Poddcast

Written by 11:34 e m Podcast, Test

Bra poddar – hitta de bästa poddarna 2020

Podd, poddar och podcast, kärt barn har många namn. För dig som också älskar att lyssna på program och lära dig nya saker vill du förmodligen hitta de bästa poddarna 2020. För det dyker ju ständigt upp nya podcast som är intressanta, samt äldre podcast som fått sig ett uppsving. Oavsett om du gillar att lyssna på skvaller, mordgåtor, mysterium eller träningsprogram, finns något för alla. Vi ger dig tips på bra poddar inom flera olika kategorier, häng med!

Politiska poddar

Det är alltid viktigt att hålla sig à jour med vad som händer i världen och vad är väl bättre än att lyssna på politiska poddar? Det finns flera stora podcast i Sverige som du enkelt kan streama gratis hos exempelvis Spotify. Några av de största politiska poddarna just nu är bland annat:

Det politiska spelet
 • Det politiska spelet. Med programledaren Henrik Torehammar i spetsen blir det kul och intressant att lära sig mer om svensk inrikespolitik. Tillsammans med politiska bevakarreportrarna Tomas Ramberg, Fredrik Furtenbach och My Rohwedder får du följa med i fördjupande samtal om inrikespolitiken. 
 • Kongressen. Ytterligare en otroligt bra politisk podd fast där temat istället är amerikansk politik. Programmen handlar om den amerikanska inrikespolitiken och podden är på svenska.
 • Interasistmen. En podcast som fokuserar på att granska Sverigedemokraterna.

Det finns en rad andra alternativ, både om politik i Sverige och utlandet samt förgreningar som kan vara intressanta för dig som gillar politik. 

Bra poddar inom thriller

Thriller och skräck är onekligen kategorier som man antingen älskar eller hatar. Oftast finns inget mellanting. För dig som letar efter bra poddar inom thriller och skräck finns det flertalet att välja bland, både engelska och svenska. Den största skräckpodden i Sverige är utan tvivel Creepypodden. Här är några av de bästa poddarna inom thriller.

Creepypodden
 • Creepypodden. Denna skräckpodd drivs av Jack Werner, en internetjournalist och såklart hängivet skräck-fan. Creepypodden lanserades 2015 och har sedan dess hunnit bli en av Sveriges största poddar – oavsett kategori.
 • Spöktimmen. En annan storfavorit bland oss som älskar skräckberättelser. Den här podden drivs av Jenny Borg och Linn Larsson. Förutom att podden är fylld med läskigheter är podcasten även fokuserad på sanna kriminalfall. 
 • Fruktan. Detta är utan tvekan den äldsta skräckpodden i Sverige som lanserades 2011. Fruktan är ett slags författarkollektiv med tema skräck, fantasi och sci-fi. Historierna är mer skönlitterärt skrivna och upplästa än i Creepypodden.
 • Vargtimmen. Denna skräckpodd är lite annorlunda utformad än övriga på listan eftersom Vargtimmen inte är berättelser. Istället diskuterar de två poddgrundarna Tomas och Lasse diverse mysterier och berättelser samt olösta fall.

Det finns även flertalet amerikanska skräckpoddar som blivit uppmärksammade, bland annat:

 • The no sleep podcast. En amerikansk skräckpodd som är betydligt mer teatralisk än övriga poddar med ljudeffekter.
 • Anything Ghost. Den här skräckpodden är till för dig som vill höra riktiga berättelser. Poddens värd, Lex Wahl, läser upp följarberättelser på ett enkelt sätt. Perfekt att leva sig in i en mörk novemberkväll..

Historia – här är de bästa poddarna

Gillar du historia? Då väntar extremt många välproducerade podcast för dig. Historia kan många gånger kännas som ett tungt ämne, något du verkligen måste lyssna noga på för att förstå. Dock finns det oerhört många bra podcasts som lär ut historia på ett enkelt, roligt och kreativt sätt. Här är våra favoritpoddar inom historia:

Historiepodden
 • P3 Historia. P3 med Sveriges Radio levererar mästarpodd efter mästarpodd, precis som med P3 Historia. Programmet handlar om kända och viktiga personer genom tiderna. Du får lära känna allt från Djingis Khan till Frida Kahlo och många fler. Avsnitten är teatraliska, något många gillar.
 • Svenska Folkets Historia. Den här podden drivs av folkkära Anders Lundin där han, tillsammans med en gäst, går igenom viktiga händelser i den svenska historian. Men inte ur kungars perspektiv, utan genom ögonen hos vanliga människor, som du och jag.
 • Röster om Black Lives Matter. En podcast som handlar om strukturell rasism, historien bakom och mycket mer.
 • Historiepodden. Historiepodden är tvivellöst än av de mest omtyckta historiepoddarna i Sverige. Podden är grundad och drivs av gymnasielärarna Daniel Hermansson och Robin Olovsson. Varje vecka bjuds det på ett nytt spännande och intressant historieavsnitt med totalt inaktuella händelser.

Bästa podden för berättelser – dessa måste du testa

Ibland är det skönt att slippa tänka på sitt eget liv och bara lyssna på någon annans historia. Det finns många olika typer av podcast inom just berättelser. Här listar vi både verkliga berättelser men också podcasts med humoristiska berättelser.

