Written by 1:18 e m Film

Över 100 år med Nordisk Film

Visste du att Nordisk Film har producerat filmer och serier i över 100 år? Ja, tiden går fort när man har roligt. Blicka in i 100 år av produktion och idéer.

Det finns få nöjen som når till så många människor. Att se på film och serier är något som nästan alla människor gillar, eller åtminstone har en åsikt om. Filmens värld är oändlig, och det finns en fascinerande variation för att ge alla något att titta på. Vilken är din favoritfilm? Kanske du är en som gillar klassikerna? Och kanske vill du se filmer baserade på dina favoritböcker?

Nordisk Film har producerat film sedan 1906, och har faktiskt några av världens äldsta fortfarande aktiva filmstudior. De är dessutom världens äldsta verksamma filmbolag över huvud taget. Hur började det och var är vi nu?

En ikon som lever vidare

Det börjar i ett samhälle som heter Valby, strax utanför Köpenhamn. Ole Olsen grundar där Ole Olsens Filmfabrik som snart byter namn till Nordisk Film Kompagni, och producerar stumfilm som blir känd och såld i hela världen. Du har säkert stött på den kända logotypen: en isbjörn ovanpå en jordglob. Det är fortfarande logotypen för Nordisk Film och Egmont.

Första världskriget tar hårt, trots att det gått så bra för filmbolaget under de tidigare åren. Under 1926 blir det en omorganisering när Nordisk Film Kompagnis flesta aktier blir sålda till Carl Bauder. Framåt 1950-talet är Nordisk Film tillbaka i att producera intressanta filmer. Regissör Erik Balling skapar 1956 Danmarks första färgfilm.

Erik Balling och föregångaren till Jönssonligan

Vem har inte skrattat sig igenom Jönssonligans förfärliga upptåg? Men visste du att föregångaren, och en stor inspiration till Jönssonligan, kommer från den danska filmserien Olsenbanden? Erik Balling har 1967 blivit verkställande direktör på Nordisk Film, efter att ha fått sin film Qivitog nominerad till en Oscar.

Under 1968 regisserar Erik Balling den första filmen i en lång rad av spännande och komiska filmer om Olsenbanden och deras upptåg. I likhet med Jönssonligan så går Olsenbandens planer oftast i stöpet, bytet går förlorat och ledaren, Egon Olsen, hamnar tillbaka i fängelset. Varning för Jönssonligan skapades först 1981. Erik Balling var också med och skrev manus till de två första Jönssonliganfilmerna, baserat på Olsenbanden, så klart.

En förlust och en push in till framtiden

En misslyckad start inom tv-produktionen år 1984, där Nordisk Film tillsammans med andra danska mediekoncerner startar en tv-station som tvingas stänga efter bara två år, får dock inte Nordisk Film att tappa siktet. Redan 1988 är de fullt aktiva med att producera material till lokala tv-stationer.

Nordisk Film slår sig ihop med Egmont år 1992. Det blir ett stort uppsving och produktionen kan utökas ytterligare. Senare gör de också samarbeten med Sony PlayStation, något som fortfarande är aktuellt.

Nordisk och svensk film hos Filmstaden

2018 öppnar den första biografen ägd av Nordisk Film i Sverige. Men vi har kunnat se deras produktioner, samt andra klassiker, på bio långt innan dess. Filmstaden, numera också sammankopplad med SF Bio, är Sveriges största biografkedja. De äger en mängd biografer i hela Sverige. Precis som Nordisk Film så har Filmstaden aktivt jobbat med att producera och visa film i över 100 år.

Filmstaden öppnade 1919, och började filma redan innan lokalerna hunnit bli färdigbyggda i Råsunda i Stockholm. Viktor Sjöström regisserade Körkarlen, baserad på en Selma Lagerlöf-berättelse. Det var också på Filmstaden som Greta Garbo, eller Greta Gustafsson som hon hette då, fick sin första stora roll i Gösta Berlings saga (Mauritz Stiller, 1924).

Nordisk filmhistoria är verkligen rik. Succéer och fiaskon finns, som i alla filmkulturer. Nästan alla av Sveriges största regissörer under 1900-talet har någon anknytning till Filmstaden. Några kända svenska filmer som spelats in på Filmstadens områden och i deras ateljéer, är bland annat:

  • Intermezzo (Gustav Molander, 1936)
  • Kris (Ingmar Bergman, 1946)
  • Det sjunde inseglet (Ingmar Bergman, 1956)
  • Att angöra en brygga (Tage Danielsson, 1965)

Pippi Långstrump på de sju hav

Last modified: maj 15, 2023
Close