Twitch Livestream

Written by 10:05 f m Gaming, Test

Twitch – det nya sättet att livestreama gaming

Twitch är en streamingtjänst som fokuserar mycket på spel. Företaget startades under 2011 och idag har sidan mer än 15 miljoner användare som befinner sig inne hos Twitch dagligen. Här samlas mängder av tv-spels- och datorspelsnördar för att streama massor av spel, men också för att filma och ladda upp videor när spelarna själva lirar. Det är inte allt du kan göra här. Twitch skiljer sig en del åt från andra streamingtjänster eftersom man byggt upp som ett community på sidan där alla som streamar kan träffa nya kontakter. Du kan hitta mängder av olika chattar och forum, exempelvis för att snacka mer om ett särskilt spel, eller för att prata om musik.  

Men vad gör man på Twitch förutom att spela datorspel?

Twitch lockar mängder av människor, inte bara på grund av sajten är en plattform för just TV- och datorspel. Men för att materialet som läggs upp är oredigerat och live. Många gillar spänningen med att se det riktiga livestreamingen. Dessutom är många populära Twitch-användare roliga, har karismatisk karaktär och showar för den som tittar. Alla är naturligtvis inte humoristiska naturbegåvningar. Vissa användare har tagit sig lång väg genom att vara grymma spelare. Det finns faktiskt en hel del pengar att tjäna på att streama hos Twitch. Ett exempel på en mycket framgångsrik spelare är Tyler (Ninja) Blevins.

Ninja Twitch – spelaren som blev miljardär

Tyler, även kallad Ninja, Blevins har varit en aktiv spelare sedan 2011. Från början lirade han Halo 3 och efter flera framgångsrika år spelandes för bland annat Cloud9, Team Liquid och Luminosity Gaming, började han streama 2011. Under åren som datorspels-streamare har Tyler hunnit samla på sig en hängiven tittarskara. I nuläget har han över 14,5 miljoner följare och 23,4 miljoner prenumeranter på sin YouTube-kanal. Hos Twitch har Ninja gjort sig välkänd, han slog bland annat tittarrekordet under 2018 då han spelade Fortnite med Drake, Travis Scott och Juju Smith-Schuster. Så många som 635 000 människor kollade på spelet i realtid. Läs mer om de 10 mest populära Twitch streamers.

Idag tjänar Ninja cirka fem miljoner kronor varje månad, endast i intäkter från YouTube. Därtill drar han in ytterligare 5,5 miljoner från Twitch och lite annat smått och gått. Årsinkomsten ligger på stadiga 16,1 miljarder. På att spela.

Twitch – Perfekt för dig som vill skapa

För kreatörer som älskar spel, musik och film är Twitch en otroligt social och bra plattform. Här kan du snabbt och lätt skapa en profil, lägga upp en avatar samt fixa en personlig banner. Sedan är det bara att börja göra det du gillar mest, oavsett om det är att ladda upp musik du gjort, eller kolla när dina favoritspelare tar sig genom nya banor. Det är enkelt att chatta under spelens gång i Twitch eftersom det finns kommentarsfunktion där du direkt kan ha kontakt med de som streamar samtidigt som dig. Vi vet att det förmodligen lockar att börja streama när du spelar, men tänk på att du aldrig kommer tjäna några pengar om du endast streamar för att tjäna pengar. Om du gör det som du tycker är roligt och är dig själv, kommer du dra till dig din målgrupp och på så vis lyckas.

Twitch Prime

Twich Prime är streamingsajtens premiumupplevelse med massor av extra. För en månadskostnad på 5,99 $ ingår mängder av bonusspel samt extramaterial som inte finns på vanliga Twitch. Om du skaffar Amazon Prime ingår även Twitch Prime under prövotiden. Amazon är ägare till sajten Twitch.

Fördelen med att skaffa Twitch Prime är alla de gratis spel som inkluderas i medlemskapet. Spelen sparas så att du kan spela när du vill. Det bästa av allt är att du får nya spel varje månad, liksom ny utrustning som vapen, karaktärer och uppgraderingar. Även om det är bekvämt att streama och slippa spara massor av spel på hårddisken, kan det ändå vara kul med riktiga spel som du får spara. Med Twitch Prime får du alltså möjlighet att ladda ner riktiga spel till din dator och spara dem, för alltid. 

Twitch app

För dig som alltid vill ha spel nära till hands bör du se till att ladda ner Twitch appen. Via appen har du alltid tillgång till streaming av alla dina favoritspel. Dessutom kan du snacka med favoritspelarna och andra besökare genom chatten.

Livestreaming

Så startar du ett Twitch-konto

För dig som också vill vara med och livestreama datorspel eller tvspel behöver du först och främst registrera dig hos Twitch. Därefter är det bra att fixa rätt mjukvara så att streamingen fungerar optimalt. OBS Studio (Open Broadcast Software) används mycket och fungerar när du vill ha en livestream eller liknande. Programvaran är kostnadsfri och gör det möjligt att exempelvis lägga till bilder, text eller webbkamera på dina sändningar för att göra de mer personliga. 

Så börja med att ladda ner OBS och installera programvaran. Därefter öppnar du inställningar och klickar på ”Streama” och välj Twitch som operatör.

Därefter öppnar du upp Twitch på datorns sökfält och klickar sedan uppe till höger på instrumentbrädan. På menyn klickar du på inställningar och sedan ”Stream Key” eller ”Streaming nyckel”. Klart!

Inne hos Twitch kan du nu börja livestreama eller streama datorspel, tvspel och kolla när andra spelar. Du kan dessutom själv börja streama det du gör, exempelvis när du testar ett nytt spel. 

Musik, e-sport och spel

Hos Twitch finns mer än massor av spel, här kan du även kika in för att lyssna på musik (eller för att lägga upp egen musik). Du kan även klicka på kategorin E-sport. Det kan onekligen låta som en avdelning för sporten. Men nej, här samlas livematcher mellan spelare. Du som älskar spel kan alltså klicka in för att se favoritlaget möta någon annan i livestreamad e-sport. Populära spel som League of Legends, Fortnite, Fifa och många fler går att ta del av.

Fördel med Amazon Prime

Om du vanligtvis gillar att kolla på filmer och serier och tidvis beställer något från Amazon, ja, då kanske det är bättre att skaffa Amazon Prime. Då ingår nämligen Twitch Prime också. Detta innebär att du helt plötsligt får tillgång till massor av filmer, spel, musik och serier och alla andra förmåner som det innebär att vara kund hos Amazon. Några av förmånerna som Amazon Prime kund är bland annat:

  • Fri leverans när du handlar hos Amazon
  • Utvalda erbjudanden samt 30 minuters försprång på Lightning Deals
  • Över två miljoner låtar, helt reklamfria
  • Prisbelönta filmer och serier
  • Gratis spel hos Twitch Prime
  • Gratis läsning – tusentals böcker, serietidningar och magasin

Priset för Amazon Prime är vanligtvis 5,99 $ men första veckan är gratis och följande sex månaderna kostar endast 2,99 $ per månad. Billigare än att åka på böter för att ha laddat ner olagligt..

Etiketter: , , , , Last modified: augusti 3, 2021
Close