spel för spelkonsolerna. Dock har både Microsoft och Sony snackat otroligt mycket om att spelkonsolerna är bakåtkompatibla och det går utmärkt att spela gamla spel på de nya konsolerna. Vi får hoppas att det snart kommer mer nyheter om nya spel också.

De nya konsolerna från Sony och Microsoft har många likheter, så egentligen är det upp till var och en att välja. Har du exempelvis lirat Playstation hela ditt liv kanske du bör köra på efterföljaren och inte testa på något nytt. Samma för dig som gillar Xbox, välj samma konsol, skillnaderna som vi ser nu med specifikationer är ändå inte jättestora.

Etiketter: , , , Last modified: augusti 3, 2021
Close