Written by 8:51 f m Okategoriserade

Streama sport i Norge – Hur går det till?

streama sport norge

Känns det som att du har sett alla sporttävlingar och matcher som finns hos de svenska kanalerna och streamingtjänsterna? Vill du se något nytt kan du alltid rikta blicken mot vårt grannland Norge. Det är faktiskt möjligt att se på norsk sport – i alla fall om du befinner dig i Sverige eller i något annat EU/EES-land. 

Norge har faktiskt en hel del bra sport och andra TV-program. Du känner säkert igen serien Skam och TV-programmet Landskapen. Båda gick att se i Sverige via SVTPlay – men sändes flera veckor tidigare i Norge. Dessutom hade Norge längre avsnitt av Landskapen än vad Sverige hade. Så det är inte så dumt att söka sig till norsk TV då och då. 

Hur gör jag för att streama från Norge?

Norges RiksTV-app

Ett sätt att se på norsk sport är att gå in på en norsk kanals officiella hemsida. Då kan du se på norska sportprogram var du än befinner dig inom EU/EES. Norge har en RiksTV-app där du kan se filmer, serier, program och streama sport. Dock är det inte gratis att streama genom denna app – men det är helt lagligt och väldigt enkelt. Tyvärr går det inte att använda appen om du befinner dig utanför EU/EES. 

VPN

Det går även att streama från Norge genom att använda en VPN. Med en VPN kan du göra så att det verkar som att du streamar från Norge och därmed får tillgång till norsk TV och sport. Detta går att göra var du än är i världen – men är inte lika säkert som att använda sig av till exempel Norges RiksTV-app. 

För att se på norsk TV och sport om du inte befinner dig i Norge behöver du ladda ner en VPN-tjänst och skapa ett konto. Sedan väljer du en norsk server och sen är det klart. Det finns VPN-tjänster som funkar både på mobilen, Smart TV:n, tablets och datorn. 

Kostar det att använda VPN för att streama sport från Norge?

Det finns VPN-tjänster som är gratis – men de går inte att lita på till 100 %. Det är därför bättre att betala en slant för att få en säker och korrekt användning. Många tjänster har prova på-alternativ som är gratis. Men om du vill fortsätta använda en VPN som fungerar bra behöver du betala. 

Men att “låsa upp” exempelvis NRK TV är gratis. Du behöver inte alltså betala för att låsa upp det norska TV-utbudet – bara för att ha tillgång till en VPN

Streama norsk TV – lagligt eller olagligt?

Att betala för ett abonnemang för att kunna se på det Norges TV är lagligt. Det är även det bästa sättet att streama Norges utbud från. 

Använder du en VPN och behöver låsa upp norska sportkanaler är det också gratis. Lagar och regler om att NRK TV inte får låsas upp utanför Norge finns inte. Men bara för att det inte finns lagar och regler för NRK TV betyder inte det att det inte finns det för någon annan norsk kanal. 

Varför kan jag inte se NRK TV utanför EU/EES?

Att de på just NRK TV utanför EU/EES är inte möjligt på grund av att kanalen köper in material. Material som kommer från andra stora sport-, TV- och filmbolag. Därför är NRK TV tvungna att begränsa en viss del av detta material och göra så att det bara går att se i Norge. 

Många TV-serier som är egenproducerade gör samma sak. Serien Skam är ett exempel på detta då det blev finansierat av norska skattepengar. 

Vad är skillnaden mellan att streama sport i Sverige och Norge?

Skillnaden är att du inte behöver använda en VPN i Sverige för att få tillgång till svensk sport. Men vill du se norsk sport behöver du antingen skaffa ett abonnemang hos en streamingtjänst eller använda dig av en VPN. 

Kan man betta på norsk sport?

Precis som du kan betta på sport i Sverige kan du göra det i Norge. Hos Norskebettingsider får du en bra översikt på vilka bettingbolag det finns och vad de erbjuder. 

Går det att se på norsk sport från Sverige trots att Norge inte är med i EU?

Ja eftersom att Norge är ett EES-land går det att streama sport från Norge. 

Vilken sport är mest populär i Norge?

Fotboll är väldigt populärt i Norge. Men på vintern är det skidåkning och andra vintersporter som toppar tittarlistorna. 

Last modified: december 9, 2021
Close