Written by 2:29 e m Film, Mjukvara, Serier, Streaming, TV, Video

Disney Plus Sverige – Allt du behöver veta!

Senast uppdaterad: 2022-12-27

Vill du uppleva nostalgin i att se gamla Disney filmer? På Disney Plus Sverige finns mängder av filmer och serier från Disney, såväl klassiker som nya titlar. Disney Plus har funnits utomlands i flertalet år – streamingtjänsten lanserades i USA under slutet av 2019. Omkring ett år senare, den 15:e september 2020, kom tjänsten till Sverige – och svenskarna har snabbt visat stor uppskattning.

Disney Plus är perfekt för dig som älskar Disney filmer eller Disney klassiker. Du får tillgång till ett obegränsat antal Disney filmer i Sverige och även möjlighet att kolla på spännande, exklusiva dokumentärer från Disney, Pixar, Star Wars (Lucasfilms), National Geographic, Marvel och Star.

Disney Plus Sverige pris

När The Walt Disney Company först lanserade sin streamingtjänst i Sverige kunde man välja mellan att betala 69 kronor i månaden eller 689 kronor för ett helt år. Detta koncept finns kvar än i dag, men företaget har valt att höja priset sedan dess.

I dag kostar tjänsten 89 kronor i månaden, men om du väljer att signa upp dig för ett helt år betalar du i stället ett årsabonnemang på 890 kronor. Detta innebär att du får tolv månader till priset av tio, och en månadskostnad om ungefär 74 kronor. Jämfört med många konkurrerande streamingtjänster är detta att betrakta som ett lågt och förmånligt pris.

Streama Disney klassiker

Vid lansering hade Disney Plus omkring 500 filmer och 7 000 tv-serieavsnitt i sitt utbud. Sedan dess har det tillkommit fler och nya titlar inom en lång rad olika genrer – allt från populära barn- och tonårsserier från Disney Channel till hyllade filmer och Disney klassiker.

Alla har vi en Disney klassiker vi tycker särskilt mycket om. Vissa älskar riktiga klassiker såsom produktionerna Snövit, Lejonkungen eller Tarzan, medan andra älskar de nyare, mer digitala varianterna, som Frost. Via denna tjänst kan du streama din favorit, oavsett om det är en klassiker eller en nyare produktion.

Disney klassiker lista

Nedan har du en lista på de Disney klassiker som vi tycker är ett måste att streama för lite nostalgi när du planerar att skaffa Disney Plus Sverige.

 1. Lejonkungen 
 2. Aladdin
 3. Tarzan
 4. Skönheten och Odjuret
 5. Dumbo
 6. Den lilla sjöjungfrun
 7. Djungelboken
 8. Robin Hood

Moderna Disney filmer

Samtliga av filmerna listade ovan är gamla klassiker. Den senaste titeln i listan, Robin Hood, släpptes redan 1999. Sedan dess har det hunnit komma en lång rad nya Disney filmer. Några av de mest populära titlarna, som du hittar hos streamingstjänsten, är dessa:

 • Zootropolis
 • Toy Story
 • Upp
 • Insidan Ut
 • Råttatouille
 • Frost
 • Vaiana
 • Hitta Nemo
 • Röjar Ralf

Många av Disneys nyare filmer är egentligen producerade av andra filmproducenter, som bland annat Pixar. Numer äger Disney många av de stora bolagen, som Pixar, Star Wars (Lucasfilms) och Marvel. 

Så skaffar du Disney Plus Sverige

Blir du lockad av att se någon av titlarna listade ovan? Samtliga, och mycket mer därtill, finns inom nära räckhåll på Disney Plus Sverige. Att skaffa ett abonnemang är enkelt. Det enda du behöver göra är att besöka deras hemsida, ange din mailadress och upprätta ett lösenord.

Därefter väljer du vilken typ av abonnemang du vill ha – med betalning per månad eller per år. Det sistnämnda alternativet blir cirka 15 kronor billigare i månaden. När du registrerat ett konto och valt ditt abonnemang kan du navigera dig runt i det enorma utbudet av Disney filmer och välja den titel som lockar dig mest.