Skäringer mannheimer podd
 • P3 Dokumentär. En av Sveriges största podcast är såklart P3 Dokumentär, en podcast som skildrar gamla händelser och som gräver i polisarkiven.
 • P3 Verkligheten. Också en produktion från P3 är Verkligheten, en podcast där riktiga människor får berätta om händelser som på något sätt förändrat deras liv. Här varvas både solskenshistorier med hemska människoöden.
 • P3 Dystopia. Om du vill ha ett intressant och på många sätt läskigt program att lyssna på bör du sätta på Dystopia, en podcast från P3. Dystopia skildrar berättelser och framtidsscenarion som kan komma att ske, om vi inte ändrar på oss.
 • Skäringer Mannheimer. Sveriges största kommersiella podd tillhör ingen mindre än Anna Mannheimer och Mia Skäringer. På ett kärleksfullt, humoristisk och många gånger rörande sätt pratar Mia och Anna om sådant som händer i deras liv. Men podden tar även upp viktiga ämnen gällande kvinnors rättigheter.

Bra podd för träning och kost

Behöver du hitta inspiration till att äta bättre och komma igång med träningen igen? En riktigt grym podcast kan göra all skillnad. Här är några stora favoriter av bra poddar inom träning och kost.

 • Styrkelabbet. Detta kan vara en av Sveriges största podcast inom just styrketräning. Styrkelabbet drivs av Daniel Richter och Philip Wildenstam och handlar om allt som rör styrketräning, från träningspass och kost till maskiner på gymmet och mycket mer. 
 • Träningspodden. Träningspodden är den största podden i Sverige inom träning och kost. Podden drivs av Jessica Almenäs och Lovisa Sandström. I avsnitten varvas kost- och träningstips med berättelser från poddvärdarnas liv.
 • Food Pharmacy podden. Food Pharmacy podden är, som du säkert förstått, en förlängning av den populära boken med samma namn. Podcasten handlar mer ingående om saker som goda bakterier, tarmfloror och annat du behöver veta för att äta dig frisk.

Yoga och personlig utveckling

Yoga är en trend som aldrig tycks dö ut. Istället verkar fler människor än någonsin börja med yoga. Oavsett om du själv har utövat yoga under lång tid eller kanske aldrig någonsin satt din fot på en yogamatta, finns mängder av bra podcast inom yoga och personlig utveckling som garanterat kommer öka motivationen. Här är några storfavoriter:

 • Monday Mantra. Den här peppiga podcasten drivs av influencern Josefin Dahlberg. Varje måndag släpps ett nytt avsnitt där du får öva på nya mantran och må bättre i dig själv. 
 • TEDTalks Health. TED Talks har varit omåttligt populära under lång tid, det är helt enkelt videor där kunniga människor inom en rad olika områden utbildar och informerar om olika saker. TEDTalks Health är en podcast där temat är hälsa. 
 • Yoga Girl – conversations from the heart. Rachel Bråthén är värd och grundare för Yoga Girl, både varumärket och podcasten. I sina avsnitt pratar Rachel om olika saker som rör personlig utveckling, yoga och meditation. Ibland bjuder Rachel även in gäster till podcasten. 

Poddar på poddtoppen

Om du letar runt efter nya podcast att lyssna på, men saknar preferenser, kan du alltid kolla hos oss, med jämna mellanrum under fliken podcast. Här listas tydligt vilka podcast som är störst i Sverige just nu hos Itunes. För tillfället ser listan ut så här (kom ihåg att resultatet ser annorlunda ut om du exempelvis kollar på Spotifys största poddar):

Sommarpratare Niklas Adalberth
 1. Sommar & Vinter i P1. Sommarpratare kan man väl aldrig få nog av? Till sommar & vinter i P1 bjuds viktiga profiler i Sverige in för att berätta om något som format dem. 
 2. P3 Dokumentär. Som vi nämnde ovan är P3 Dokumentär den största dokumentära podden i Sverige.
 3. Mellan Himmel och Jord. Denna humoristiska podd drivs av inga mindre än killarna från Youtubefenomenet JLC. Det är alltså Carl, Jonas och Lucas som står för snacket i podden, vars avsnitt handlar om just allt mellan himmel och jord. Alltid med en komisk tvist!
 4. Rättegångspodden. Älskar du true crime kommer du avguda Rättegångspodden. Den här podcasten återberättar om uppmärksammade brott. Du får ta del av äkta ljudinspelningar, något som gör podden särskilt bra.
 5. Ursäkta. Ursäkta är en humoristisk podcast som drivs av ståuppkomikern Johanna Nordström samt Youtubern Edvin Törnblom. Ibland varvas avsnitten med att gå igenom det senaste skvallret samt pratar om vad som hänt på sistone. Podden är lättsam och rolig!

Humoristiska podcasts

Ibland vill man bara sätta på något som får en att skratta. Det finns tursamt nog många bra podcast som är humoristiska, här är några av de bästa 2020:

alex och sigge podd
 • Alex & Sigge. Det svenska radioprogrammet med Alex Schulman och Sigge Eklund i spetsen släpps varje vecka. Avsnitten är humoristiska och programmet är ett av de största i Sverige med så många som 160 000 lyssnare varje vecka.
 • Filip & Fredrik. Ett roligt program där Filip Hammar och Fredrik Wikingsson underhåller lyssnare med roliga samtal, ibland med gäster.
 • Frågar åt en kompis. Vad du än vill veta kommer du förmodligen få reda på det i podcasten Frågar åt en kompis av Keyyo och Hampus. Ja, vi menar verkligen vad du än kan tänka dig, som ”Kommer pennors bläck från bläckfiskar?”.
 • Så fungerar det. Anders och Måns har återigen gaddat ihop sig och startat en riktigt rolig och lärorik podd, Så fungerar det. I avsnitten får lyssnare skicka in frågor som Anders och Måns sedan gör allt för att hitta svaret på.
Tips på bra poddar?

I detta inlägg kan du hitta tips på bra poddar som passar dig allra bäst, utifrån olika genre så som humor, business, historia och träning.

Etiketter: , , Last modified: augusti 3, 2021
Close