disney plus

Written by 2:31 f m Film, Serier, Video

När kommer Disney Plus till Sverige?

Allt om Disney Plus!

I dessa tider är mycket osäkert. Den dagliga vardagen har vänts upp och ner i och med den globala pandemin Covid-19, eller Corona som viruset också kallas i folkmun. Medan barn och ungdomar inte längre kan gå till skolan kan vuxna inte gå till jobbet som vanligt. Nedstängningen av hela samhällen har resulterat i ekonomiska svårigheter för många industrier, däribland restaurangbranschen och detaljhandeln. Industri som det däremot har gått riktigt bra för är streamingservice-industrin. De gamla klassikerna inom branschen känner de flesta till – vi snackar framförallt om Netflix, Viaplay och HBO. Från och med november år 2019 kom en stor jätte in i bilden, nämligen Disney Plus.

Som underförstått är tjänsten producerad av företaget Walt Disney, den välkända producenten av alla Disneyfilmer. Den har redan lanserats i många länder men har ännu inte kommit till Sverige. Disney meddelade att deras vision var att få 80 miljoner användare inom fem år av lanseringen, men har istället fått en rekordstart med 50 miljoner användare inom bara fem månader. Så när kommer Disney Plus till Sverige? För svensken som väntar på detta har Disney nu meddelat att tjänsten kommer att lanseras i Sverige i september i år. 

Bakgrund till Disney Plus 

Man kan undra varför Disney har valt att starta en tjänst i en industri med hög konkurrens. Bakgrunden till detta är att Disneys avtal med Netflix tog slut i 2019 och en tanke väcktes att starta en egen tjänst. Det är tack vare Disneys gigantiska varumärke som de har möjlighet att erbjuda filmer som andra streamingtjänster inte fått licens till. Walt Disney har nämligen redan avtal och andelar i flera stora produktionsbolag, däribland Walt Disney Productions (deras dotterbolag), Pixar, Marvel Studios och har delar i 21st Century Fox. Dessa är jättar inom filmbranschen vilket automatiskt ger Disney en otrolig fördel redan från början. 

Det finns några filmer som de ännu inte kan erbjuda, exempelvis några Marvel-filmer, då de redan ingått avtal med Netflix som streamar filmerna på deras tjänst. Redan år 2018 blev det klart att tjänsten skulle lanseras år 2019 och initialt planerades lanseringen till maj 2019. Man gick sedan ut med att lanseringen sköts upp till 12 november. Då lanserades tjänsten i USA, Kanada och Nederländerna. En vecka senare fanns tjänsten även i Australien, Nya Zeeland och Puerto Rico. Man visste såklart inte då hur bra tajmingen var eftersom att tjänsten lanserades strax innan Covid-19 stängde ner världen och användningen av streamingtjänster sköt i höjden. 

Därför tog det ett tag innan tjänsten kunde lanseras i andra länder. Inte förrän den 24 mars blev Disney Plus tillgänglig i andra europeiska länder, bland annat Spanien, Italien och Tyskland. I september kommer alltså tjänsten till Sverige, samtidigt som den lanseras i en rad andra länder bland annat i Skandinavien. Lanseringen av tjänsten i andra delar av världen är också planerad. 

Mer om tjänsten

På många sätt är Disney Plus lik andra streamingtjänster. Det är en så kallad “on-demand” streamingtjänst som erbjuder filmer såväl som serier. Det finns dock en del funktioner i tjänsten som skiljer sig från andra. Först och främst är det viktigt att förstå vikten av att Disney redan har rättigheter till en stor del av alla filmer på marknaden, tack vare sin egen produktion. 

Det ger en stor ekonomisk fördel redan från början, då de inte behöver betala för licenser såsom Netflix har behövt göra. Det betyder framförallt att det kommer finnas ett större utbud på tjänsten i framtiden. Det betyder dessutom att möjligheterna för utveckling och expansion är mycket större med denna ekonomiska fördel, vilket bådar gott för framtiden. Där denna ekonomiska fördel redan märks mest är på priset. Medan Netflixs har en månatlig kostnad på 8.99 amerikanska dollar (99 svenska kronor) kan användaren få Disney Plus för 6.99 i månaden (79 svenska kronor). 

Tjänsten är tillgänglig på flera olika plattformar och apparater. Där ingår mobilen, datorn (både PC och Mac) och på TV:n genom olika “smart-tv”-apparater som Google Chromcast och Apple Play. Företaget talar även om att göra tjänsten tillgänglig på Nintendo Switch. Detta är en konsol med inbyggd skärm som används främst för spel. I tjänsten delas filmer och serier upp efter kategorier, såsom komedier, serier, dokumentärer och så vidare. Men här finns även en uppdelning efter produktionsbolag. Du kan alltså hitta alla tillgängliga Marvel-filmer under kategorien “Marvel”, vilket skiljer sig från konkurrenterna.

Framtiden för Disney Plus ser ljus ut, mycket tack vare de fantastiska lanserings-siffror de uppnått på kort tid. Dock måste de ännu konkurrera med jätten Netflix. Trots 50 miljoner användare av Disney Plus står det ändå i skuggan av 140 miljoner Netflix-användare. Som vi ser på det finns det uppenbara fördelar med tjänsten, men det finns även nackdelar. För att göra det enkelt har vi delat upp fördelarna och nackdelarna. 

Fördelar
    • Disney Plus Pris. Den kanske mest uppenbara fördelen med Disney Plus är att den är billigare än andra tjänster. Med ett pris som nästan är en tredjedel mindre är det absolut värt att fundera på att byta till Disney Plus. 
    • Disney Plus Utbud. Som redan nämnt äger Disney såklart rättigheterna till deras egna filmer. Dessutom saknas nu en del filmer. Men så fort avtalen går ut med Netflix kommer många filmer inte längre gå att hitta på Netflix utan endast på Disney Plus. Dessutom finns här redan ett stort utbud av live-streamad sport. 
    • God potential. Företaget har enorma ekonomiska fördelar då det redan är så stort. Genom framför allt egna filmproduktioner sparas pengar in på annars dyra rättigheter till olika filmer. Man har dessutom fått in goda pengar på de Disney-filmer som Netflix köpt rättigheterna för. Därför kan man verkligen påstå att det finns goda möjligheter för utveckling i tjänsten. Tack vare detta är det inte omöjligt att tänka sig att tjänsten kommer ha ett stort utbud i framtiden och en välutvecklad tjänst med många olika funktioner.
Nackdelar
    • Begränsat utbud. Trots att utbudet är annorlunda än hos Netflix och med ett större utbud av just Disney-filmer, kan tjänsten ännu inte konkurrera med den variation som går att hitta hos deras största konkurrent. På Netflix finns över 6000 olika filmer och serier, något som är svårt att slå. Dessutom har Netflix en stor produktion av egna serier och filmer, däribland “Stranger Things” och “Orange is the New Black”. Disney Plus kommer sannolikt inte få rättigheter till dessa och kommer ha svårt att konkurrera med liknande produktion. Disney Plus är en mer nischad tjänst med större fokus på Disney. 
    • Tillgänglighet. I ett såhär tidigt skede av tjänstens lansering är det kanske orättvist att nämna tillgängligheten som ett minus. Men trots allt så är det absolut en begränsning för användaren att inte kunna använda tjänsten över hela världen, om än att kunna använda den i sitt eget land. Netflix existerar i princip varje land medan Disney Plus inte ens kommit till Sverige ännu. 
Etiketter: , , , Last modified: augusti 3, 2021
Close