Internationell succé för streamingtjänsten 

Att vi älskar Disney Plus i Sverige råder det inga tvivel om. Den 15:e september lanserades alltså Disney+ i Sverige, men även andra länder fick bekanta sig med den då nya tjänsten. Däribland övriga Skandinavien, Island, Portugal, Belgien och Luxemburg.

Lite senare spred sig tjänsten även till andra kontinenter. I Sydamerika, till exempel, lanserades tjänsten den 17:e november 2020. Tjänsten blev snabbt en stor, internationell succé. År 2021 hade den totalt 118 miljoner användare globalt.

Snyggt gränssnitt hos Disney Plus

Disney Plus Sverige har ett väldigt snyggt och tydligt utseende där du enkelt kan klicka på olika kategorier när du vill börja streama film. I webbplatsens toppmeny kan du enkelt välja mellan kategorierna ”Filmer”, ”Serier” och ”Originals”. I den sistnämnda kategorin hittar du nyproducerat och exklusivt innehåll från streamingtjänsten. Du kan därtill välja att endast visa innehåll från Disney, Pixar, Marvel eller Star Wars (Lucasfilms).

Streamingtjänsten är anpassad för en lång rad olika enheter. Exempelvis kan du ladda ned en applikation till såväl smart-tv som smartphone och surfplatta. Det går självklart lika bra att titta via webbläsaren på dator, mobil eller surfplatta.

Disney plus sverige

Andra stora fördelar med Disney+ är bland annat:

 • Du får ett enormt bibliotek till en väldigt låg kostnad, jämfört med många konkurrenter.
 • Du kan titta på såväl gamla Disney klassiker som nyare produktioner och även dokumentärer. Förutom tecknat och animerat finns även filmer för en vuxen publik.
 • Använder du Dolby Vision ser du allt material i 4K HDR.

Finns några nackdelar?

Priset är lågt, du får ett enormt utbud att titta på och tillgång till såväl Disney som Pixar, Marvel, Star Wars och National Geographic. Men finns det några nackdelar? Eftersom Disney Plus Sverige är en streamingtjänst med fokus på just gamla och nya Disney filmer är tjänsten till stor del anpassad för yngre publik.

Om du gillar tecknade och animerade serier är denna tjänst ett perfekt val, men här finns inget utrymme för stora serier och filmer från andra producenter som du kan hitta hos exempelvis Netflix.

Nackdelen kan alltså vara att du ofta behöver komplettera Disney Plus med en annan streamingtjänst för att hitta ett utbud som passar hela familjen. För dig som är mer intresserad av att streama sport, till exempel, rekommenderar vi att kolla här.

Personliga profiler för en åldersanpassad upplevelse

Med det sagt finns trots allt en rad filmer och serier främst anpassade för en äldre publik, såsom Die Hard och Avatar samt succéserier som Star Wars the Mandalorian och Family Guy.

Om du delar ett abonnemang med din familj är det en stor fördel att ni kan skapa en profil per person. På så sätt kan var och en få en upplevelse anpassad efter sin egen ålder. Ni behöver inte heller turas om att titta på era favorittitlar, då man med ett abonnemang kan streama på upp till fyra enheter samtidigt.

Tips på Disney filmer att se hos Disney Plus Sverige

Även om Disney filmer är gjorda för en yngre publik kallas filmerna inte ”familjefilmer” utan anledning. Även tecknade barnfilmer kan ha en djupare mening som endast en vuxen person förstår.

Många av filmerna har en tänkvärd sensmoral likväl som skämt som de allra yngsta inte uppfattar. Detta är det fina med Disney, att deras filmer berör oss alla, oavsett om du är 3, 20 eller 80 år. Nedan listar vi några storfavoriter som kan ses om och om igen.

