Written by 1:15 e m Podcast

Poddar nu och då – Poddtoppens topp 4

Idag finns tusentals poddar att välja mellan, i alla möjliga kategorier. Men vilka poddar är egentligen störst och mest populära just nu? Poddtoppen har svar!

När poddar som begrepp fick sitt genombrott i Sverige fanns inte alls samma utbud eller möjligheter som det finns idag. Det beror givetvis på att poddar var något nytt, men även på att både tekniken och samhället såg lite annorlunda ut år 2006.

Visst fanns både internet och smarta telefoner, men streamingtjänsten Spotify var fortfarande i sin linda, samtidigt som Sveriges första ljudbokstjänst endast var ett år gammal. Det fanns med andra ord inte samma “lyssnarkultur” som det finns idag. Om man ville lyssna på något var det fortfarande radio och musik som var det självklara (och i princip enda) valet.

Poddar för alla

Trots att många visste vad en podd var för något tog det ändå några år innan poddar blev populära på riktigt. Under tidigt 2010-tal var poddarna Värvet och Filip & Fredrik störst i Sverige. Konkurrensen var inte alls lika stor som den är idag och det krävdes ofta speciella poddstudior och liknande för att göra podd. Det var heller inte alls lika tillgängligt vilket även gjorde att det krävdes en helt annan budget och ett helt annat engagemang för att driva en podd. 

Idag finns det tusentals poddar att välja mellan, i alla tänkbara kategorier. Oavsett om du är intresserad av skvaller, ekonomi, träning eller något helt annat så finns det minst en podd för dig. På senare år har så kallad True Crime blivit väldigt populärt, och självklart finns det även poddar om just brott och rättsfall.

Det har även dykt upp flera olika tjänster som erbjuder poddar. Du kan idag hitta poddar på både gratistjänster och plattformar som kostar pengar. Om du har lyssnat på poddar i några år har du säkert lagt märke till att många poddare har behövt ändra sin formulering när de marknadsför sina poddar. Tidigare sades det ofta något i stil med “du hittar vår podd på tjänst X och Y.”. Idag säger de flesta i stället “du hittar vår podd överallt där poddar finns”, eftersom det finns så otroligt många alternativ.

Populära poddar på Poddtoppen

Om du vill veta vad andra lyssnar på kan du besöka Poddtoppen och se vilka poddar som är störst just nu. Där kan du givetvis även sortera poddar enligt kategorier för att hitta en ny favorit inom ett ämne som du är intresserad av.

Kika på vilka poddar som var mest populära på iTunes i maj 2023 här nedan. Info hämtad från Poddtoppen.

Första plats

Vad Fan Hände?  De två influencers Alice Stenlöf och Klara Elvgren pratar om allt från dejting och kändisskap till livet och känslor. Nya avsnitt varje onsdag. Första avsnittet sändes den 5 april 2023, en väldigt ny podd med andra ord.

Andra plats

Ursäkta. Komikerna Johanna Nordström och Edvin Törnblom pratar om allt och inget på ett avslappnat och roligt sätt. Nya avsnitt varje torsdag. Första avsnittet sändes den 31 mars 2020. Under 2022 fanns även showen Ursäkta Live att se på flera arenor runt om i landet.

Tredje plats

P3 Dokumentär. Dokumentärer om olika händelser. Du får veta mer om allt från uppmärksammade rättsfall till popstjärnors liv och karriärer, plus allt där emellan. Nya avsnitt varje torsdag. Första avsnittet sändes den 5 maj 2005 (!). En riktig långkörare.

Fjärde plats

Högt i tak. Ännu en influencerpodd där det mesta i livet avhandlas. Med Sanna Guidetti och Rosanna Charles. Nya avsnitt varje torsdag. Första avsnittet sändes den 20 april 2023. Ett väldigt färskt bidrag till poddutbudet. 

Poddars nutid och framtid

Det verkar som att torsdagar är en populär dag för poddsläpp, samt att poddlyssnarna på iTunes är intresserade av allt från skvaller till viktiga händelser. En annan slutsats är att intresset för nystartade poddar är stort och att de första avsnitten ofta drar stor publik. Vilka poddar som är framtidens långkörare återstår att se.

 

Last modified: maj 15, 2023
Close