Written by 12:38 f m Ljudböcker, Podcast, Streaming

Bästa sommarpratare 2020 – Dessa 13 avsnitt får du inte missa!

Vill du gråta, skratta, känna dig inspirerad eller bli fascinerad? Då bör du kolla in årets sommarpratare. Sommar i P1 har sänts sedan 1959 och hela idén med programmet är att bjuda in aktuella personer i Sverige som får varsin dag att prata om valfria ämnen och välja till valfri musik. Under de 61 år som programmet sänts har naturligtvis vissa sommarvärdar varit mer uppmärksammade än andra. Så är även fallet under sommar i P1 2020. Om du inte hunnit välja ut vilka värdar du ska lyssna på bör du läsa vidare. Vi går igenom årets bästa sommarpratare 2020!

1. Micael Bydén Sommarprat 2020

Micael Byden
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Micael Bydén, som Sveriges överbefälhavare, är den man som ansvarar för landets säkerhet. I Micael Bydéns sommarprat berättar om sitt liv, både om sitt arbete, sina erfarenheter och livshotande upplevelser, men också om sitt privatliv och sin familj. Han var själv med och sjöng med fältartiserna i Pridefestivalen 2017 och står upp för kvinnors rättigheter.

2. Greta Thunberg Sommarprat

Greta Thunberg
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Det mest lyssnade sommarprat under 2020 är hittills Greta Thunberg. Inte helt otippat kanske. Denna klimataktivist på endast 17 år har gjort sig världsberömd för sitt hårda arbete mot klimatkrisen. I sommarpratet 2020 berättar Greta om sin resa med båt över till USA, vilka hon mötte och vad hon vädjade världens ledare till. Programmet har haft miljonpublik och avsnittet är även det som fått flest reaktioner online. Hennes huvudsakliga budskap under FN-mötet var ”We do not accept these odds”. Greta berättar även om det hon upptäckte längsmed USA-resan. Som de döende barrskogarna i klippiga bergen, eller att USA, trots att det är världens rikaste land, inte har mer än ett par vindkraftverk och några solpaneler. Och ändå reste Greta och hennes pappa i elbil genom 37 stater.

3. Anders Tegnell Sommarprat

Anders Tegnell
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

I toppen av listan hittar vi såklart Anders Tegnell och sitt sommarprat 2020. Om du inte hade hört talas om Anders Tegnell förra året, har du förmodligen rätt så bra koll nu. Han är Sveriges mest kända röst om coronaviruset och dess spridning. Som stadsepidemilog hos Folkhälsomyndigheten sedan 2013, har han blivit mycket uppmärksammad för den ”svenska modellen” gällande hur Sverige har tacklat coronaviruset. Anders Tegnells sommarprat börjar i Spanien, härifrån får Tegnell sitt första meddelande gällande ett nytt smittsamt virus från Kina. Hans första reaktion var dock inte oro. Dock skulle han snart komma att förstå hur omfattande det här viruset skulle bli och hur många offer det skulle skörda.

4. Anders Borg Sommarprat

Anders Borg
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Anders Borg var Sveriges finansminister mellan 2006 och 2014 och är bland annat känd för att ha lotsas Sverige igenom finanskrisen 2008. I sitt sommarprat 2020 berättar han om sitt liv i politiken, om olika livskriser, om coronaviruset samt om hur livet kan förändras när man gifter sig efter 50-års ålder. 

5. Linda ”Miss Li” Karlsson Sommarprat

Linda Karlsson, mer känd som Miss Li, är en sångare och pianist och blev bland annat utsedd till Årets Hållbara Artist på Grammisgalan 2020. I sitt sommarprat berättar Linda Karlsson om sin bakgrund i en arbetarklassfamilj och om hur det gett henne kraft i sitt artistskap. Linda har även en kronisk ledsjukdom och har mött en hel del svårigheter längsmed resan. Men nu är hon tillbaka och som hon säger själv har hon alltid brunnit för att sjunga och spela musik – ”Att jobba 23 timmar om dygnet för att kanske kunna stå på scenen i 60 minuter vid dagens slut”.

6. Gry Forsell Sommarprat

Hon är känd för att leda Mix Megapols morgonprogram sedan 16 år tillbaka och även för att ha hållit i sommarkrysset i TV4. Gry Forsells sommarprat 2020 är ett av de mest lyssnade avsnitten. Här skildrar hon sin egen uppväxt i Luleå och berättar om hur hon brukade följa med sin mamma till hennes jobb på Radio Norrbotten. I programmet berättar hon även om hur obegripligt det var att få höra att kollegan och den nära vännen Adam Allsing gått bort i sviterna av coronaviruset. 

7. Therese Lindgren Sommarprat

Therese Lindgren
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Bland de yngre lyssnarna har influencern och Youtubern Therese Lindgrens sommarprat blivit otroligt populärt. Therese Lindgrens Youtube-kanal började med kärleken till smink. Therese la upp korta sminkvideos på Youtube och fick snart otroligt respons. Men allt var inte så bra som det verkade. Anledningen till varför Therese ens hamnade på Youtube grundar sig i en lång och svår historia om panikångest, depressioner och kontrollbehov.

8. Lena Endre Sommarprat

Lena Endre är utan tvekan en av Sveriges mest omtyckta skådespelare. I sitt sommarprat berättar hon dels om hur det var att träffa sin biologiska pappa för första gången, som 30-åring. Men hon går även in på det politiska läget i världen och pratar om existentiella frågor.

9. Klara Zimmergren Sommarprat

Få skådespelare och komiker har fått oss att skratta så mycket som Klara Zimmergren. I sommarpratet 2020 är det dock inget humoristiskt ämne som belyses, utan skilsmässor och separationer. Men som det humorproffs hon är lyckas Klara varva in måttliga mängder skratt. Detta är inte första gången Klara Zimmergren är sommarpratare. Innan har hon pratat i P1 sommar om ofrivillig barnlöshet samt tillsammans med tidigare humorkollegan Mia Skäringer, då om hur glädje och sorg många gånger kan vara samma sak.

10. Ulf Lundell Sommarprat

En av Sveriges största artister och även en stark kulturprofil i landet är Ulf Lundell. I maj 2020 släppte Ulf boken Vardagar 3, en bok som är byggd från sin egen dagbok från 2019. Boken är den tredje i en serie. På grund av coronaepedemins spridning tvingades han ställa in sin planerade turné som skulle fallit in nu under sommaren.

11. Mona Sahlin Sommarprat

Sommarpratare Mona Sahlin den före detta partiledaren för Socialdemokraterna, berättar om livet inom politiken i över 40 år. Hon går även in på makten och den korruption som finns inom politiken. Med sin erfarenhet inom politiken och offentlighetens ljus, går Mona även in på områden som beroendet av offentligheten. Att makten alltid korrumperar och att hur farlig längtan efter makt kan vara. Även här i Sverige. 

12. Hedda Stiernstedt Sommarprat

För dig som inte känner till Hedda Stiernstedt kanske du känner till namnet Nina Löwander eller serien ”Vår tid är nu”? Skådespelaren och sommarprataren Hedda tar med oss på ett känslospäckat program som rör vänskap. Och vad som händer när en vänskap tar slut.

13. Betlehem Isaak Sommarprat

Betlehem Isaak är dotter till den fängslade journalisten Dawit Isaak. Som sommarpratare 2020 berättar hon att hon vet att hennes pappa är vid liv. Vi får även följa med Betlehem till sin barndom, om hur det var att växa upp utan en pappa. Sommarpratet handlar om Sverige och Eritrea, rasism, Betlehems drömmar och mycket mer.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Last modified: december 2, 2022
Close