1. Lejonkungen

Lejonkungen ligger garanterat högt upp på mångas listor över favoritfilmer. Disney filmer släpptes redan 1997 och dragit in så mycket som 986 miljoner dollar i intäkter. I filmen får vi följa med det lilla lejonet Simba, som föds som arvinge till den stora lejonkungen Mufasa. Den avundsjuke farbrodern Scar dödar Mufasa och får Simba att tro att det var hans fel.

Ung och vilsen flyr Simba lejonriket och växer istället upp med surikaten Timon och vårtsvinet Pumba. Tiden går tills den dag då barndomsvännen Nala hittar Simba och vädjar honom att återvända till lejonriket. Där har svälten härjat och hyenorna tagit över.

2. Toy Story

Den storslagna Pixar-animationen Toy Story gjorde snabbt succé när filmen släpptes 1995. Disney Filmens intäkter ligger på stadiga 361 miljoner dollar och har ett IMDB-betyg på 8.3 av 10.

I Toy Story följer vi pojken Andy, vars leksaker tycks börja leva så fort han lämnar rummet. Andys favoritleksak är cowboyen Woody, därför är han även leksakernas ledare. Men allt får sig en oväntad vändning när Andy helt plötsligt överraskas med en ny leksak – Buzz Lightyear. 

3. Insidan Ut

För ett par år sedan släpptes den härliga och känslofyllda Disney filmen Insidan Ut. Filmen är betydligt nyare än exempelvis Lejonkungen men har redan hunnit dra in 851 miljoner dollar i intäkter.

När den lilla flickan Jenny tvingas flytta från sin hemstad till San Francisco börjar känslorna att styra hennes liv. Känslorna glädje, vemod, rädsla, ilska och avsky skapar konflikter inuti Jennys huvud när hon ska börja i sin nya skola. Bara Pixar lyckas ge liv åt leksaker, bilar och ja, känslor. I Insidan Ut har varje känsla känslor.

4. Upp

Upp, ett annat mästerverk av Disney och Pixar, kom ut 2009. Filmen handlar om Carl Fredrickson som vid ung ålder träffar sin kärlek Ellie. Ellie, en kvinna med stor äventyrsanda, drog med Carl på de mest fantastiska äventyren under sina 70 år. Men en dag på ålderns höst dör Ellie, och Carl blir en bitter gammal gubbe.

Han har dock en sak kvar att göra, ett löfte han måste uppfylla – att få huset att flyga. Han knyter fast en enorm bukett med balkonger och huset lyfter från marken. Dock är Carl inte själv hemma, pojkscouten Russell på åtta år har råkat ta sig in i jakt på sin medalj. Tillsammans kommer de få uppleva livets äventyr och träffa pratande hundar och en konstig fågel som heter Kevin.

5. Hitta Nemo

En film som dragit in nästan lika stora intäkter som Lejonkungen är Hitta Nemo. Filmen handlar om clownfisken Nemo som råkar komma bort från sitt hus, en havsanemon, på havets botten. Längs en galen resa i havet träffar Nemo många nya vänner, bland annat Doris, en något glömsk palettkirurg. Till slut blir Nemo tillfångatagen och såld i en fiskaffär. Nu börjar pappa Marvins jakt efter att hitta Nemo.

6. Monsters Inc

Monsters Inc handlar, precis som namnet antyder, om monster. Dessa monster lever i en monstervärld vars energi genereras med hjälp av människors skrik och fasa. Monsternas syfte är alltså att skrämma människor så att de skriker. Skriken skördas sedan för att bli till energi i monstervärlden. Disney filmen är en riktig klassiker (för den nya generationen) och underbart upplagd som lämnar både vuxna och barn med insikten om att övervinna sina rädslor.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar Disney Plus Sverige?

Disney Plus kostar 69kr / månad. Men binder du upp dig på ett år är månadskostnaden endast 49kr/ månad.

När kom Disney Plus till Sverige?

Den 15e September lanserades Disney Plus i Sverige.

Kan man se Disney Plus med VPN i Sverige?

Ja, det kan man. Det finns flera företag som kan hjälpa till med det.

Etiketter: , , , , , , , , , Last modified: februari 13, 2023
Close