Playstation 5

Written by 4:34 e m Gaming

PS5 – Så här kommer nya Playstation 5 att vara!

Playstation 5 – den nya spelkontrollen

För alla playstation-nördar där ute kommer den stora nyheten av att Playstation äntligen släpper konsol 5, den nya spelkontrollen. Sony playstation 5, eller PS5, är en rejäl uppdatering från föregångaren PS4. Man förväntar sig att den nya spelkontrollen kommer ladda speldata hela 100 gånger så snabbt som tidigare. Och om du redan tyckte spelen som levereras till Playstation är grymma, ja vänta då tills du testar dem med PS5. Andra stora nyheter med PS5 är att kontrollen kommer ha stöd av 8k-grafik samt 3D-ljud. Ja, spelupplevelsen kommer aldrig mer bli densamma.

Playstation 5 release date

I skrivande stund har PS5 ännu inte släppts i butik, det går dock att förhandsboka konsolen i flera svenska butiker. Sony bekräftade i oktober 2019 att konsolen släpps lagom till 2020:s julhandel. Kuriosa är att även Xbox Series X kommer att släppa sin nyhet under samma tidpunkt.

Massor av ny teknik

Playstation slutar aldrig att förvåna, och förmodligen kommer även PS5 att göra oss nöjda. Man vet att konsolen kommer att ha Zen 2/Ryzen-processor, navi-grafikkrets med stöd för Ray Tracing samt 8k-upplösning. Dessutom har PS5 mycket att erbjuda i ljudväg, nya Playstation 5 är utrustat med ett avancerat och virtuellt 3D/Surroundljud.

Om du har massvis av PS4-spel kan du också glädja dig åt att PS5 är bakåtkompatibel så det går bra att använda samma spel till den nya konsolen. Du kommer även kunna använda Blueray-diskar. I och med att Sony Playstation är så pass stora och populära är efterfrågan på nya PS5 enorm. Det gäller att ställa sig tidigt i kön om du vill hinna få tag på en konsol, eller så kan du även förhandsbeställa konsolen. Playstation 5 priset i Sverige ligger runt cirka 10 000 kronor.

Optimalt ljud hos PS5

En förbättring från PS4 är att Playstation 5 kommer ha 3D-ljud. Detta innebär att det kommer låta som att ljudet kommer från överallt, både framifrån och bakifrån, ovanifrån och underifrån. Givetvis blir upplevelsen betydligt bättre om du använder riktigt bra hörlurar. Om du ska ha in- eller on-ear är upp till dig, dock erbjuder både Sennheiser och JBL riktigt bra brusreducerande lurar som ger dig de bästa förutsättningarna för att testa Playstation 5 nya 3D-audio.

Playstation 5, 100 gånger snabbare än PS4

Om du tyckte PS4 laddade långsamt har du mycket att se fram emot hos nya PS5. Den nya konsolen är cirka 100 gånger snabbare på att ladda speldata. Alltså behöver du inte längre sitta och stirra på skärmen medan den tuggar.

PS5 Dualsense – den nya kontrollen

Med det nya Playstation 5 kommer självklart även en sprillans ny handkontroll, Dualsense. Utseendemässigt drar designen mer mot konkurrenten Xbox och det finns många likheter med föregångaren Dualshock. Bland annat är nya Dualsense också utrustad med pekskärm, dock har ljusslingan flyttats fram till kontrollens framsida. För dig som gillar att spela in när du spelar finns även delningsknappen, nu kallas den ”create”-knappen. Kontrollen kommer även ha en mikrofon samt en ”mute”-knapp.

Den bästa och fräckaste funktionen i nya Dualsense är dock den haptiska feedbacken som kontrollen sänder ut och som känns i händerna. Genom små rörelser och vibrationer kommer spelet att kännas betydligt verkligare och ge en ytterligare dimension. Föreställ dig knytnävsslagsmål eller bilkörning i lerig terräng..

En annan ny effekt är trigger-knapparna L2 och R2. I Playstation 5 är knapparna så oerhört avancerande när det kommer till haptisk teknik att du kommer kunna känna strängen spännas när du skjuter pilbåge i ett spel. Eller klicket när du säkrar pistolen. Dualsense ska ge användaren en betydligt mer äkta känsla. I kombination med 3D-ljudet och grafiken kommer det bli enkelt att leva sig in i spelet till fullo.

Nya spel lagom till Sony playstation 5

Självklart släpps det mängder av sprillans nya spel i och med lanseringen av PS5, du måste ju ha något där du kan testa grafiken. Bland annat bör du lägga vantarna på Horizon Zero Dawn 2, Ghost of Tsushima och GTA 6, samtliga ska vara grymma till PS5. Mer nya spel än så har dock Sony inte introducerat gällande lanseringen av Playstation 5, vi får hoppas på att det kommer framöver.

Fräcka actionspel att testa med nya PS5

Även om Playstation inte delat ut särskilt mycket information gällande nya spel till PS5, finns det ändå vissa spel vi känner till och som definitivt kommer vara värda att testa på PS5. Två spel värda att nämna är Horizon Zero Dawn 2 som också kommer släppas under året, samt God of War II.

Horizon Zero Dawn är ett spel som spelas ur tredjepersonsperspektiv, du tar över jägaren Aloy. Spelet utspelar sig i en postapokalyptisk framtid som styrs av robotar. Du skyddar dig på många olika sätt, bland annat genom pilbåge, genom din förmåga att bygga fällor samt med explosiva medel. Dessutom kan du hacka dig in i massor av avancerade fordon med hjälp av ett verktyg. Du lär inte tröttna på spelet, landet där spelet utspelar sig består av såväl snötäckta berg, täta djungler och stora öknar. För dig som älskar fantasy, otroligt vackra världar och massvis av äventyr lär du verkligen ha en bra match med Horizon Zero Dawn 2.

God of War är en annan storfavorit som hängt med Playstation sedan PS2-tiden. Det är inte konstigt att spelet blivit lite av ett flag-ship-spel hos Playstation. Brukar du vanligtvis dras till spel med antik spelplan? Då kommer du känna dig som hemma i God of War. I spelet följer man den spartanske krigaren Kratos som lurades till att mörda sin egen familj av den grekiske guden Ares. Detta blir början på ett stort och långt krig. Både Horizon Zero Dawn 2 och God of War 2 kommer lanseras i år lagom till lanseringen av Playstation 5.

Playstation 5 Gameplay

Sony har även släppt exklusiva bilder på Playstation 5 Gameplay. Kolla på videon här!

PS5 Gameplay

Mer om Playstation

Playstation är en CD-baserad TV-konsol som funnits sedan 1994. Bakom Playstation står Sony, en av världens största datorspelsutvecklare. Playstation är en av de mest använda spelkonsolerna någonsin. Dock släpps snart både Playstation 5 och nya Xbox Series X. Det kan bli en närkamp.

Xbox Series X vs Playstation 5

Det är nog ingen som har missat att spelkonsolsgiganterna Xbox och Playstation kommer lansera sina nyheter samtidigt, under julhandeln 2020. Playstation har varit något mer sparsmakad med sin information medan det finns mycket att upptäcka gällande Xbox Series X. Det vi hittills kan se är att bägge konsoler som kommer under vintern 2020, har många likheter. Både grafik och processorer är i stort sett identiska. Dock kommer Xbox:et förmodligen säljas till ett något billigare pris. 

Oavsett om du spelat Playstation i alla år eller om du först nu funderar på att testa, verkar Playstation 5 otroligt lovande. Särskilt i kombination med den nya handkontrollen Dualsense.

Etiketter: , , , , Last modified: augusti 3, 2021
Close